Skip to main content
Nyheder

SDU familiens sorte får

Pr. 1. september 2024 skulle Campus Slagelse være blevet overdraget til Roskilde Universitet, men nu er mere end 6 måneders undersøgelser afsluttet uden, at parterne er nået til enighed om en aftale.

Af Naja Bæk, , 17-10-2023

Allerede d. 1. marts i år indgik Syddansk Universitet og Roskilde Universitet en hensigtserklæring, hvor formålet var at overdrage Campus Slagelse til RUC. Det er gået i vasken nu, hvilket betyder, at Campus Slagelse har fået mærkatet som det campus ingen ønsker at have. Hvad der ligger til grund for den manglende overdragelse handler om økonomien, men en mere præcis beskrivelse vides ikke. Syddansk Universitet ønsker dog stadig ikke at beholde Campus Slagelse grundet de store omkostninger. Måske har RUC sagt selvstændigt nej til forhandlingerne eller måske har det noget at gøre med, at flere uddannelser dermed kommer til Roskilde og vil overlappe med uddannelser på Københavns Universitet?

Rektor på Syddansk Universitet, Jens Ringsmose, har selv udtalt i en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet, at det har været et godt samarbejde mellem de to universiteter:

”Jeg vil gerne sige Roskilde Universitet tusinde tak for et meget fint samarbejde, hvor ønsket fra begge parters side har været at lande en god aftale. (…) Men trods begge parters gode vilje til at komme i mål med hensigtserklæringen, må vi nu efter et halvt års undersøgelser og dialog erkende, at forhandlingerne ender uden en aftale om overdragelse”.

Begge universiteter mener, at årsagen findes i økonomien:

” Den demografiske udvikling med mindre og mindre ungdomsårgange har betydet et markant fald i antallet af studerende på Campus Slagelse de seneste år – og dermed færre uddannelsesindtægter. Det udfordrer økonomien. På baggrund af dette må vi desværre konkludere, at forhandlingerne er endt uden resultat (…)”, udtaler Jens Ringsmose og rektor på Roskilde Universitet, Hanne Leth Andersen.

”Følelsen vi sad tilbage med, som studerende på SDU i Slagelse, var en tom fornemmelse af at være det sorte får i SDU familien.”

Men hvilken situation står Campus Slagelses studerende i nu? Vi har været i kontakt med Micho, som læser IVK i engelsk og kommunikation på Campus Slagelse. Han mener klart, at det ikke var det han takkede ja til, da han valgte at studere i Slagelse:

”Følelsen vi sad tilbage med, som studerende på SDU i Slagelse, var en tom fornemmelse af at være det sorte får i SDU familien. Vi var blevet overflødige i en virksomhedssammenhæng, udelukket fra forhandlingerne om vores egen fremtid, og vores skæbne lå nu i hænderne på nogle udvalgte, som vi følte ikke havde vores hensigt som førsteprioritet”.

Micho er lettet over, at forhandlingerne ikke blev til noget. Han flyttede fra Vestjylland til Slagelse for at studere på Campus Slagelse, og er ikke tilfreds med at vælge SDU og så få et RUC-stempel på sin bachelorgrad.

Det gik hurtigt op for de studerende i Slagelse, at Syddansk Universitet ikke havde mange muligheder. De har prøvet flere gange at udvide Campus Slagelse, men uden succes. Michos ønske er, at Syddansk Universitet overvejer en ekstra gang hvad de gør, inden de kommer med sådanne store udmeldinger igen:

”Ikke kun på mine egne vegne, men også på nye studerendes vegne, når SDU laver den næste store beslutning om at fortsætte aktiviteterne i Slagelse, eller lukke projektet ned.”

Syddansk Universitets ledelse er stadig i gang med at vurdere situationen og overveje alternative muligheder for Campus Slagelse.

Redaktionen afsluttet: 17.10.2023