Skip to main content
Nyheder

Må en bæredygtig have kunne flyttes? Det skal Klimahaven ifølge SDU

Trods elever skal bestå moduler om FNs Verdensmål for at gå på SDU, skal noget af det mest bæredygtige på universitetet kunne flyttes. Denne gang skulle de rykke 20 meter for Semesterstartsfesten.

Når man kigger ud over SDUs store parkeringspladser, er det grå grus og CO2 udledende biler, som fylder billedet. Men bevæger man sig ned mellem to af parkeringspladserne og kigger til højre, så støder man på Klimahaven. En studenterforening på SDU, som dyrker deres egen have med kompostbunke, bålsted, kreative og bæredygtige løsninger og plantekasser. Noget som passer godt ind i SDUs billede af at være klimavenlig og bæredygtig. Alligevel blev de flyttet 20 meter sydpå for årets semesterstartsfest.

Meget mere end en have

"Det her er så indgangen til Klimahaven," siger Marie Sofie Reistad stolt og peger på et hegn af gren og et lille slidt skilt.

Vand og mudder har skyllet halvdelen af bogstaverne til ”Klimahaven” væk. Det er en regnvejrsdag, og selvom haven ikke viser sig fra sin bedste side, er Marie ikke i tvivl. Det er en perle. Det handler nemlig ikke kun om haven:

"Det er kombinationen af et fælleskab, hvor man hjælper hinanden og udvider haven, og sin egen plantekasse man kan gå og passe. Det er både et håndværk og et fællesskab."

Klimahaven skal være flytbar, og denne gang blev det til 20 meter

I sommer fik Klimahaven beskeden, at de skulle flytte haven 20 meter sydpå. Semesterstartsfesten skulle have mere plads, og derfor skulle der være en brandgang igennem deres have. Et chok ramte hele foreningen. Samtlige buske, træer, kompostbunke osv. skulle fjernes. SDU kom ud og flyttede haven, og selvom de vil hjælpe med at betale omkostningerne, gik meget af havens træer og planter tabt. Alt sammen noget medlemmerne har plantet, dyrket og passet.

I Klimahaven står Marie Sofie Reistad og kigger på en spiral af våd jord, som før hen var fyldt med krydderurter og så frodig ud. Nu er der en jordbunke tilbage, som skal genopbygges.

Må man flytte en have?

Det kan man måske ikke svare enstydigt på. Men når Marie Sofie Reistad står i blå gummistøvler med mudder på og kigger på den gamle, frodige have, kan svaret være klart. Marie Sofie Reistad er dog heller ikke i tvivl om, at de ikke har lyst til at flytte igen.

"Det har været meget omfattende. Det er hele haven, som er rykket og planter og træer er revet op. De har ligesom jævnet hele Klimahaven med jorden. Nu vil vi gerne være sikre på, at vi ikke skal flyttes igen med så kort varsel," fortæller hun.

I et interview med universitetsdirektøren Thomas Buchvald, blev han spurgt, om han kan love, at klimahaven ikke rykkes igen. Selvom han i interviewet ytrer, at de kan blive, vil han ikke love noget.

"Vi har ikke aktuelle planer med at ændre området, så de kan betragte det som en sikker placering de næste mange år. Men skal der en dag være noget, som gør at SDU skal ændre i infrastrukturen, ren hypotetisk, så kan det godt være, vi skal kigge på arealerne," fortæller universitetsdirektør Thomas Buchvald.

Så rent hypotetisk set kan SDU godt hive den bæredygtige Klimahave op igen, jævne den til jorden og flytte den. Et svar Klimahavens bestyrelse og medlemmer må leve med.

Prøver at se det som en mulighed

Trods chokket blandt bestyrelse og medlemmer af Klimahaven, tager foreningen det som en udfordring og ny start.

"Det er en mulighed for, at vi kan bytte den strategisk op og overveje, hvilke planter vi virkelig godt kunne tænke os," fortæller Annika Hjordt Juul.

Tilbage kigger Marie Sofie Reistad ud over begyndelsen på en ny have, og med stolthed viser hun resterne fra den gamle have frem. Der skal mere end en flytning til at slå Klimahaven ud. Vil man vide meget mere om Klimahavens arrangementer, plantekasser eller foreningen, kan man hoppe ind på deres Facebookside.

Du kan høre hele lydreportagen her.

Vil du lytte til flere reportager? Bare rolig. Der kommer flere i fremtiden, og de samles alle på vores Spotify-side: RUST-Reportager.

Redaktionen afsluttet: 18.10.2022