Skip to main content

Artikler

 • 25.02.2024

  Ugens tip: Sand

  Denne uges tip fungerer lidt som en opfølger på vindersangen fra det danske melodi grand prix. Efter Sabas sejr har der været ekstremt meget omtale om kunstneren og hendes sang. Her er the tea, så du er up to date på hvordan Danmarks chancer ser ud til Eurovision 2024.

 • 18.02.2024

  RUST Review: Melodi Grand Prix 2024

  1, 2, 3… nipslip. Fuck… well… måske gik resten af aftenen bedre? Tjo altså, vi fik et ganske middelmådigt show, og det er et step up fra sidste år.

 • 17.02.2024

  Sådan søger du ind på din kandidatuddannelse

  Det kan føles som lidt af et cirkus at skulle sætte sig ind i alle de forskellige regler, deadlines og diverse uddannelser, når man skal søge ind på en kandidatuddannelse.

 • 13.02.2024

  Kærlighed, mord og Shrek: Den perfekte guide til en valentines filmaften.

  Valentinsdag er i dag. Dagen hvor vi fejrer kærligheden til vores partner. Dagen hvor butikkerne lokker dig med hjerteformede chokolader. Blomsterbutikkerne har fyldt op og det dufter nede i gaderne.

 • 11.02.2024

  Ugens tip: Melodi Grand Prix 2024

  Så er det tid til at vælge det bedste, eller mindst dårlige, bud til Eurovision 2024.

 • 08.02.2024

  Anmeldelse af Mågen

  Mågen er en fortælling om et forelsket ungt par, ved navn Konstantin og Nina. Konstantin ønsker at overbevise hans mor, at teater er en kunstform, som er meget mere end det traditionelle teater, som hun kender til. Han ønsker at blive anerkendt for hans forfatterskab, og opfører derfor et stykke, hvor Nina medvirker som hovedkarakteren.

 • 04.02.2024

  Ugens tip: Twilight

  Ja, Twilight.

 • 01.02.2024

  Snyder du dig selv for en bedre løn?

  En ny undersøgelse blandt Djøfs medlemmer viser, at de studerende snyder sig selv for en højere løn ved ikke aktivt at forhandle løn med deres arbejdsgiver. Her kommer Djøf med 8 tips til at forhandle løn.

 • 28.01.2024

  Ugens tip: Women’s Royal Rumble!

  Nu skal vi ind i den firkantede ring og nyde et af årets mest hype wrestlingevents.

 • 21.01.2024

  Ugens tip: Girl, Interrupted

  Har du brug for en melankolsk aften? Så se Girl, Interrupted.

 • 14.01.2024

  Ugens tip: En kort guide til at komme igennem de sidste eksamener

  Så… er der andre end mig, som er ved at være lidt tosset? Jeg er så ovre de her sidste eksamener, men jeg har dog også nogle gode tips til, hvordan man kan komme igennem denne trælse periode bedst muligt.

 • 07.01.2024

  Ugens tip: Classroom of the elite

  Velkommen til 2024. Jeg håber, at du nød din ferie, eller noget, men nu er det altså tilbage på skolebænken med dig *suk*. Jeg kunne åbenbart ikke få nok skolecontent i min ferie gennem mit eksamenspres, nej jeg skulle også se en intens animeserie om et gymnasie, hvor dine karakterer og din livsværdi er direkte sammenbundet – yikes.

 • 19.11.2023

  Ugens tip: Hold fri

  Jeg har lige været igennem en meget travl periode, og nu er jeg på vej ind i en ny travl periode. Min kæreste tog fat i mig, for at minde mig om at jeg skal huske at holde fri. Det lyder kliché og kikset, men vi skal alle sammen huske at holde fri.

 • 17.11.2023

  Forelsket i en værnemagtssoldat

  Kampen for kærligheden under Anden Verdenskrig tvang gang på gang parret til at gå en ufattelig linegang mellem deres to verdener. Kærligheden blev ofte overskygget af krigens realiteter. Hele verden blev splittet og på hver sin side befandt det unge par sig, der kæmpede for retten til at være sammen. Denne historie er om kærlighedens overlevelse, som er fortalt af parrets søn Halfdan Höner, 70 år.

 • 14.11.2023

  Ugens tip: Survivor

  Du kender Robinson Ekspeditionen, men har du nogensinde givet det amerikanske Survivor en chance? Selvfølgelig er det sjovt at se hr. og fru. Danmark have det hårdt på en øde strand, men amerikanerne bringer dramatik på et nyt niveau.

 • 09.11.2023

  Anmeldelse af "Det"

  "Det" er en poetisk forestilling baseret på Inger Christensens digtsamling ”Det”. Det er en rejse gennem livets eksistens, fra molekylernes begyndelse til menneskets væren og handling i verden. Det er om menneskes angst, ensomhed og forsøg på at nå hinanden i livet. Det er et liv, der er mere dødeligt og skrøbeligt end man tror.

 • 06.11.2023

  Ugens tip: Genlev Eurovision 2023

  Jeg er inde i en Eurovision periode. Du burde også være inde i en Eurovision periode. Sidste års konkurrence havde et fantastisk udvalg, så her kommer 5 numre fra ESC 2023, som du lige skal høre igen.

 • 29.10.2023

  Ugens Tip: Analog

  Alle ved, at det er total mood at sidde på en kaffebar, og foretage sig hvad end man lige så godt kunne foretage sig derhjemme. Dog skal det helst føles lokalt, og det gør kaffebaren Analog.

 • 25.10.2023

  Anmeldelse: The Addams Family

  ”The Addams Family” er en musical om en skør og dyster familie, som omfavner mørket og elendigheden. Bag familiens dystre ydre gemmer datteren, Wednesday Addams, på en hemmelighed, som kun hendes far kender til.

 • 25.10.2023

  Skal SU på kandidaten være et lån?

  Nye beregninger fra Dansk Erhverv viser, at en omlægning af SU til et lån på kandidatuddannelsen kun betyder en lønnedgang på 5 promille af den gennemsnitlige disponible indkomst. De mener, det er så lidt, så SU’en burde laves om til et lån.

 • 22.10.2023

  Ugens tip: Bad Friends

  Der er en million podcasts derude, men man kan altid bruge ét til.

 • 17.10.2023

  SDU familiens sorte får

  Pr. 1. september 2024 skulle Campus Slagelse være blevet overdraget til Roskilde Universitet, men nu er mere end 6 måneders undersøgelser afsluttet uden, at parterne er nået til enighed om en aftale.

 • 16.10.2023

  Ugens tip: Fat noget i letbanen

  Vi ryster posen her i Ugens tip-afdelingen, så nyd nu 5 fede tricks til hvordan du kan bruge Odense letbane bedst muligt – og hvordan du undgår at være en pestilens for de andre passagerer.

 • 14.10.2023

  Rust Anmelder: Saw X

  20 år senere har Jigsaw stadig nogle tricks i ærmet

 • 13.10.2023

  Skal du med til 48-timers Udfordringen?

  I uge 46 afholdes Odenses Iværksætterfestival 2023. Et af festivalens events er et spændende tilbud til bl.a. studerende, hvor der konkurreres om at skabe den bedste teknologiske løsning til fremtidens problematikker. Deltagerne modtager en fantastisk mængde læring, men førstepladsen løber altså også af sted med 10.000dkr.

 • 08.10.2023

  Ugens Tip: Preacher’s Daughter

  Jeg vil gerne præsentere Ethel Cain og hendes debutalbum Preacher’s Daughter – en perfekt fortælling om et religiøst- og generationelt traume fortalt gennem en 75 minutters musikalsk og emotionel rejse

 • 30.09.2023

  Ugens tip: Bootleggers Craft Beer Bar

  Specialøl er normalt ikke noget, som jeg vil bruge mine penge på. Dog blev jeg overrasket over, at det ikke var totalt spild af penge.

 • 09.09.2023

  Anmeldelse: Bonnie & Clyde på Odense Teater

  En fantastisk musikalsk oplevelse, et flow på scenen ud over det sædvandelige og en klassisk ’lev livet til fulde og dø ung’ fortælling fylder Odense Teater. Det smaskforelskede antihelte-par vil drage dig ind i deres univers med store filmstjernedrømme og bankrøverier.

 • 31.08.2023

  Augusts Gamingtip

  Sommeren er slut, men det er spillysten ikke. Det er tid til at snakke om de spil, som jeg har fået mange somre til at gå med: Spilkonsoledition.

 • 18.08.2023

  Anmeldelse: Barbenheimer

  Filmene ”Barbie” og ”Oppenheimer” var nok nogle af de største film i 2023 baseret på det store hype-train, som blev til, grundet deres meget forskellige historier og temaer. Derfor skulle RUST selvfølgelig finde ud af, hvad denne hype om ”Barbenheimer” gik ud på.

 • 08.08.2023

  Redaktørerne anbefaler: Disse steder skal du kende i Odense

  Som ny studerende i Odense er der mange ting at forholde sig til. Hvilken café skal blive ens stamcafé og er det virkelig det værd at tage turen ud til stadion? Vi har svarerne til dig, så du hurtigt lærer din nye studieby at kende.

 • 29.07.2023

  Julis Gamingtip

  Endnu en sommermåned er gået, og det er tid til flere gamingtips. Denne gang har vi et tema, der omhandler de utallige timer du kan bruge på et spil. Derfor vil jeg nu præsentere tre fantastisk spil, som du kan bruge evigheder på.

 • 27.06.2023

  Junis Gamingtip

  Vores kære læsere har efterlyst nogle tips til hvad man skal game. Nu hvor sommerferien er lige på trapperne, tænkte jeg, at I selvfølgelig skulle have nogle tips til 3 lækre spil, som kan spilles her i (og uden) for ferien. Så gør jer klar til det første månedlige gamingtip. Tema? Gamer Girlz.

 • 30.05.2023

  Studerende på videregående uddannelser deler studiebøger ulovligt som aldrig før: RettighedsAlliancen kæmper for en verden uden bog-pushere

  Ulovlig deling af studiebøger er en massiv udfordring på landets videregående uddannelser”. Dette er overskriften til seminaret hos Dansk Forfatterforening d. 27. april 2023 i København. RUST er taget med for at gøre dig klogere på, hvad der er op og ned i problematikken.

 • 27.05.2023

  Ugens Streamingtip: Kakegurui

  Det er tid til at gå total crazy. Gør dig klar til gambling!

 • 20.05.2023

  Ugens Streamingtip: Sygeplejersken

  Normalt hader jeg danske produktioner, men Sygeplejersken er en undtagelse.

 • 18.05.2023

  Inspiration i en inspirationsløs tilværelse: “A little less sense, a little more hope”

  RUST er taget til Grand Teater i København, for at anmelde filmatisering af Rachel Joyce bog, Harold Frys Usandsynlige Pilgrimsfærd, instrueret af Hettie Macdonald, som udkommer d.17. maj. Kl.09.30 sad jeg i salen med kaffe og croissant i et rødt velour sæde, usædvanligt men måske passende.

 • 18.05.2023

  Eurovision 2023

  Min yndlingshøjtid er ovre for i år. Der er nu fundet endnu en vinder af Eurovision, og som sædvanlig var finalen fyldt med højdepunkter og lavpunkter. Med velsignelse fra min chefredaktør, kommer nu kulturredaktørens helt rå holdninger om alle finaleoptrædener i rækkefølge af pointstilling. Spoiler Warning.

 • 16.05.2023

  Skriftlig udmeldelse fra Syddanske Studerende – De studerende vil vide mere!

  I kølvandet på de seneste massefyringer og nedskæringer på SDU er det klart, at flere studerende er forvirrede over deres egen og deres uddannelses fremtid. Derfor har vi været i kontakt med hele SDU’s studenterråd, Syddanske Studerende, som også ønsker at skabe mere transparens for studerende.

 • 15.05.2023

  Djøfs Trivselsalliance er klar med de første anbefalinger til at komme de studerendes mistrivsel til livs

  29% af os studerende er i risiko for mistrivsel. Det viser en ny analyse, som Danmarks Evalueringsinstitut har lavet for Djøfs Trivselsalliance. Det skal vi komme til livs med 5 nye anbefalinger, som universiteterne skal rette sig efter

 • 14.05.2023

  Less ain’t more: Ny rapport kortlægger vilkårene for oversat litteratur i Danmark

  Vilkårene for oversat litteratur, og for dem der arbejder med at oversætte, har ændret sig markant på flere områder. Det viser Bogpanelets specialrapport ”Vilkårene for oversat litteratur i Danmark”, som undersøger oversættelser til dansk gennem de sidste ti år. Rapporten er dybdegående, og ser på en hel bunke væsentlige aspekter. Den afdækker således alt fra con amore-forlag til digitale formater. Artiklen her zoomer, med hjælp fra tre folk i bogbranchen, ind på et udvalg af de aspekter

 • 13.05.2023

  Ugens Streamingtip: Ratched

  Mom, mommy, mother - der er mange ord for den klassiske morrolle. Andre roller associeret med moren er selvfølgelig den omsorgsfulde forplejer, som bringer mig til ugens streamingtip. Fordi apropos mother og forplejer, så er det i denne uge både den internationale dag for sygeplejersker og mors dag. Derfor er det tid til at anbefale Ratched, en nervepirrende serie med Sarah Paulson i hovedrollen, og hun skal nok få dig til at kalde efter din mommy.

 • 09.05.2023

  Forudsigelserne for Eurovision 2023: Naboerne dominerer, mens Danmark svigter.

  I aften begynder første semifinale af Eurovision 2023 i Liverpool. Heldigvis for Danmark, skal vi først optræde til torsdags semifinale, for vi var uden tvivl blevet destrueret af vores kære naboer, som næsten alle er blevet kåret som årets storfavoritter.

 • 08.05.2023

  Massefyringerne raser på SDU: Ny analyse fra Dansk Erhverv viser stor ledighed blandt nyuddannet

  Der skal skæres i antallet af uddannelser, og uddannelsesinstitutionerne skal blive bedre til at sikre, at de uddanner til fremtidens arbejdsmarked og erhvervsliv. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Erhverv. Det giver som sådan god mening, men hvornår skal vi igen forvente, at der kommer fokus på universitetet som et sted fyldt med inspiration, dedikation, ekspertise og fordybelse?

 • 06.05.2023

  Ugens Streamingtip: Travel Alone Idea

  Kan du huske følelsen af melankoli, da du sad på bagsædet af dine forældres bil og lyttede til musik mens regnen faldt – du var stjernen i din egen emo-musikvideo. Denne YouTubekanal bringer den følelse tilbage, dog med en knivspids hygge og tryghed, når du tager med på fantastiske rejser på tværs af Japan.

 • 05.05.2023

  Erindringer fra Danmarks Besættelse

  Den 5. maj er den dag vi mindes slutningen af den tyske besættelse af Danmark, som varede fra 1940-1945. Nu raser krigen igen på europæisk jord, og derfor er det måske endnu vigtigere at mindes, hvorfor vi sætter lys i vinduet, og hvad det repræsenterer.

 • 05.05.2023

  SDU fyrer vores undervisere og opretholder tavshedskultur - vi er dybt bekymrede!

  Tomme gange. En lukket kantine. Intet teknisk personale. Det var det, der mødte os studerende på SDU Odense, da vi i sidste uge mødte ind til undervisning. Der fandtes ingen anden forklaring på dette særsyn, hvor 21.000 studerende og 3.300 ansatte plejer at færdes, end et printet A4-ark på gitteret til den lukkede kantine: “Strejke”. En strejke i en konflikt, som vi ikke anede eksisterede.

 • 04.05.2023

  Anmeldelse: "Little Richard: I Am Everything"

  Når du tænker på Rock n Roll, er den første der nok popper op Elvis Presley. Men før murstenene kan lægges, skal fundamentet støbes. Little Richard, hvis borgerlige navn er Richard Wayne Penniman, lagde grundstenene for genren Rock n Roll.

 • 28.04.2023

  Drømme, dedikation og sort bælte kombineret med et drys ydmyghed

  Det brune hår er sat op i en knold. I det mørke træningstøj bevæger Lucas sig over mod bordet. Resten af salen er dækket til med måtter og ribber, og kun et lille hjørne har sluppet. Her står et bord med stole omkring. I en hurtig bevægelse river Lucas et sort stofbælte op af tasken. ”Still I Rise” står skrevet med hvidt i den ene ende. I den anden ende, står der ”Lucas”. Han smiler og går ind på måtterne igen til resten af holdet, som Lucas er i gang med at træne i Brasiliansk Jiu Jitsu. Inden han når måttekanten, vender han rundt på hælen tilbage til bordet. I en hurtig bevægelse trækkes trøjen op. I samme sekund trækker Lucas trøjen ned igen, vender rundt og går ind på midten til de andre. Som et glimt af en bils passagerer på motorvejen, toner ”Still I rise” frem med stor fed skrift på maven. Tatoveret. Som en huskeseddel til sig selv, som aldrig kan blive visket ud eller krøllet sammen i en bukselomme.

 • 28.04.2023

  Ugens Streamingtip: Blue Period

  Har du drømme? Ambitioner? Eksamensangst? Du er ikke den eneste, og hvis man ikke passer på, så ved man aldrig, hvordan tingene udvikler sig.

 • 23.04.2023

  Anmeldelse: Valhalla

  ’Valhalla’ skal ses af dig, der altid har været fan af ’Jul i Valhal’. Gør dig klar til at se dukketeater på en nyfortolket måde gennem overdimensionerede guder og jætter pakket ind i en klassisk fortælling om det gode mod det onde.

 • 22.04.2023

  Ugens Streamingtip: The Witch Trials of J.K. Rowling | ContraPoints

  Velkommen til J.K. Rowling vs. The World part 2

 • 14.04.2023

  Ugens Streamingtip: Next in Fashion

  Mangler du en god realitykonkurrence? Interesserer du dig for mode, eller nyder du måske bare et sammenhængende outfit med fed æstetik? Hvis ja, så har du sørme god smag, og så du burde helt sikkert tjekke Next in Fashion ud.

 • 07.04.2023

  Ugens Streamingtip: Forhistoriske Apokalypser

  Det er påskeferie, og jeg er træt af være klog og respektere videnskabelig skik. Hvorfor slapper vi ikke af med lidt pseudovidenskab præsenteret af journalist og pseudoarkæolog Graham Hancock?

 • 31.03.2023

  Ugens Streamingtip: Stadig ikke død

  Selvmord er total in lige nu. Du kan blandt andet opleve emnet blive tacklet af DR og Nimbus i serien: ”Stadig ikke død”. Her følger vi en pige, der ikke er som andre piger, som forsøger at begå selvmord – dog mislykkedes hun altid, da de fleste selvmordsmetoder ikke føles særlig fede, bortset fra én.

 • 24.03.2023

  Ugens Streamingtip: Q-Force

  Efter urolighederne på Frederiksberg er jeg blevet ufattelig træt af heteroseksuelle, igen. Så med håb om at være på tværs, anbefaler jeg nu noget ekstremt homoseksuelt – så vær en ally og læs lidt om Q-Force

 • 17.03.2023

  Ugens Streamingtip: How to get away with murder

  Oscaruddelingen for 2023 er nu blevet afholdt, og der er sikkert en del, der regner med at få anbefalet et af de prisvindende værker, men det er ikke tilfældet. De har jo netop fået deres ros, så i stedet vil jeg rette jeres blik mod en også prisvindende men undervurderet serie med en tidligere Oscarvinder i spidsen. Du kan måske endda lære hvordan du slipper afsted med mord.

 • 10.03.2023

  Ugens Streamingtip: Desire, I Want To Turn Into You

  I denne uges streamingtip byder vi foråret velkomment med popsanger Caroline Polachek's Desire, I Want To Turn Into You. Albummet er en hyldest til kærlighedens frelsende kraft og til den længsel, der er så intens, at den ødelægger en.

 • 05.03.2023

  Anmeldelse: Tragiske måder at slå en kvinde ihjel på

  Rejs ind i dødsriget og mød fire græske kvinders tragiske tilværelse. I de dødes rige er følelserne gemt væk, og depressionen står tydeligt frem. Gennem en udsøgt scenografi fremstilles kvindernes glemte tragedier i en levende og aktuel form, som aldrig før er set.

 • 03.03.2023

  Ugens Streamingtip: Ivory

  Du har måske hørt om Omar Apollo, da han forsvarede sig imod queerbaiting-anklager, men har du hørt hans musik? Det kan godt være, at Apollo sutter meget pik, men han må godt nok også have brugt meget tid på hans debutalbum Ivory.

 • 24.02.2023

  Ugens Streamingtip: J.K. Rowling | ContraPoints

  For 2 uger siden havde Hogwarts Legacy dansk udgivelse, og siden da har spørgsmålet om J.K. Rowlings syn på transkønnede fyldt adskillige medier og Facebookkommentarer. Men hvad er egentlig problemet med Harry Potters forfatter? Lad os give en transkønnet stemme chancen for at forklare, hvordan J.K. Rowling (intentionelt eller ej) skader transkønnedes vilkår.

 • 17.02.2023

  Ugens Streamingtip: My Super Ex-Girlfriend

  Det har lige været Valentinsdag, og duften af romance hænger (forhåbentlig) stadig i luften. Mange par sad sikkert under dynen sammen og så Titanic eller The Notebook, mens de følte sig så ufatteligt forelskede. Lidt kikset hvis du spørger mig, så lad mig i stedet introducere en superhelt med et bittert hjerte og kreative hævnmetoder.

 • 14.02.2023

  SDU har brugt penge på fodbold-arrangement i Qatar

  På Syddansk Universitets hjemmeside og Twitter fremgik det under VM i fodbold, hvorfor Qatar var et kontroversielt værtsland. Selv brugte de penge på en konference i samme land måneden forinden. Forskeren Peter Krustrup, der selv deltog i konferencen, mener, at deres tilstedeværelse var vigtig.

 • 13.02.2023

  Syv ph.d.-studerende på SDU er tvunget til at servicere det kinesiske styre

  For at modtage et kontroversielt ph.d.-stipendium har syv studerende på SDU måttet skrive under på en række kinesiske betingelser. Hvis kontrakten brydes, kan det få økonomiske konsekvenser for deres nærmeste.

 • 11.02.2023

  Ugens Streamingtip: The Menu

  Ovenpå menneskekæder rundt om Irma og Henrik Dahls tweets om jordskælvofre, er det vist på tide til lidt hævn på overklassen. Heldigvis bringer ugens streamingtip den perfekte film at se i weekenden, hvor vi som SU-modtagere endelig kan se eliten opleve lidt modstand.

 • 08.02.2023

  Filmanmeldelse: POSSESSION (1981)

  ”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”, skrev Steen Steensen Blicher i 1829. 152 år senere viste Andrzej Żuławski os det.

 • 07.02.2023

  Ni SDU-mænd blandt Danmarks mest citerede eksperter

  Akademikerbladets årlige liste over de 50 mest citerede eksperter i Danmark er landet. SDU ligger i en delt top, når det kommer til antallet af eksperter på listen, der kritiseres for at være udpræget homogen.

 • 03.02.2023

  Ugens Streamingtip: Cunk On Earth

  ” I’m entering a cave. Not by mistake or because I’m a wolf, but because I’ve been specifically asked to come here by the producers, to look at cave art.” – Philomena Cunk.

 • 27.01.2023

  Ugens Streamingtip: ASMR - Study with me!

  Ugens streamingtip kræver altså i denne uge et åbent sind og en god attitude. Hvis vi alle er klar til det, så har jeg nøglen til en lækker ny studietaktik.

 • 26.01.2023

  Biografpremiere: M3GAN

  Glem alt om Michael Myers og Chucky, fordi der er kommet et nyt horrorikon til for at stjæle rampelyset, og hun hedder M3GAN.

 • 22.01.2023

  Ugens Streamingtip: tåkrummende interviews

  Tøven, udenomssnak og krummede tæer. Denne uges streamingtip er en guide til nogle af de mest underholdende danske eksempler på interviews, hvor magtmennesker bliver bragt i fedtefadet.

 • 14.01.2023

  Ugens streamingtip: The end of the F***ing World

  Hvis du aldrig fik set det her show da det kom ud tilbage i 2017, så har du misset et kritisk emomoment i kulturhistorien. Min teenageangst blev plejet perfekt af The End of the F***ing world, men jeg er sikker på, at din voksenangst også vil elske det.

 • 07.01.2023

  Ugens Streamingtip: Jackass - The Movie

  Jeg kan godt forstå, hvis du rynker bryn over mit bud på et streamingtip. Men hør nu: Det er eksamensperioden, min døgnrytme er ude og skide, og jeg har bare brug for at se nogle dumme mennesker komme til skade på dumme måder. Så kom med og nyd lidt tiltrængt prollet underholdning.

 • 31.12.2022

  Overdrevet mandefokus, et forsvundet rygerskur og et nytænkt studentermedie: RUST 2022

  2022 blev et år, hvor der var god grund til at lægge mærke til både RUST og det universitet, vi holder et vågent øje med. Chefredaktør Kasper Vegeberg gør status.

 • 30.12.2022

  Ugens Streamingtip: Rupaul’s Drag Race

  Det nye år bringer meget med sig, men mest af alt bringer det højst sandsynligt en hård 1. januar. Derfor tænkte jeg, at det var på tide at dele det bedste binge-streamingtip der var i min besiddelse. Derfor anbefaler jeg, at du bruger den første dag i det nye år på at binge en sæson eller to af Rupaul’s Drag Race.

 • 25.12.2022

  Biografpremiere: Decision to Leave

  Denne romantiske mysteriefilm drager dig dybt ind i uforudsigelige mordsager. Politiofficeren og den forførende mistænkte udvikler en dristig romance, som domineres af forfølgelse, desperation og besættelse. Instruktøren Park Chan-wook vandt prisen for bedste instruktion i Cannes med denne stilfulde film.

 • 24.12.2022

  Ugens Streamingtip: I AM A KILLER

  Kalder alle hvide kvinder. Netflix bringer nu fjerde sæson af true crime-serien om mord fra både de pårørendes og morderens perspektiv.

 • 18.12.2022

  Guide: SoMe for dummies

  Er du influencer-elskeren, nyhedsforfølgeren eller den passive nyhedssøger? Lige meget hvilken personlighedstype du er, så er der et socialt medie til dig! Her er en guide over nogle af de største sociale medier i Danmark, og hvordan du kan bruge dem.

 • 17.12.2022

  Ugens streamingtip: Falling for Christmas

  En sød og klassisk julefilm propfyldt med klichéer. Du kan forudsige hele fortællingen, så snart du sætter filmen i gang. Det eneste nye, den byder på, er Lindsay Lohans comeback. Når det er sagt, så får filmen dig i julestemning, og det er vel også det eneste, den skal.

 • 14.12.2022

  Carl-Mar Møllers livsværk gik op i flammer: Ilden brænder videre i ham

  Først brændte hans hjem og skole gennem 33 år, dernæst hans lejekontrakt. Nu kæmper han for at puste ild i gløderne, og starte en ny tilværelse.

 • 10.12.2022

  Ugens streamingtip: Wednesday

  Forestil dig: Det overnaturlige, who-done-it-mysterie møder en velkendt ærefuld familie, og deres goth datter, der oplever modstand for at være, ja, hende selv. Hvis det lyder interessant, så er der kæmpe sandsynlighed for den nye Netflix serie ”Wednesday” lige er din kop te.

 • 09.12.2022

  Pop-powerkvinder indtog Frølageret

  Upcoming artister er begyndt at fylde mere i musikbilledet, og flere og flere begynder efterhånden at kunne fremvise en eller flere upcoming artister på deres Spotify ”Wrapped”. Blandt dem har både SASO og Tenna Ida indtaget nogle af pladserne i playlisten, så at tage til koncert med to pop-powerkvinder giver sig selv.

 • 03.12.2022

  Ugens streamingtip: Alice In Borderland

  Før der var Squid Game, var der Alice In Borderland. En serie om sindssyge dødslege, men sat i et kolossalt mere spændende miljø. Jeg ved ikke hvad der gjorde Squid Game så viralt, men som åbenbart skippede denne serie. For Alice In Borderland er seriøst Squid Game på steroider, og jeg vil virkelig vove pelsen og sige, at hvis du var vild med SG, så vil du elske AIB.

 • 01.12.2022

  Pingeling-kinesere, negerkys og krumspringende fiktionschefer: Forstå #Pyrusgate på få minutter

  Julefrokosterne er over os, og midt i et travlt studieliv har du måske ikke nået at læse helt op på tidens aktuelle emner. Vi ruster dig nemt, bekvemt og hurtigt til at tage de store og små snakke med din borddame eller -herre.

 • 26.11.2022

  Ugens Streamingtip: Evita

  Jeg ved godt at musicals kan virkelig lidt overgearet for visse individer, men jeg vil opfordre til at tage ja-hatten på og give Evita en solid chance.

 • 20.11.2022

  Ugens Streamingtip: Herkules

  Jeg vågnede op for nylig og var pludselig so into greek mythology right now, hvilket resulterede i et gensyn hos en af de enkelte Disney film som jeg kan holde ud. Herkules skiller sig gevaldigt ud fra mængden af det bræk der produceres af Mr. Anti-Semite, så derfor besluttede jeg mig for at den var en anbefaling værdig.

 • 11.11.2022

  Ugens Streamingtip: Den store bagedyst

  Nu har jeg hørt på adskillige politikere, der interview efter interview har kategoriseret Den store bagedyst som værende en guilty pleasure. Jeg er her nu for at sige, at det ikke behøver være en guilty pleasure, fordi jeg skammer mig ikke over at elske dette program, og nu vil jeg give dig tre simple grunde til, at du også vil elske det.

 • 11.11.2022

  Midt i valgkampen bliver unges mentale trivsel sunget i fokus

  Sindets Dag bevægede sig ind i aftentimerne da Studenterhus Odense lagde lokale til en intimkoncert med Mathilde Falch efterfulgt af en paneldialog, hvor fire politiske hoveder var kravlet ned fra lygtepælene en stund for at stå skulder-ved-skulder på en lille scene til en snak om psykiatrien.

 • 06.11.2022

  Ugens streamingtip: Gift ved første blik

  Valgkampagnerne er ovre og efter en lang valgdag og valgnat, er jeg selv rimelig træt af ordet valg og generelt er jeg bare træt i hjernen. Derfor tænkte jeg, at vi alle sammen trængte til at se noget fuldstændigt hjernedødt, så vi kan falde lidt ned igen. Derfor præsenterer jeg nu: Gift ved første blik.

 • 31.10.2022

  Folketingsvalget 2022: Et valg der tilgodeser de ældre og glemmer de studerende

  Uddannelsesredaktør på Politiken, Jacob Fuglsang, mener ikke, at universitetsstuderende er særlig vigtige for politikerne op til folketingsvalget. Men det er heller ikke nødvendigvis uddannelsespolitik, de studerende stemmer efter.

 • 30.10.2022

  Ugens streamingtip: Creep

  Vi nærmer os slutningen af oktober, så selvfølgelige anbefaler jeg en sidste gyserfilm. Det tog mine venner og jeg cirka fem pauser at komme igennem denne film, da den simpelthen skabte sådan en ubehagelig stemning i rummet. Hvis man virkelig hader gys, så kommer man nok ikke igennem Creep.

 • 27.10.2022

  Malte Jäger jagter en plads i Folketinget

  Malte Jäger har en hverdag med studie, arbejde og styrketræning, og oven i det stiller han også op til folketingsvalget. Valgdatoen er sat til d. 1. november, så Malte Jägers jagt på en plads i folketinget er i fuld gang.

 • 25.10.2022

  Iranske demonstranter bønfalder Danmark og vesten: Vær vores stemme. Folk bliver dræbt på gaden, selv børn

  Imens de iranske demonstrationer går ind i sin femte uge, har iranerne stadig ikke mistet modet, og de fortsætter kampen imod det religiøse præstestyre.

 • 23.10.2022

  Dagens ferie-streamingtip: Knives Out

  Hvem er morderen? Og hvorfor? Knives Out er en klassisk murder-mystery, som alligevel ikke keder seeren. Det er et frisk pust fra de mange seriøse film og serier i genren.

 • 22.10.2022

  Dagens ferie-streaming tip: How to Build a Sexroom

  Dagens streaming-tip er et program, som ud fra titlen kan skabe mange billeder og måske fordomme. Men titlen snyder, eller til dels snyder den. For der er tale om et boligprogram med kærlighed i højsæde. Så hæng lige i, måske bliver du overrasket. Nøjagtig ligesom jeg selv gjorde.

 • 21.10.2022

  Dagens ferie-streamingtip: Kung Fury

  Jeg ved ikke med dig, men jeg er født en postgang for sent til at have oplevet 1980’erne på egen krop. Heldigvis er det et årti, som har produceret et væld af popkultur, der stadig vibrerer med tonerne fra synthesizeren helt frem til i dag. Og i dag vil jeg gerne anbefale dig en lille perle af en kortfilm, som tager alle 80’ernes klichéer og pakker dem ind i et kompakt og eksplosivt roundhouse kick.

 • 19.10.2022

  Syddansk Universitet bidrager til international forskning om narrativ medicin

  Fredag den 14. Oktober stod Syddansk Universitet, Forlaget Historia og Bedre Pyskiatri Odense sammen om at belyse forskning om narrativ medicin, som er med til at sætte mennesket i fokus. På 14. etage i Campus Kollegiet Sky afholdes en konference, der sætter fokus på skriveværksteder.

 • 19.10.2022

  Dagens ferie-streamingtip: Spotlight

  ”Spotlight” er filmen om katolske præster, der misbruger børn, og om hvordan en gravergruppe prøver at få historien ud til befolkningen. Du bliver taget med i redaktionens nederlag, sejre og frustrationer, for historien om præsterne er ikke nem at afsløre.

 • 19.10.2022

  Dagens ferie-streamingtip: In the Heights

  Dagens streamingtip trækker både tråde til amerikansk, prisvindende raphistorie og eventyrlige Disney-megahits. Rusts chefredaktør har nemlig valgt at anbefale en hjertevarm Lin-Manuel Miranda-musical.

 • 18.10.2022

  Må en bæredygtig have kunne flyttes? Det skal Klimahaven ifølge SDU

  Trods elever skal bestå moduler om FNs Verdensmål for at gå på SDU, skal noget af det mest bæredygtige på universitetet kunne flyttes. Denne gang skulle de rykke 20 meter for Semesterstartsfesten.

 • 18.10.2022

  Dagens ferie-streamingtip: Moulin Rouge

  Moulin Rouge er et visuelt orgie for dine sanser, som i en overdådig kærlighedshistorie fører dig tilbage til en natklub fyldt med synder, sex og champagne. Bliv forført af de franske bohemers fortryllende søgen efter ’truth, beauty, freedom and love’.

 • 17.10.2022

  Dagens ferie-streamingtip: Rich Kids

  Hver dag i din efterårsferie får du et tip til, hvad du bør streame. I dag er det kulturredaktør Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, der giver sit bud.

 • 15.10.2022

  Ugens streamingtip: Borgen

  Vi afbryder den uhyggelige stemning for at meddele om en potentiel uhyggelig stemning – folketingsvalget. Valget er officielt i gang og valgstemningen bobler højt i Rusts redaktion, så vi anbefaler selvfølgelig noget, der også kan få stemningen frem i dig.

 • 15.10.2022

  Pludselig var rygeskuret forsvundet - men det er cigaretskodderne ikke

  Der er blevet fjernet et rygeskur på Medietorvet på Syddansk Universitet. Nu bliver cigaretskodder mast ned mellem revner i bord-bænkesæt og smidt på jorden.

 • 13.10.2022

  Energikrisen kan give kuldegysninger på SDU

  Syddansk Universitet vil indføre tiltag, der skal spare på universitetets energiforbrug. Initiativerne har de kigget på længe, men opfordring fra uddannelses- og forskningsministeren har givet det et ekstra skub.

 • 07.10.2022

  Ugens streamingtip: Shutter (2008)

  Vi er i oktober måned, så derfor anbefaler vores kulturredaktør selvfølgelig endnu en gyserfilm. Dog er Shutter en helt særlig en af slagsen, da den er virkelig tam og akavet. Hvilket gør den til en udemærket begyndergyserfilm for de lettere skræmte.

 • 01.10.2022

  Ugens streamingtip: Black Swan

  Hver uge giver vores kulturredaktion et tip til en ny eller gammel streamingoplevelse, du skylder dig selv i weekenden. Denne uge er det kulturredaktøren selv, der anbefaler.

 • 29.09.2022

  SDU inviterer politisk satire nedenunder

  Flere studerende fra Syddansk Universitet fik d. 20. september muligheden for at opleve komikeren Michael Schøt. Han er kendt for politisk satire, men vejen dertil har ikke været uden udfordringer.

 • 14.09.2022

  SDU overvejer at forbyde tobak på alle områder

  Syddansk Universitets ledelse skal beslutte, om der skal indføres et tobaksforbud. Forbuddet blev diskuteret på et direktionsmøde kort før sommerferien, og de tager den endelige beslutning i løbet af efteråret.

 • 13.09.2022

  Statsministeren i debat med SDU-studerende

  Mette Frederiksen besøgte i fredags Syddansk Universitet for at debattere uddannelse med de studerende. Ca. 150 studerende mødte op til arrangementet.

 • 25.04.2022

  7 gode råd: Sådan finder og lander du en spændende praktik

  Karrierevejledningens blog: Vil du gerne i praktik til efteråret? Så er denne klumme skrevet til dig. Her giver jeg nemlig mine 7 bedste råd til at lande en fed praktikplads!

 • 15.04.2022

  Mænd er mest synlige i SDU’s eget rampelys

  Når SDU udgiver artikler og pressemateriale om sig selv, er det i tre ud af fire tilfælde med en mand i fokus. Det sender et problematisk signal ifølge Dansk Kvindesamfund.

 • 25.03.2022

  Nicolai solgte kilovis af stoffer – i dag læser han datalogi

  En livslang fascination af internet og computere har både trukket Nicolai Larsen ind på en kriminel løbebane og ud af den igen. I dag læser han datalogi på Syddansk Universitet.

 • 20.03.2022

  Hvorfor skal du tage i praktik? Fordi det øger dine chancer for at komme hurtigt i job

  I denne blogserie fra Karrierevejledningen på SDU kan du hver måned for gode råd til karrierevalg, udfordringer på studiet, og hvordan du lægger et godt fundament til din fremtid.

 • 04.03.2022

  Jagten sættes ind på øverste formand - SDU mangler en studerende

  Inden vi skriver 2023, skal SDU have udpeget en ny bestyrelsesformand. Den opgave tilfalder det såkaldte udpegningsorgan, der snart skal vælge en ny studenterrepræsentant. Men hvad og hvem er et udpegningsorgan?

 • 17.02.2022

  SDU fremhæver langt flest mandlige eksperter

  Når der er store begivenheder i samfundet, udarbejder SDU lister til pressen med eksperter på området. Men selvom knap halvdelen af universitetets videnskabelige personale er kvinder, er kun hver fjerde henvisning til en kvindelig ekspert.

 • 08.02.2022

  Karrierevejlederen: Var du nervøs for at blive afsløret i eksamens-bluf?

  I denne blogserie fra Karrierevejledningen på SDU kan du hver måned for gode råd til karrierevalg, udfordringer på studiet, og hvordan du lægger et godt fundament til din fremtid.

 • 05.02.2022

  SDU rykker frem på verdensrangliste – men langt bag resten af Danmark

  QS World University Ranking har udgivet årets verdensrangliste, hvor SDU er rykket 44 pladser op. Men dårlige point for bl.a. akademisk omdømme holder Syddanmark under dansk niveau - intet problem ifølge SDU.

 • 16.01.2022

  Støjreducerende lunger, skrinlagte Disney-film og marsvin på gruppejagt: opdagelser fra SDU i 2021

  Endnu et år med masser af ny forskning er skudt i gang. Men inden vi når alt for langt ind i 2022, tager vi lige et tilbageblik på 10 bemærkelsesværdige opdagelser, undersøgelser og opfindelser fra SDU i 2021. 

 • 08.12.2021

  SDU flyver Danmark tyndt trods klimaambitioner

  SDU’s ansatte har tilsammen fløjet over 50.000 kilometer med danske indenrigsfly i 2019 og 2020. Det er noget, der skaber frustration hos Den Grønne Studenterbevægelse.

 • 06.12.2021

  Leif Jensen takker af efter 43 år – og han har en anekdote eller to at fortælle fra sin tid på SDU

  Gennem fire årtier har Leif Jensen rumsteret på SDU’s gange, men nu er det slut. Den 62-årige SDU-veteran går på pension og forlader sin stilling som områdechef tor Teknisk Service. Han har set lidt af hvert gennem sin tid og fortæller nu sin historie.

 • 23.11.2021

  Hvad i alverden er et SDU-valg?

  Den 24. og 25. november kan du stemme til det såkaldte SDU-valg. Men hvad går det overhovedet ud på, og hvad betyder det for dig?

 • 22.11.2021

  Eksamenssnyd på SDU

  MERIT tillader sig at komme med en omgang selvplagiat som en public service til eksamensfolket. Der er nemlig et relativt stort antal  studerende, vidende som uforvarende, der får vendt op og ned på deres studietid på grund af alt fra forglemmelser til decideret afskrivning. 

 • 16.11.2021

  Merit anbefaler: Vinterkoncerter 2021

  December betyder tour-afslutning for mange af landets artister, og selvfølgelig rammer de campusbyerne. MERIT har fundet en håndfuld koncerter med hit- og festgaranti. Gør klar til at smøre stemmebåndene. Det kommer absolut ikke til at gå stille for sig i denne mørke tid.

 • 26.10.2021

  Traditionernes fest vender endelig tilbage

  Med få dage tilbage inden, at Årsfesten sætter endnu et hak i en traditionsrig historie, har MERIT taget et nostalgisk kig på fejringen igennem tiderne.

 • 20.10.2021

  Kantine spilder tusindvis af kvitteringer hver dag

  SDU’s kantiner printer årligt over 670.000 kvitteringer. Langt de fleste smides direkte i skraldespanden, på trods af at virksomheden slår sig op på bæredygtighed og grønt aftryk. Samtidig har andre forretningskæder for længst fundet alternativer til papirstrimlerne.

 • 14.10.2021

  Merit anbefaler: Brunsvigerens dag

  I dag fejrer vi en legende. Det er bunden i den fynske kostpyramide sammen med Albani og odenseansk marcipan. Futsko, brunner, fynsk fø'e, og diverse stavninger af den - ja kært barn har faktisk ikke så mange navne igen. MERIT har til lejligheden måtte opfinde lidt.

 • 04.10.2021

  ”3, 2, 1, kør!” – sæbekasseræs giver studerende klarsyn

  Traditionen tro var en af konkurrencerne ved dette års institutdyst sæbekasseræset. Under løbet kører Victor Timmermann sammen med to medstuderende gang på gang galt i deres sæbekassebil.

 • 29.09.2021

  MERIT ANBEFALER: LIVE MUSIK I OKTOBER

  De syddanske lydanlæg buldrer derudaf. Men nogle af landets mest hitsikre kunstnere på efterårstour igennem campusbyerne, så bliver oktober på ingen måde en kedelig overgang til gråvejret.

 • 27.09.2021

  Historiestuderende med budskab: Odense er mere end bare H.C.

  Odense fortjener en større plads i historiebøgerne – i hvert fald hvis man spørger historiestuderende Tobias Bang. Derfor tog han lørdag sagen i egen hånd med sin første byvandring om byens rolle i danmarkshistorien.

 • 15.09.2021

  SDU-studerende gik til kamp for sports-bh’er: - Jeg leger jo ikke undertøjsmodel

  De to SDU-studerende Nivi Meyer og Emilie Arbirk startede sidste uge en underskriftindsamling, der gav genklang i hele landet – og som tirsdag aften fik SDU Fitness til at ændre sine ordensregler. Merit fik en snak med de to kvinder inden det ekstraordinære bestyrelsesmøde, hvor reglen blev taget op.

 • 01.07.2021

  ”En bitterkrads cocktail” – ’Styrkeprøve’ indtager førstepladsen i eksperimentet Write Your Future

  Vrede, afmagt og frustration. Det er tre følelser, som novellen ’Styrkeprøve’ bærer præg af. Og det er følelser, som har bragt novellen på en førsteplads i skriveeksperimentet Write Your Future. Cæcilie Voetmann har skrevet den provokerende, øjenåbnende og ikke mindst velskrevet novelle.

 • 19.06.2021

  Et studieår - samtaler under corona: Hvorfor Christoffer holder afstand til studiet

  Gennem samtaler med fem forskellige studerende ved SDU og efterfølgende samtaler med hinanden, dykker vi ned i de personlige oplevelser, der har udfoldet sig i kraft af coronaens indtog i vores (studie-)liv. Forud for hvert afsnit har vi mødt en ny studerende. Deres personlige fortælling bliver omdrejningspunktet i en efterreflekterende samtale mellem os to og det er dem, I får lov at læse med i. Med serien Et studieår – samtaler under corona ønsker vi at byde velkommen i et åbent og imødekommende rum i en tid, hvor vi ikke ser meget til hinanden.

 • 17.06.2021

  Festivalbarometret

  Jeg er personligt ikke i stand til at liste sommerens aflyste festivaller uden at smadre min bærbare med bare saltvandstårer i tastaturet. Roskilde, Tinderbox, Smukfest, Northside - alle må de endnu engang i år skuffe titusindvis af musikglade mennesker - mod deres vilje. Så nej Joy Mogensen, det bliver ikke en god sommer, men det betyder ikke nødvendigvis at det bliver en lortesommer. MERIT har kalibreret festivalbarometret og bringer redaktionens bud på hvilke festivaller, der afholdes i sommeren 2021.

 • 11.06.2021

  Et studieår - samtaler under corona: Hvorfor Cecilia er blevet okay med ikke at nå sine deadlines

  Gennem samtaler med fem forskellige studerende ved SDU og efterfølgende samtaler med hinanden, dykker vi ned i de personlige oplevelser, der har udfoldet sig i kraft af coronaens indtog i vores (studie-)liv. Forud for hvert afsnit har vi mødt en ny studerende. Deres personlige fortælling bliver omdrejningspunktet i en efterreflekterende samtale mellem os to og det er dem, I får lov at læse med i. Med serien Et studieår – samtaler under corona ønsker vi at byde velkommen i et åbent og imødekommende rum i en tid, hvor vi ikke ser meget til hinanden.

 • 04.06.2021

  Et studieår - samtaler under corona: Hvorfor Helle ærgrer sig

  Gennem samtaler med fem forskellige studerende ved SDU og efterfølgende samtaler med hinanden, dykker vi ned i de personlige oplevelser, der har udfoldet sig i kraft af coronaens indtog i vores (studie-)liv. Forud for hvert afsnit har vi mødt en ny studerende. Deres personlige fortælling bliver omdrejningspunktet i en efterreflekterende samtale mellem os to og det er dem, I får lov at læse med i. Med serien Et studieår – samtaler under corona ønsker vi at byde velkommen i et åbent og imødekommende rum i en tid, hvor vi ikke ser meget til hinanden.

 • 02.06.2021

  Din hjælpende hånd i karrierejunglen

  Hvis du også indimellem rammes af spørgsmål og usikkerhed omkring dit studie og din fremtidige karriere, så tilbyder SDU hjælp til at få besvaret nogle af dine spørgsmål. Karrierevejledningen er et sted, hvor du kan få hjælp til alt det, der vedrører din karriere, og her forstår de karriere i den brede form. Pernille Bech-Jacobsen fra Karrierevejledningen gør os klogere på deres arbejde.

 • 29.05.2021

  Et studieår - samtaler under corona: Hvorfor Johan var forberedt

  Gennem samtaler med fem forskellige studerende ved SDU og efterfølgende samtaler med hinanden, dykker vi ned i de personlige oplevelser, der har udfoldet sig i kraft af coronaens indtog i vores (studie-)liv. Forud for hvert afsnit har vi mødt en ny studerende. Deres personlige fortælling bliver omdrejningspunktet i en efterreflekterende samtale mellem os to og det er dem, I får lov at læse med i. Med serien Et studieår – samtaler under corona ønsker vi at byde velkommen i et åbent og imødekommende rum i en tid, hvor vi ikke ser meget til hinanden.

 • 22.05.2021

  Et studieår - samtaler under corona

  Gennem samtaler med fem forskellige studerende ved SDU og efterfølgende samtaler med hinanden, dykker vi ned i de personlige oplevelser, der har udfoldet sig i kraft af coronaens indtog i vores (studie-)liv. Forud for hvert afsnit har vi mødt en ny studerende. Deres personlige fortælling bliver omdrejningspunktet i en efterreflekterende samtale mellem os to og det er dem, I får lov at læse med i. Med serien "Et studieår – samtaler under corona" ønsker vi at byde velkommen i et åbent og imødekommende rum i en tid, hvor vi ikke ser meget til hinanden.

 • 25.04.2021

  Oscar 2021

  Som optakt til dette års kommende historiske danske sejr, har MERIT rettet skarpt mod nogle af de største steals i Oscar-historien, hvor lettere forglemmelige film tog hovedprisen foran snuden på de film, der endte med at blive legendariske.

 • 11.04.2021

  A Day in Your Future

  Until April 19 you have the possibility to participate in an experiment at SDU. In order to participate you have to release your creativity and write a short story about a normal day taking place in five years. In your story you have to consider which societal, technological, and environmental changes, you believe will happen, and how these changes affect your daily life.

 • 11.04.2021

  En dag i din fremtid

  Indtil d. 19. april har du muligheden for at deltage i et eksperiment ved SDU. For at deltage skal du grave kreativiteten frem og skrive en kort historie om en helt almindelig dag om fem år. I din historie skal du tage stilling til, hvilke samfundsmæssige, teknologiske og miljømæssige ændringer, du tror, der er sket, samt hvordan de påvirker din hverdag.

 • 16.03.2021

  Medicinstuderende til fysisk eksamen: "Jeg var meget tryg"

  Flere medicinstuderende har denne vinter skulle møde fysisk op til eksamen på SDU på trods af de mange coronarestriktioner. MERIT har forhørt sig ved to medicinstuderende, som fortæller om deres oplevelser med fysiske eksaminer i en coronatid. Derudover fortæller Studienævnet for Medicin ligeledes om deres erfaringer med eksaminerne denne vinter.

 • 08.03.2021

  MERIT ANBEFALER: KVINDERNES INTERNATIONALE KAMPDAG

  Krokussen er skudt op. Solen er fremme. Den er god nok, det er marts, og skal vi nævne én dag i marts man ikke må glemme, så er det den 8. marts. For hvad er det nu vi skal fejre denne dag? Det er den dag på året, der pågår hver eneste dag. Det er  selvfølgelig Kvindernes Internationale Kampdag. Temaet for denne måneds anbefalinger er derfor meget simpelt: De er skabt af krigerinder med 100 % kickass-attitude og kunstnerisk talent, der i dette Frelsens år 2021 er gået nukleart.

 • 24.02.2021

  Et slukket kamera slukker din motivation

  En gruppe studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har formuleret en håndbog til studerende og undervisere med gode råd til online undervisning. Håndbogen er lavet med hjælp fra over 100 studerende fra landets videregående uddannelser. MERIT har fremlagt et par af håndbogens tips og tricks for to studerende og en underviser ved Syddansk Universitet i Odense.

 • 18.02.2021

  MERIT ANBEFALINGER: #METOO EDITION

  Efter at #MeToo-afsløringerne kun synes at blive mere og mere voldsomme må MERIT's kulturredaktion kapitulere og for en stund fravige fest og farver. I stedet opsummeres Instagram-gabestokkene der i februar er blevet befolket med grissebasser, satanister, wanna-be-kannibaler, misogynister, pengegriske værger og andet afskum.

 • 07.02.2021

  Coronadagbog med Rikke

  I coronaens jerngreb er vi låst i en ny triviel hverdag mellem sengen og sofaen. Se hvordan Rikke kommer igennem hverdagen.

 • 02.02.2021

  Film, fordomme og forbier

  Sæson 2 af Film, Fordomme og Fobier nu skudt igang. Vi starter ud med Disneys kortfilm BAO.

 • 27.01.2021

  Coronadagbog med Christoffer

  Dagene flyder sammen og vi hænger ud af vinduet i længslen efter en normal hverdag. Følg Chris og hans liv under lockdown.

 • 25.01.2021

  Året der gik - Afsnit 2

  Dette er andet afsnit af året der gik med MERITS redaktører. Her taler værterne Christoffer og Cecilie med redaktørerne Mette og Lærke omkring deres bud på årets mest spændende nyheder.

 • 23.01.2021

  Året der gik - Afsnit 1

  Dette er Ugen der gik's specialafsnit, hvor året 2020s store begivenheder bliver vendt og drejet med værterne Cecilie og Christoffer.

 • 21.01.2021

  Joe Biden bliver indsat - vi ser med!

  Så kom dagen endelig. Biden er blevet USA’s 46. Præsident. Harris er blevet vicepræsident.

 • 19.01.2021

  God studietrivsel under lockdown

  Det kan være hårdt at være studerende under lockdown. Få her nogle gode råd til, hvordan du kan styrke dit studieliv under hjemsendelsen.

 • 19.01.2021

  Udlandsopholdet ramt af corona

  Katrine og Anna var på udlandsophold i Australien, da coronavirsussen pludselig ramte. Hør deres historie, om hvordan det var at læse i udlandet.

 • 19.01.2021

  SUPERFAN! Mette Blomsterberg

  I dette afsnit af SUPERFAN! snakker vi om konditor og TV-dronning Mette Blomsterberg, med super-fan Sara Kromann. Vi snakker om alternativt merchandise, om at blive genkendt af sit idol og om at memorere sit idols nummerplads for "tilfældigt" at kunne støde på dem.

 • 19.01.2021

  Zoom eksamen

  Andreas skal til eksamen over Zoom. Han er lidt nervøs. Se hvordan det går ham.

 • 19.01.2021

  Upcoming Beats afsnit 9

  I dette afsnit inviterer vi jer ind i en verden af girl power, big dreams og masser af self love!

 • 19.01.2021

  Ideer til ting du kan lave under lockdown

  Vi sidder hjemme under endnu en lockdown. Hvis surdejsbrødet er blevet tørt og strikketøjet gået i hårknude, kan du her se nogle ideer til, hvad du ellers kan bruge din lockdown tid på.

 • 29.11.2020

  Musikkalenderen - December

  Har du helt glemt hvordan det føles at gå til koncert? Fortvivl ej. Musiklivet i campusbyerne banker derudaf med et bredt line-up til enhver smag i løbet af december måned.

 • 24.11.2020

  Mød fem studerende, der stiller op til SDU-valget

  Inden længe løber valget på SDU af stablen, og din stemme kan afgøre, hvilke studerende der skal repræsentere de studerende for adskillige råd, nævn og udvalg. Mød en række af de studerende, der stiller op til dette års valg her.

 • 22.11.2020

  UNIVALG: Fem hurtige til studenterforeningerne

  Studenterdemokratiet giver de studerende mulighed for at få indflydelse på udbud af fag, eksamensformer, omlægningerne under corona, sociale arrangementer, de administrative systemer, universitetets økonomi og klimaaftryk og meget mere. Find ud af, hvad studenterforeningerne Agora-Listen og Syddanske Studerende står for her.

 • 20.11.2020

  Overblik: Valg på SDU

  Nu hvor vi har sundet os en smule oven på det amerikanske valg i starten af måneden, er det endnu en gang blevet valgtid. D. 24. og 25. november er det nemlig blevet tid til valg på SDU. RUST giver dig et overblik over de mest relevante informationer i forbindelse med valget for dig som studerende.

 • 31.10.2020

  Anmeldelse: Blackboard udskiftes med itslearning

  Fra forårssemestret 2021 er det farvel og tak til Blackboard. SDU’s platform hidtil skiftes nemlig ud og erstattes i stedet for af platformen itslearning.

 • 08.09.2020

  Studerende uden SU

  Hvordan får man et travlt fuldtidsstudium til at hænge sammen uden SU? RUST har talt med to studerende fra SDU, som har opbrugt SU'en og i stedet må arbejde for at komme i mål med studierne.

 • 04.09.2020

  Overblik: Hvor har de studerende noget at skulle have sagt på SDU

  SDU består af flere forskellige råd, nævn og udvalg, der har stor betydning for den daglige gang på universitetet, og hvorigennem vi studerende har stor indflydelse. Ikke desto mindre er der mange nye som gamle studerende, der ikke kender til disse.

 • 03.09.2020

  Virtuelle visioner om bedre undervisning

  Tre studerende fra SDU har startet virksomheden VitaSim, der gør det muligt for sundhedsfaglige studerende at øve praktiske færdigheder på virtuelle patienter ved brug af virtual reality.

 • 02.09.2020

  Nyt forældreforum for studerende med børn

  Et nyt forældreforum skal sikre bedre fællesskab og erfaringsudveksling mellem de studerende på SDU med børn.

 • 01.09.2020

  Studie- og semesterstart i en coronatid

  I denne uge vender de fleste af os studerende tilbage til SDU efter en lang pause siden marts, hvor universitetet lukkede ned som følge af COVID-19. Men hvad kan vi forvente af SDU her efter nedlukningen og sommerferien? Og hvordan bliver vores studie- eller semesterstart påvirket af restriktioner og lignende?

 • 31.08.2020

  Nye tider – RUST skal være mere bæredygtigt

  Det er på tide, at RUST ser realiteten i øjnene og tilpasser sig den virkelighed, som gælder for både mediet, men også dets læsere. Fra den 1. september 2020 vil RUST være et 100 procent online magasin.

 • 31.08.2020

  RUST anbefaler på Generator '20

  Den seneste udgave af Generator i februar nåede at blive den sidste inden en forandret musikverden, hvor sit-down er det nye sort og højlydt sing-along direkte bortvisningsgrund. Programmet har i år et bredere musikalsk udtryk med EDM, urban, heavy, guilty-pleasures og pop-up events. RUST har taget programmet under lup og anbefaler nogle af de bedste fester. 

 • 01.07.2020

  Studiemiljøundersøgelsen 2019 og festaflysninger 2020

  Ud fra godt 10.000 spørgeskemabesvarelser har SDU-studerende givet de store linjer i universitets studiemiljø. Resultatet er klart: SDU er et trygt sted at uddanne sig, med fine fysiske rammer og god trivsel.

 • 25.06.2020

  Anmeldelse: En roman om kvinders livsvalg

  Dette forår havde Malou Aamund sin forfatterdebut med romanen Maria om kvinders livsvalg. RUST har læst romanen og anmelder den for jer læsere, så I kan vurdere, hvorvidt den skal på sommerens læseliste.

 • 19.05.2020

  Instantkaffen kan endelig sættes på hylden

  I går åbnede caféer, restauranter og værtshuse igen efter en pause på et par måneder. På åbningsdagen sendte RUST en forsøgskanin afsted på cafétur.

 • 16.05.2020

  Nye standarder for online undervisning skaber uenighed mellem studenterorganisationerne

  Dette forårssemestret er svøbt i online undervisning, der har været af varierende kvalitet. Syddanske Studerende har kæmpet for at sætte en standard for, hvad der kan kaldes for undervisning. Agora-Listen er gået med på en løsning, men er stadig meget kritiske.

 • 09.05.2020

  Motivationen kan reddes med et webcam og lidt sydkoreansk inspiration

  Specialeskrivning er særlig ensomt i disse tider. Simone Sommer Degn mærkede hvordan motivationen druknede i overspringshandlinger. Redningen blev en tur på Youtube og kaldes oprindeligt for “gongbang”.

 • 08.05.2020

  20 ting du kan lave med dine bedste studiebuddies under COVID-19

  Er du ved at gå bananas af at være socialt begrænset på grund af COVID-19? Så læs med her. RUST har samlet inspiration til, hvad du og dine bedste studiebuddies kan lave sammen online.

 • 07.05.2020

  Karakterer betyder meget for de studerende

  Signe og Maya studerer begge på SDU i Odense, hvor eksamensperioden venter lige om hjørnet. Selvom de har ret forskellige forhold til karakterer, så er det klart for dem begge, at karakterer er forbundet med mange følelser.

 • 04.05.2020

  En vanskelig tid for specialeskrivende studerende

  Nedlukningen som følge af COVID-19 har medført udfordringer for kandidatstuderende, der netop er i gang med deres speciale. Connie Larsen sætter ord på disse udfordringer fra en specialeskrivers perspektiv.

 • 01.05.2020

  Anmeldelse: Kvote 2 - Når teknik tester tålmodighed og intellekt

  Nogle gange er det vigtigt at tage en stikprøvetest, med en skribent i fåreklæder. Spoiler alert: Denne anmeldelse burde mest af alt udbasuneres gennem formatet: Trustpilot-munddiarre i det ildrøde felt. Lad det være sagt med det samme, uniTEST 2020 er en katastrofe, og studerende ved SDU må bede til en højere magt, hvis stedprøverne i  maj og juni ikke skal ende lige så.

 • 28.04.2020

  Hver for sig, men sammen – Studenterpolitik i en coronatid

  Dette er et debatindlæg og er udelukkende et udtryk for skribentens egen holdning

 • 27.04.2020

  De studerendes psykiske helbred er særligt udsat under corona-krisen.

  Dette er et debatindlæg og er udelukkende et udtryk for skribentens egen holdning.

 • 07.04.2020

  Fjernundervisning er en pose blandede bolsjer

  I fire uger har de studerende siddet derhjemme i slåbrokken og taget imod undervisning. Digital undervisning, der varierer i indhold og kvalitet, alt efter hvad man læser. Dekan for det Sam-fundsvidenskabelige Fakultet, Jens Ringsmose, er dog meget tilfreds med den måde, der er taget hånd om situationen.

 • 04.04.2020

  Jobjungle tips

  Med en økonomisk krise, der peger mod årelang recession, har det aldrig været vigtigere at positionere sig selv som en organisations næste nyansatte. Så for alle, der søger studiejobs eller kan kalde sig nyudklækkede kandidater til sommer, kommer her alle insider tippene til at kunne snige sig foran i køen i den tætbefolkede jobjungle. 

 • 28.03.2020

  Karantæne anbefalinger

  Vi er måske få uger fra at se de første Tinder-dates med rumdragter, og kun én unødvendig tur i supermarkedet fra at blive ufrivillige hovedpersoner i "Fluernes Herre”. Toiletpapir bliver snart kongerigets eneste gyldige valuta. Danmark. Vi må kunne gøre det bedre. Bare rolig, det kan sagtens lykkes, hvis vi alle bliver hjemme. RUST har fundet det bedste af det bedste indhold på internettet og i bogreolen lige nu og her, så vi sammen kan redde sommeren.

 • 24.03.2020

  Studerende under covid19-lockdown

  Hvordan klarer de studerende studierne, når det fysiske SDU er lukket ned? Alexandra, Bjørn og Mille fortæller her om nogle af de erfaringer, de har gjort sig i løbet af de seneste 14 dage

 • 20.03.2020

  Udnyt corona-nedlukningen på bedste vis

  I dag har samfundet været lukket ned i godt og vel en uge. Sådan en nedlukning indebærer mange udfordringer. Vi studerende skal nu navigere rundt i online undervisning, langt mere selvstændighed og ansvar. RUST giver jer nogle gode ideer til at få det bedste ud af nedlukningstiden.

 • 17.03.2020

  Det politiske sportstalent der ville være jurist

  Emilie Aalestrup er 21 år, og har allerede været i elitesport i otte år. Hun spiller badminton på højt plan, men med de konservative værdier i blodet ved hun også, at det er karnov og ikke ketsjeren, der giver brød på bordet.

 • 13.03.2020

  Gode råd til en sund økonomi, mens man er på SU

  Det kan være uoverkommeligt, hvordan man får de 5.500 kr. til at række til en husleje på 3-4000 kr., mad, forsikringer, telefonregninger, bøger samt fornøjelser. Pengene slipper nemlig hurtigt op, og så kan det være svært at opretholde en sund økonomi uden de store bekymringer.

 • 09.03.2020

  Identitet, information og debat: En SDU-avis

  Københavns Universitet har “Uniavisen” og Aarhus Universitet har “Omnibus”. Mangler Syddansk Universitet en SDU-avis, der kan skabe identitet, højne informationsniveauet og styrke debatten blandt ansatte og studerende på SDU? Det mener Casper Sylvest, der er medlem af Universitetsrådet og lektor i historie på SDU.

 • 07.03.2020

  Når drømmeuddannelsen er en togtur værd

  Som studerende er 24 timer i døgnet ikke altid nok. Det gør det ikke nemmere at skulle pendle flere timer dagligt for at komme frem til drømmeuddannelsen og samtidigt have tid til at gøre sit bedste som studerende.

 • 04.03.2020

  Nat på universitetet

  Hvem passer på SDU om natten? Det gør blandt andre nattevagt Michael Kromann Jensen. RUST har mødt Michael til en snak om, hvordan det er at være nattevagt, og hvad man egentlig laver om natten på SDU.

 • 03.03.2020

  GAFFA-prisen 2020 giver dine playlister en hjælpende hånd

  Er du også kørt træt i den playliste på Spotify, som du lavede sidste år? Er du klar til at opdage ny musik og nye kunstnere? RUST var i onsdags til GAFFA-prisen 2020, som var propfyldt med god musikinspiration, som vi vil dele med jer.

 • 01.03.2020

  Frivillighed hænger ikke på træerne

  Mandag den 2. marts bliver kaffemaskinen tændt i den spritnye café Ved Siden Af. Den har været flere år undervejs og kæmpet med at få frivillige, men nu er dagen kommet til, at den første kaffe kan brygges.

 • 01.03.2020

  Anmeldelser: Generator Spring Party

  Essensen af forår, forandring og fornøjelse rammer på årets ekstra dag Odenses ungdom, med DIY guerilla rave, der emmer af charme og sjæl og holder publikum i et konstant højdespring mod klimaks.

 • 28.02.2020

  SDU satser på verdensmål - hvad skete der med de internationale semestre?

  Dette er et debatindlæg. Det er et udtryk for skribentens egen holdning.

 • 27.02.2020

  Vanvittigt videnskab bliver dissekeret i Spækbrættet

  I et radiostudie står to molekylærbiologer og griner over vanvittig videnskab. Med en skalpel af humor, skærer de forskning ind til benet og sætter den sammen på ny.

 • 24.02.2020

  Generator Spring Party

  Vanen tro betyder semesterstart, den odenseanske urban og EDM-festival, Generators, tilbagevenden. Efter en heftig omgang urban og dak i september er ventetiden heldigvis ved at være slut. RUST har gennemgået dette års første Generator program, der med et solidt line-up med garanti kommer til at levere endnu en odenseansk folkefest på lørdag.

 • 02.02.2020

  "We Are Your Friends. You'll Never Be Alone Again"

  Året 2020 kommer med stor sandsynlighed til at blive det mest storladne hidtil på fynsk grund. Faustix, Post Malone og Armin van Buuren. Med så sjæleopruskende øjeblikke i vente, så er det kun på sin plads, at årets første RUST musikanmeldelse er Jada.

 • 16.01.2020

  Den Ultimative Energidriktest

  I anledningen af ti-året for Red Bull på det danske marked skal der selvfølgelig spot på hvilken drik, der kan kåres som vinder af Den Ultimative Energidriktest.

 • 14.01.2020

  Emil er universitetsstuderende og fik på andet semester diagnosticeret ADHD

  En eksamensperiode plejer som regel at være grobund for nervøsitet og travlhed. For Emil er det en periode, som han frygter. Emil er universitetsstuderende og har samtidigt ADHD, hvilket gør de foreliggende eksaminer ekstra udfordrende.

 • 10.01.2020

  Professor som 32-årig

  32-årige Anton Pottegård blev i august udnævnt til professor i farmakoepidemiologi og klinisk farmaci ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet (SDU). RUST har mødt Anton til en snak om sit nyerhvervede professorat, hvordan det er, når arbejdet også er hobby og om at brænde for god vejledning af sine studerende.

 • 08.01.2020

  Farvel til specialesumpen

  Studiemiljøundersøgelser på Syddansk Universitet viser, at mange specialestuderende føler sig ensomme og afskåret fra det sociale liv på studiet. Et nyt forløb skal sikre specialestuderende et fællesskab, hvor de kan udveksle erfaringer og oplevelser om specialeprocessen. RUST har talt med Michelle Esbensen, der er i gang med at skrive speciale og som har deltaget i Specialegruppen i løbet af efteråret 2019.

 • 01.01.2020

  Vi skal have gang i debatten

  Tør du tage en debat?

 • 22.12.2019

  eduroam for begyndere

  I anledning af universitets Awareness kampagne vedrørende datasikkerhed og beskyttelse, sætter RUST fokus på det foretrukne trådløse netværk for studerende globalt.

 • 11.12.2019

  En julalistisk julekalender skal redde dit julehumør

  Julen varer lige til påske. Det mener Emilie Søndergaard Christiansen og Stine Ploug Christiansen. De har optaget en julekalender for at redde dit julehumør fra at fryse til i eksamensfrost. Den handler, om det eneste rigtige en julekalender skal handle om. Jul.

 • 09.12.2019

  Et år er gået – Hvor er Agoralisten i dag

  Til universitetsvalget i 2018 havde en gruppe studerende på statskundskab visioner. De havde mål for studenterdemokratiet og de studerende på SDU. De fik et flot valg, men en træg begyndelse.

 • 05.12.2019

  Sæsonafslutning: Science and Beers

  Studenterhuset afslutter på fredag en sæson i en hellig alliance mellem studielivets to søjler:  Videnskab og øl serveret i et arrangement, der bedst kan beskrives som Folkeuniversitet med promiller.

 • 03.12.2019

  Uddannelsesloftet bliver skrottet

  Mandag aften trådte finansminister, Nicolai Wammen, ud af forhandlingslokalerne i Finansministeriet og præsenterede finansloven for 2020. Om denne kunne han blandt andet fortælle, at uddannelsesloftet bliver afskaffet med virkning fra den 1. juli 2020.

 • 27.11.2019

  11 studienævn og ét Ph.d.-udvalg har kampvalg

  Det lyder voldsomt, men kampvalg er mere demokratisk, end ordlyden giver udtryk for. Det er faktisk mere demokratisk, end fredsvalgene i de resterende 54 studienævn og Ph.d.-udvalg.

 • 18.11.2019

  Reportage: Club Awards 2019

  I anledning af musikårets afslutning har RUST været på årets installation af Club Awards. RUST bringer i den forbindelse de mest relevante analyser af årets musikudbud med odenseanske briller, og så bliver redaktionens spåkugle endnu en gang støvet af.

 • 16.11.2019

  Studerende frygter for trivsel på SDU

  Næstformand i Agoralisten, Ida Bech Karlsen frygter, at SDU bruger FN´s verdensmål som et PR- stunt. I stedet for at promovere SDU på de grønne verdensmål, burde ledelsen tænke over trivslen blandt de studerende og ansatte på universitetet.

 • 13.11.2019

  Hold på SDU Fitness: Yoga

  Dybt nede i SDU’s kælder kan man finde ro og fokus i en hektisk hverdag. SDU Fitness tilbyder nemlig holdet Yoga, som hjælper dig med at holde hovedet koldt samt at styrke din krop og udholdenhed.

 • 10.11.2019

  Techno på odenseansk

  Techno-festen Odeology er tilbage og stresstester denne fredag nat Kulturmaskinens lydsystem i Odenses mest behagelige gå-i-byen atmosfære.

 • 06.11.2019

  Der er studienævnsvalg på SDU og du kan stadig nå at stille op

  Tirsdag den 26. november kl. 09 løber dettes års studienævnsvalg af stablen. Studienævnet er en samling af studerende, og undervisere på dit institut eller fakultet, som sikrer kvaliteten på din uddannelse.

 • 26.10.2019

  Årsfesten 2019: Anmeldelser

  Et, på papiret, ambitiøst musikalsk lineup på Campustorvet fredag aften bød på en pose blandede bolscher, hvor kun én artist kom, så og sejrede til en totalt udsolgt årsfest. 

 • 21.10.2019

  Traditionernes Fest

  Med få dage tilbage inden at Årsfesten sætter endnu et hak i en traditionsrig historie, har RUST taget et nostalgisk kig på fejringen igennem tiderne, og ikke mindst dette års ambitiøse musikprogram.

 • 21.10.2019

  Hold på SDU Fitness: HIIT

  Lunges, Burpees og dødløft. Lyder det som noget for dig? Så kunne det være, du skulle melde dig til et af de kommende HIIT-holdtræninger hos SDU Fitness. Her får du mulighed for at få brugt og trænet alle dine muskler, også dem du ikke vidste, du havde.

 • 11.10.2019

  Formand ud af det blå

  Da en efterskoleven fik Morten Kofod til at melde sig ind i Syddanske Studerende i foråret 2018, havde han ikke regnet med at sidde for bordenden med formandshatten på et år efter.

 • 03.10.2019

  I krydsfeltet mellem ingeniørvidenskab og humaniora

  Imens vi andre fortsat lod sommerferiehjernerne ligge i blød, deltog 17 kursister i det splinternye sommerkursus “At sætte historier i spil”. Kurset har i høj grad, gennem fokus på manuskriptudvikling til computerspil, formået at forene ingeniørstuderende og humaniorastuderende.

 • 30.09.2019

  Hold på SDU Fitness: DanceFit

  Har du hygget dig lidt for meget i løbet af sommeren, brugt for mange uger på langs i sengen og spist en magnum for meget om dagen? Så får du nu lidt inspiration til et af de mange hold, som SDU Fitness tilbyder her efter sommerferien, nemlig DanceFit.

 • 26.09.2019

  Toiletter med personlighed

  Vandcenter Syd brugte i 2017, 650.000 kr. på at rense tilstoppede pumper. Penge der kunne gøre vandregningen billigere, hvis ikke vi skyllede hår, vatpinde og vådservietter ud i toilettet. Lukas Juhl Lyk Teichert og Didde Marie Jacobsen fra SDU har sat sig for at ændre vores adfærd, så vi kun bruger toilettet til lort, pis og papir.

 • 23.09.2019

  Sammen skal du og SDU være med til at skabe en bedre verden

  Du har måske ikke bemærket det? Noget er forandret, siden du sidst satte dine fødder på gydehyttens grå betongulv. Det er ikke en ydre, men en indre transformation, der betyder, at SDU nu vil gå ind i kampen for en bedre verden ved så at sige: ”Gå all in på FN’s 17 verdensmål”

 • 22.09.2019

  Hvorfor alkoholfri rustur?

  De fleste forbinder en rustur med nye relationer, sjove lege og et stort indtag af alkohol. De fleste af de nye studerende har allerede været på deres rustur, eller også venter den lige om hjørnet. Mange vil måske derfor undre sig, når de hører ”en alkoholfri rustur”, for kan det da virkelig passe? Men det kan det. Hos studier som Statskundskab og Samfundsfag skal de nye studerende også bruge flere dage på at lege og skabe nye relationer til deres medstuderende, men modsat den ”klassiske” rustur, har man hos Statskundskab og Samfundsfag droppet alkoholen det meste af turen.

 • 18.09.2019

  Guide til en god studiestart

  En ny start er ikke altid nem. Der er mange nye ting, som man skal vænne sig til, når man er ny studerende på SDU. Kommer man fra sabbatår eller gymnasiet, skal man lære, hvad det vil sige at være universitetsstuderende, og derfor giver RUST jer nye studerende en guide til en god start på universitet.

 • 17.09.2019

  Ny på Syddansk Universitet

  Fagre nye verden! SDU har i år tilbudt 5298 nye studerende en studieplads. For alle de nye studerende venter en - forhåbentligt - fremragende og uforglemmelig studiestart, og for de fleste nok også nogle hektiske dage: En overflod af informationer og ny viden, et utal af nye studiekammerater med navne at holde styr på og ukendte egne af SDU-junglens lange gange og mange lokaler skal udforskes. RUST har før studiestart mødt tre nye studerende og spurgt ind til deres forventninger i forbindelse med studiestart. Læs med her og find ud af hvilke studier Oliver, Johanna og Gitte har valgt, hvorfor de er havnet på SDU, om de har været nervøse for studiestart, og hvad de har glædet sig allermest til ved at starte på universitet.

 • 16.09.2019

  Breaking News: 'Semesterstartsfest' har fået en ny definition

  RUST kunne i forrige artikel om SSF '19 berette om overhængende risiko for at breaking news bannerne skulle hives frem. Konklusionen har allerede haft en foreløbig prognose, men nu er påstandene blevet til fakta. 

 • 13.09.2019

  SSF '19 kommer til at sætte nye standarder

  Telefonerne hos SDU-studerende er i disse dage rødglødende fra venner og bekendte, der ivrigt gør kur til at blive deres plus one. FOMO-feberen er over SDU, og lad det være slået fast med syvtommersøm: Hypen er retfærdiggjort.

 • 11.09.2019

  Indberetninger om eksamenssnyd på SDU er i let stigning

  De kommende nøgletal i "Eksamensuregelmæssigheder - Årsrapport 2018" (2019), produceret af Uddannelsesjuridisk Team, viser en let stigning i eksamensuregelmæssigheder på Syddansk Universitet. Tallene kan umiddelbart virke alarmerende, men er ved et nærmere eftersyn resultatet af SDU's mangeårige strategi for at bekæmpe eksamenssnyd under projektet "Troværdige eksaminer".

 • 11.09.2019

  Rettighedsalliancen melder om øget ulovlig fildeling af elektroniske lærebøger

  Semesterstart betyder ny pensumlitteratur. I lukkede Facebook-grupper og med uskyldigt udseende Dropbox-links lokkes der med gratis PDF'er, men bag download-knappen gemmer der sig imidlertid en ulovlighed.

 • 11.09.2019

  Forsigtighed er ikke en kvalitet vi hylder

  Valget af uddannelse. Jonatan Spang tog et. Du har taget et, men du ved endnu ikke helt, hvad det fører med sig. Hvis kortene havde ligget anderledes, havde du måske set Jonatan Spang i en præ-stekjole prædike til et bryllup.

 • 10.09.2019

  Kunsten på SDU guider dig gennem alle tider

  Siden 1966 har SDU opbygget en mangfoldig og unik kunstsamling, der er skabt specifikt til bygningerne. Samlingen afspejler udviklingen af den offentlige kunst og du kan i byggeriet møde kunstværker, der markerer SDU’s historie, giver campusser identitet og nye perspektiver på videnskab.

 • 10.09.2019

  Studievenlig guide til Odense

  Uanset om du lige er flyttet til Odense eller bare har brug for lidt inspiration, så bør du læse med her. RUST har - i anledningen af studiestart - sammensat en studievenlig kultur-, mad og aktivitetsguide til dig og dine studiebuddies. I guiden finder du anbefalinger om alt fra en god burger, til teater- og musikoplevelser, museumsbesøg, hyggelige cafeer og andre odenseanske attraktioner til studievenlige priser.

 • 09.09.2019

  RUST på Generator Festival 2019

  Er du en af dem, der ikke kunne komme med på Generator Festival, eller som ikke havde fået købt en billet? Er du en af dem, der havde drukket lidt for meget øl og derfor ikke kan huske festivalen? Eller kunne du blot tænke dig at gå lidt tilbage i tiden og genopfriske den fede fest? Så fortvivl ej! RUST giver dig her en foto- og stemningsreportage propfyldt med billeder fra festivalens strabadser fra Generator 2019.

 • 09.09.2019

  Semesterstartsfesten har brug for din hjælp

  Danmarks største semesterstartsfest løber af stablen om mindre end en uge, men der er stadig brug for flere frivillige til at sætte gang i løjerne på lørdag den 14. september. 

 • 08.09.2019

  Danmarks konge af dakkedak får Odense til at selvantænde

  Efter en sommer med stærke optrædener i det danske festival landskab er Faustix tilbage på fynsk grund, med et vanvittigt sæt og en energi, der bare er indbegrebet af rave.

 • 08.09.2019

  Odenses borgmesterkæde skiftede ejermand for en time

  Odense fik sig for en nat ny øverstbefalende, der havde ét enkelt beslutningsforslag på bordet, nemlig at få Odenses rådhusplads til at gå op i tramp og røg. Under den perfekte kontekst og et mere stringent arrangement af sætlisten, end på sommerens folkefest på Magicbox, viser det sig hurtigt, at det er en mere end kvalificeret forudsigelse, at Martin Jensen til oktober, også i år, kan forvente et stort spring op ad DJ Mag's Top 100 rangstige. 

 • 08.09.2019

  Danmarks konge af dakkedak får Odense til at selvantænde

  Efter en sommer med stærke optrædener i det danske festival landskab er Faustix tilbage på fynsk grund, med et vanvittigt sæt og en energi, der bare er indbegrebet af rave.

 • 07.09.2019

  Anmeldelser: Fredag

  Traditionen tro byder Generator op til fredags-gadefest, der hverken kræver billet eller billed-id. Både vejr og lydsystem viser sig dog desværre fra sin værste side, men ingen af delene forhindrer en gigantisk dansefest i Vestergade denne aften. 

 • 06.09.2019

  Anmeldelser: Torsdag

  Et kort kig på torsdagens program på Amfipladsen viser, at det er dagen hvor upcoming talenter gnubber albuer med dansk club musiks helt store navne, inden festivalpublikummet behørigt kan sparkes ind i natten med et sandt undergrunds technobrag på Studenterhuset.

 • 05.09.2019

  Gadefesten vender tilbage

  Odenses svar på Distortion er tilbage med et musikprogram, der flyder over af talent og har tramper garanti, uden at hele og halve bydele raseres under festivitassen. Endnu engang disker holdet bag Generator op med de mest kæberaslende danske navne inden for EDM og hiphop. Efter at Amfipladsen indhylles i røg og damp torsdag, gadefest på Sankt Anne plads fredag så venter til en vanvittig afslutningsfest på Klingenberg. RUST har taget et kig på festivalens hovednavne.

 • 27.06.2019

  Det skal du opleve på årets Tinderbox festival

  I går blev årets Tinderbox festival skudt i gang, og du har måske allerede drukket øl og farverige drinks, hapset noget fra det store madudvalg og lyttet til Billie Eilish, Faustix eller andet godt.  Men, der er faktisk meget andet, man kan opleve i Tusindårsskoven i disse dage, og vi guider dig her igennem de ting, der kan gøre Tinderbox 2019 anderledes. 

 • 25.06.2019

  Er det værd for studerende at tage på Folkemødet?

  Bertel Haarder kaldte det for en politisk Roskilde Festival. Det foregår på den dejlige ferie ø, der er kendt for rundkirker og troldedrengen Krølle-Bølle. Dets primære formål er at styrke det danske demokrati gennem dialog mellem borgere, politikere og erhvervslivet. Det er selvfølgelig Folkemødet, der tales om.

 • 03.06.2019

  Rigtig grøn eller pyntegrøn?

  Folketingsvalgkampen ligger og syder og bobler uden for eksamenernes tunnelsyn. Det kan virke uoverskueligt, når du er halvt begravet i pensum og kun lige følger med i øjenkrogen. Hvis du da overhovedet følger med. Valgkampen er fyldt med store armbevægelser og lukrative løfter fra politikere, der næsten er klar til at skrive din eksamen, hvis du bare giver dem din stemme. Vælgermødet på medietorvet den 27. maj var heller ingen undtagelse. Der var dækket godt op med valgflæsk til de eksamenstunge hoveder.

 • 03.06.2019

  Christian bliver blind om fire år

  Prognosen forudser, at han bliver blind som 30-årig. Alligevel formår 26-årige Christian Klarskov at bestå optagelsesprøver og klare en hverdag på universitetet, mens synet langsomt svinder bort.

 • 22.05.2019

  Studenterskribenter til RUST

 • 19.05.2019

  Guide: sådan overlever du cykelparkeringen på SDU

  Her er tre råd til, hvordan du overlever cykelparkeringen ved hovedindgangen til Syddansk Universitet i Odense.

 • 24.04.2019

  Klimaet skal reddes i fællesskab

  Christel Louisa Burrett er frivillig i Den Grønne Studenterbevægelse i Odense. Hun tror, at fællesskab er nøglen til at bremse klimakrisen.

 • 23.04.2019

  ”Kun dygtige danskere går på universitetet”

  Med et 12-tal kunne Shagofta Sayed i marts sætte et punktum for hendes speciale i biomedicin på Syddansk Universitet. Men det lå langt fra i kortene, at Shagofta skulle tage en universitetsuddannelse, da hun i 2001 flygtede fra Afghanistan til Danmark med sin familie.

 • 09.04.2019

  Nico er Pokémon Go-afhængig

  Nico Kristian Lund går på SDU i Odense og er afhængig af mobilspillet Pokémon Go.

 • 01.04.2019

  Studerende krænkede over kæmpe fallos skulptur foran hovedindgangen

  Medlemmer af studieforeningen ”Ligestillede Studerende Danmark” har indberettet en klage til Syddansk Universitets bestyrelse over den 19 meter høje søjle ved SDU’s hovedindgang. Foreningen mener, at søjlen forestiller en kæmpe fallos og symboliserer en forældet mandschauvinistisk tankegang, der ikke hører hjemme på et moderne universitet.

 • 25.03.2019

  Klumme: Hvorfor er Disney gudstjeneste et hit hos unge?

  Hvad er det ved Disneys musik, der kan få hundredvis af unge til at bruge deres fredag aften i en kirke?

 • 22.03.2019

  Hold en pause fra studierne med disse 6 ting

  Semesteret er lige startet, og du føler dig frisk og klar til ny læring efter en veloverstået ferie. Motivationen er i top. Du har måske endda indgået et nytårsforsæt med dig selv om, at det endelig er tidspunktet, hvor du yder en ekstra indsats med studierne. Men når hverdagens rutiner rammer, og studiet fylder det meste af dit liv, så er det vigtigt at huske at holde pauser. Derfor kommer her seks ting, du kan lave, hvis studierne er i gang med at overtage dit liv. De kan i sidste ende gøre din hverdag langt mere effektiv.

 • 09.03.2019

  Anmeldelse: Fremtidens musikere redder GAFFA-Prisen

  Årets GAFFA-Prisen blev båret igennem af unge, engagerede artister.

 • 08.03.2019

  GAFFA-prisen 2019: En aften fyldt med punkter

  Der var både høj musik, høj stemning og højt hår at spotte til årets GAFFA-pris, da den løb af stablen på Odeon i går aftes. Vi har taget et kig på aftenens højdepunkt, lavpunkt, midtpunkt og en helt masse andre punkter.

 • 26.02.2019

  RUST gennem tiden

  Hvordan så RUST Magasinet egentlig ud i 1988? Og hvad er der sket siden? Redaktionen har været en tur i universitetshistorisk arkiv for at give dig et historisk tilbageblik på udviklingen af dit yndlingsstudentermagasin, RUST.

 • 11.02.2019

  Dumpet

  Tobias Sonne måtte bruge sit tredje og sidste prøveforsøg på at bestå et fag og undgå at blive smidt ud af sit drømmestudie.

 • 06.02.2019

  Vild, vildere, Grønland

  Grønland er vild natur, fremmed kultur og et smukt rejsemål. Men for mig betyder landet så meget mere.

 • 06.02.2019

  Guide: Få flere penge mellem hænderne som ny studerende

  I denne guide giver RUST dig 6 tips til, hvordan du undgår at gå bankerot som ny studerende på Syddansk Universitet. Dette er ikke en moralprædiken om, at du skal være opmærksom på dit budget eller spare op til uforudsete udgifter, men hvordan du aktivt og konkret kan spare eller tjene til dagen og vejen.

 • 06.02.2019

  En mands skrald er en anden mands bifald

  Karolina er 25 år og er SDU-alumne fra psykologi. Hun er en såkaldt skralder, som leder efter kasserede madvarer i containere. Hun har skraldet i over fem år og sparer således flere penge om måneden på mad. Men hun gør det ikke kun af økonomiske årsager, hun gør det også af ren og skær lyst.

 • 06.02.2019

  Uddannelse er for alle

  Henrik Vestergaard Stokholm. Han er rektor ved Nyborg Gymnasium, og du har sikkert hørt navnet før. Han har siden december 2018 fået en del medieomtale i en sag, hvor han har kæmpet for, at to udvisningstruede piger kan få lov til at fortsætte undervisningen på gymnasiet. Men det handler for ham ikke om at komme med et politisk budskab. Det handler derimod om en bestemt doktrin inden for læring; uddannelse er for alle.

 • 23.01.2019

  Rytmisk gymnastik - prøvetræning med svedgaranti

  Kan man gå til sport samtidig med, at man studerer på SDU? For at besvare det spørgsmål har jeg sat mig for at finde ud af mere om de mange sportstilbud, som SDU sport tilbyder. I denne udgave starter jeg i gymnastikafdelingen, hvor jeg prøver rytmisk gymnastik af.

 • 27.12.2018

  Klumme: Hvorfor bliver vi ved med at jagte det perfekte nytår?

  Nytår bør være årets bedste aften, men er for mig og mange andre i stedet fyldt med uforløste forventninger. Så hvorfor fortsætter vi med at stræbe efter den perfekte nytårsaften?

 • 17.12.2018

  Et kig i studiehjemmet - lejligheden

  Studiestart betyder ikke kun dyre bøger, nye venner og al den øl, som leveren kan trække. Det betyder også, at det, for de fleste, er tid til at hive teltpløkkerne op og flytte væk fra mor og far. Men hvor flytter de studerende egentlig hen, når de starter et nyt kapitel i Odense? Er det i delelejligheden med den gode kammerat? Den forældrekøbte istandsatte lejlighed? Eller kollegieværelset med den billige husleje?  

 • 17.12.2018

  ”Man skal tage sig selv og sin sorg alvorligt”

  I februar starter studenterpræst og psykologistuderende sorggruppe for studerende på SDU i Odense.

 • 10.12.2018

  SDU tester: Nissehuer

  Den klassiske, den festlige eller Tuborgs? RUST har bedt de studerende på SDU om at kåre den bedste nissehue.

 • 10.12.2018

  3D-print din julegave

  December er i gang, og det betyder, at julen kommer nærmere. Jul er for mange lig med overflod af lækker mad, familietid, hygge og en masse julefrokoster. Julen er en tid uden bekymringer, hvor det handler om at give og modtage. På selve juleaften vises kærligheden mellem mennesker ofte ved en fysisk gave under juletræet.

 • 05.12.2018

  Slip fantasien løs

  Det kan være svært at huske sin fantasi, når man er studerende og travlt optaget af et voksent ansvar. 24-årige Laura Nielsen er en af dem, der i den grad bruger fantasien i sin hobby som cosplayer.

 • 01.12.2018

  Et kig i studiehjemmet - Rækkehuset

  Studiestart betyder ikke kun dyre bøger, nye venner og al den øl, som leveren kan trække. Det betyder også, at det for de fleste er tid til at hive teltpløkkerne op og flytte væk fra mor og far. Men hvor flytter de studerende egentlig hen, når de starter et nyt kapitel i Odense? Er det i delelejligheden med den gode kammerat? Den forældrekøbte istandsatte lejlighed? Eller kollegieværelset med den billige husleje?

 • 01.12.2018

  Jonas Blom er årets underviser på SDU 

  Jonas Nygaard Blom er lektor ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Han er en ægte ordekvilibrist og ved alt om kommaer, sætningsskemaer og fonetik. Og så er han netop blevet kåret til årets underviser på SDU.

 • 29.11.2018

  "Min far er julemand"

  Thao Dinh har nogle betydeligt andre minder omkring den 24. december end de fleste andre studerende. Han har nemlig i mange år været julenisse, når hans far har kørt Sydfyn rundt for at sprede juleglæde som julemand.

 • 14.11.2018

  DIGURA hjælper studerende i kamp mod urimelige udlejere

  Det kan være svært at overskue lejekontrakten, vurdere prisniveauet af huslejen eller håndtere udlejeren, når man er studerende og ny på boligmarkedet. Det skal nu blive meget lettere med hjælp fra DIGURA, som tager kampen op med lejere, der føler sig uretfærdigt behandlet. Et tilbud, som 23-årige Mette Sonne Rohde havde sat pris på, da hun for knap et år siden stod i en problematisk situation med sin udlejer.

 • 10.11.2018

  Sebastian jagter de kreative hjerner

  ”Jeg er ikke kreativ”. Måske siger du sådan om dig selv, måske hører du ordene forlade dine venners munde, eller måske er du ligesom 23-årige Sebastian Stork ved at være godt træt af at høre sætningen. For at finde kreativiteten og ikke mindst vise dens mange facetter har Sebastian derfor lavet webserien De Kreative Hjerner, der havde premiere d. 6. september.

 • 06.11.2018

  Banko for studerende - galt eller genialt?

  Som studerende er man altid på jagt efter studierabatter, studietilbud og diverse muligheder for gratis mad, der kan forsøde tilværelsen på SU. Men har man tænkt på banko? Det drister RUST sig til at antage, at man ikke har, og netop derfor tog vi et smut til bankospil for at undersøge, om banko kunne være et (genialt) middel til at få flere penge (eller ænder) mellem hænderne som studerende.

 • 06.11.2018

  Jacob trak det korte strå

  Da Jacob Fosgrau går pilgrimsvandringen “Caminoen” i Spanien, får han en hjerneblødning og bliver lam i højre side af kroppen. Lægerne i Spanien siger som det første, at han måske ikke overlever, men Jacobs målrettede sind kæmper ham tilbage igen. Det, kæresten Mathilda og så musikken.

 • 27.10.2018

  (Års)Festen, der samler de studerende

  Fine kjoler i forskelligt prisleje, gourmet-menu og et mix af ansatte, studerende og undervisere. Det er de ting, der indkapsler konceptet omkring Syddansk Universitets årsfest, der kører på sit 52’ende år. Og det er de studerende meget bevidste omkring.

 • 19.09.2018

  Mød Ruben Søltoft version 2.0 i nyt onemanshow

  Excentrisk mimik, gakkede formuleringer og fantasifulde jokes. Det er sådan, vi bedst kender og elsker komikeren Ruben Søltoft. Men med det nye onemanshow ”Ting fra min mund” på vej, er det blevet tid til at møde Ruben version 2.0.

 • 19.09.2018

  Storms Blæk leverer permanent kropskunst i rå omgivelser

  Storms Pakhus er givetvis et synonym for street food, hvor madkulturer og gastronomi fra hele verden kan få lov til at udfolde sig. Men nu er Storms Pakhus også blevet hjem for en walk in tattooshop, der, tro mod det gamle pakhus, går under navnet “Storms Blæk”, og som skal sørge for at kreere kropskunst til blækglade fynboer.

 • 19.09.2018

  Den amerikanske drøm om en uddannelse

  I Danmark er gratis uddannelse og SU en selvfølge. Det er til gengæld langt fra tilfældet i andre lande, blandt andet USA, hvor man betaler i dyre domme for at gå på college, og uddannelse er lig med økonomisk kapital. Men hvilken betydning har det for, hvilke overvejelser man gør sig om at tage en uddannelse?

 • 16.09.2018

  Anmeldelse: Plads til humor, aktiviteter og musikalsk ekstase

  Synet af ølbowling-baner i neon og lugten af Steff Houlberg-pølser var blot to af de sanselige indtryk, som RUST blev mødt af til Semesterstartsfesten 2018. Sammen med mange tusind andre studerende tog vi derfra igen med musik i maven, smil på læberne og en reel følelse af lettethed.

 • 13.09.2018

  Anmeldelse: Ruben Søltoft brillerer med nyt onemanshow

  Ruben Søltofts nye onemanshow lover en ærlig og mere voksen Ruben version 2.0. Og det leverer.

 • 08.09.2018

  Højskolesangbogen forener generationer til Generator Festival

  Generator Festivals program stod fredag på mere end øl og dakmusik. I Gråbrødre Kloster kunne man i fællesskab synge sange fra højskolesangbogen, og det samlede festivalgængerne på tværs af generationer.

 • 07.09.2018

  Træt af dak? Generator Festival byder på fire events, du kan tage til i stedet

  Erstat basarmen med jazzhands og djævlehåndtegn: her er fire events, du kan tage til på Generator Festival i dag, hvis du ikke er til elektronisk musik.

 • 07.09.2018

  Fra trompetist til DJ: mød Nandu

  Rasmus Vincentz aka Nandu laver elektronisk musik og spillede torsdag aften på Generator Festival. Hans største drøm er at kunne leve af elektronisk musik, men engang var den at blive trompetist.

 • 05.09.2018

  Mød Ruben Søltoft version 2.0 i nyt onemanshow

  Excentrisk mimik, gakkede formuleringer og fantasifulde jokes. Det er sådan, vi bedst kender og elsker komikeren Ruben Søltoft. Men med det nye onemanshow ”Ting fra min mund” på vej, er det blevet tid til at møde Ruben version 2.0.

 • 28.08.2018

  Et kig i studiehjemmet: Kollegieværelset

  Studiestart betyder ikke kun dyre bøger, nye venner og al den øl, som leveren kan trække. Det betyder også, at det for de fleste er tid til at hive teltpløkkerne op og flytte væk fra mor og far. Men hvor flytter de studerende egentlig hen, når de starter et nyt kapitel i Odense? Er det i delelejligheden med den gode kammerat? Den forældrekøbte istandsatte lejlighed? Eller kollegieværelset med den billige husleje?