Skip to main content
Kultur

Rust Review: Eurovision 2024

Dette års Eurovision har været ekstremt politisk, nervepirrende og frustrerende. Det endte heldigvis med en knap så kontroversiel vinder, men har dette års konkurrence efterladt permanente revner mellem EBU og fans?

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 12-05-2024

Den europæiske broadcast union er blevet hårdt kritiseret af fans for deres beslutninger under årets konkurrence.  Jeg vil forsøge at holde denne artikel positiv, men hvis man er interesseret, så undersøg alle sagerne der desværre opstod under årets konkurrence.

Lad os hygge os, og gennemgå alle deltagerne og deres performance. De er listet ud fra point og placering.

 

Holland - Joost Klein - "Europapa" – Diskvalificeret

EBU traf en kontroversiel beslutning om at diskvalificere Hollands kunstner inden finalen begyndte. Selvom sangen ikke var min smag, lugter det stadig af uretfærdig behandling af en deltager. Dette åbnede for en del sager omhandlende Israels opførelse overfor andre deltagere under konkurrencen. Hollands diskvalificering hjalp muligvis med at åbne øjnene for konsekvenserne ved at lade Israel vinde, hvis man altså skulle finde noget held i uheldet.

Norge – Gåte - "Ulveham" – 16 Points

Det gik utroligt ringe for naboen. De gav den ellers alt man kunne forlange, men måske var deres sang bare ikke så gennemslående i dette ekstra distraherende år. Personligt ville jeg ikke have lagt dem helt i bund, men sådan gik det desværre.

Østrig – Kaleen - "We Will Rave" – 24 Points

Virkelig ærgerligt med de tekniske problemer under nummeret. På trods af en lav placering, så er hendes sang allerede blevet sindssyg populær, og er allerede på vej mod en memestatus. Hvis sejr er udelukket, kan man så ønske sig mere?

Slovenien – Raiven - "Veronika" – 27 Points

Dette var en af mine favoritter, så lidt træls at se dem så lavt. Jeg er stadig stolt af deres rejse helt til finalen. Skinny Queen! Goddess. Send gerne mere af dette afsted i fremtiden, tak.

Spanien – Nebulossa - "Zorra" – 30 points

Endnu et chok af en lav placering. Virkelig et fedt og hyggeligt nummer, fra en dejlig frisk og moden kvinde. Salen var også begejstret for denne optræden, så jeg er virkelig overrasket over de sølle 30 points. I det mindste har jeg en ny sang at tilføje til playlisten.

Georgien - Nutsa Buzaladze - "Firefighter" – 34 Points

De kunne nok ikke bede om meget mere. Sikke et fedt nummer fyldt med ild og passion. Forhåbentlig er Georgien glade for bare at have nået finalen. Det er mere end hvad vi kunne præstere.

Estland - 5miinust and Puuluup - "(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi" – 37 Points

Første gang jeg så denne optræden, var det fint. Anden gang var jeg så hurtigt ovre det. Dette ses også i deres score. Det var ellers fint med noget tosset energi, men særligt i år, havde vi altså brug for noget med mere dybde.

Finland - Windows95Man - "No Rules!" – 38 Points

Flop! Denne optræden var så barnlig og dum, men det kunne Europa lide, indtil de ikke kunne! Det fik intet af seerne, og det overraskede mig virkelig! Jeg havde regnet med et kæmpe pointopspring fra seerne, og det havde de vist også… nope. Sorry. Next.

Storbritannien  - Olly Alexander - "Dizzy" – 46 Points

På trods af minimal til ingen hype for denne sang formåede den alligevel at snige sig helt herop. Hvilket er helt fint. Det var en ganske udmærket og fin sang til en middelplacering. De halvnøgne mænd kunne jo også et eller andet.

Serbien - Teya Dora - "Ramonda" (Рамонда) – 54 Points

Sangen er da okay, men der er en del numre, der burde have overhalet hende her. Tillykke med placeringen.

Letland – Dons - "Hollow" – 64 Points

Hold da op hvor var det her kedeligt. Hvem stemmer på det her? Skriv ind, fordi du skal studeres.

Cypern - Silia Kapsis - "Liar" – 78 Points

Virkelig en flot præstation for en 17-årig. Stadig en total intetsigende sang, som nok stadig har et publikum derude. I det mindste kunne jeg nyde hendes kaotiske dancebreak, hvor hun med al respekt lignede en der ikke spillede med et hel dæk kort.

Litauen - Silvester Belt - "Luktelk" – 90 Points

Jeg har ikke rigtig noget til dette nummer. Fin musik, kedelig optræden. Tænk at den egentlig nåede så langt.

Luxembourg – Tali - "Fighter" – 103 Points¨

Så kan vi godt lade vær med at bære Luxembourg. Jeg tror helt sikkert, at dette var ”velkommen tilbage” point, fordi så god var hun altså ikke. Men velkommen tilbage.

Tyskland – Isaak - "Always on the Run" – 117 Points

De undslap sidstepladsen! Sikke en bedrift for Tyskland! Utrolig kedelig og ordinær sang. Skulle have været nede i bunden af puljen.

Grækenland - Marina Satti - "Zari" (Ζάρι) – 126 Points

Selvom sangen ikke var så imponerende for mig, så virkede hun som den ultimative homie backstage. Det kan jeg virkelig sætte pris på, så tillykke med et ganske okay resultat.

Portugal – Iolanda - "Grito" – 152 Points

Jeg blev virkelig overrasket over juryens kærlighed til dette nummer. Måske prøvede de at belønne gode sangere, hvilket ikke er det værste at gøre i Eurovision. Nummeret var ikke så mindeværdigt for mig, men hun var en fed og værdig deltager.

Sverige - Marcus & Martinus - "Unforgettable" – 174 Points

De to trolde nåede helt herop. Det havde jeg sgu’ ikke regnet med. Ikke med sådan en kedelig sang. Måske har Sverige bare en dominerende effekt, der tvinger folk til at stemme på dem? Uanset hvad så må Sverige nok vente lidt med at vinde igen, eftersom årets konkurrence muligvis har efterladt en dårlig smag i munden hos fans…

Armenien – Ladaniva - “Jako” (Ժակո) – 183 Points

Det bliver ikke mere hyggeligt end det her. Det var som at gå på et torv i en Disney film. Hvad søren laver den helt oppe på 8. pladsen? Ja godt spørgsmål. Jeg har intet imod dens succes, men jeg er samtidig kolossalt forvirret over det.

Italien - Angelina Mango - "La noia" – 268 Points

Italien er virkelig båret af at være et smukt sprog. Havde denne sang været sunget på engelsk, så havde flere folk måske indset hvor kedelig den var. Desværre også nogle grimme kostumer. Men mon ikke Italien sender noget sindssygt godt afsted næste år.

Irland - Bambie Thug - "Doomsday Blue" – 278 Points

En legendarisk optræden.Særligt imponerende hvis man ved hvad Bambie Thug skulle igennem bag scenen bare for at være dem selv. Sjovt at Holland blev diskvalificeret, mens Israels nationale kommentator bad seere sende dødstrusler til Bambie. Dette blev anmeldt og endda anerkendt af EBU, men Israel led altså ikke af konsekvenser – must be nice. Drama til side. Endelig et spændende og gennemført koncept. Hvis ikke Doomsday Blue havde været med, så havde det fandme været et kedeligt lineup.

Israel - Eden Golan - "Hurricane" – 375 Points

Eftersom Israel burde have været diskvalificeret inden finalen, så har jeg ikke nogle kommentarer til deres optræden. Dog kan jeg informere, at alt jubel var redigeret ind, og alle negative tilråb blev redigeret ud. EBU har desværre været kujoner. Jo mere info der bliver fundet om Eden Golan og hendes hold backstage, jo mere kvalme får jeg. Disgusting flop.

Frankrig – Slimane - "Mon amour" – 445 Points

Kuldegys! Hold nu op hvor havde Frankrig en fantastisk smuk sang og optræden. Sindssygt imponerende. Intet andet at sige. 10 ud af 10, og havde helt sikkert også været en mere end fortjent vinder.

Ukraine - Alyona Alyona & Jerry Heil - "Teresa & Maria" – 453 Points

Jeg elsker Ukraines optræden. Det er som at se en bibelsk fortælling. Sangen handler bl.a. om hvordan selv de mest hellige kvinder blev født som piger, og gik på samme jord som os… Øh… ja tak! #WomenSupportingWomen. Klippet hvor Jerry går med ryggen til kameraet op af klippen… shit hvor er det smukt! Chef’s kiss!

Kroatien - Baby Lasagna - "Rim Tim Tagi Dim" – 547 Points

Er sangen god? Ja. Er sangen en ørehænger? Ja. Er sangen nem at synge med på? Ja. Det er nok i virkelig alt den har at byde på. Hvilket er fint! Jeg mener det skam ikke negativt. De fortjente helt sikkert deres 2. plads, men bare mellem os to ik? Så er jeg glad for, at vindersangen var lidt mere spændende end dette.

Schweiz – Nemo - "The Code" – 591 Points

Gad vide hvor mange gange de har faldt ned af den der snurrende tingest? Jeg kan ikke lade som om, at det ikke er min første tanke. Min anden tanke er dog et kæmpe tillykke til årets vinder! Sikke et show! Jeg synes, at sangen er meget dynamisk og samtidig har den også nogle gode og simple kvaliteter til sig, så den forhåbentlig er til at lytte til uden at sceneshow oveni. Jeg er ganske tilfreds. I virkeligheden handlede dette år også mere om, at en særlig deltager ikke skulle vinde, så lad os håbe at næste år kan være lidt mindre politisk ladet.

 

Puha. Det var dette års Eurovision. Et ekstra udmattende et af slagsen. Der er så mange detaljer og dramatiske hændelser, som jeg ikke har kunne proppe ind i artiklen. Så hvis man virkelig er nysgerrig på hvorfor der har været så meget bøvl med Eurovision, så undersøg det! Det er skam ikke kedeligt.

Gad vide om Danmark kommer med til finalen næste år? Vi krydser fingre.

Tak for at følge RUSTs dækning af Eurovision 2024.

Redaktionen afsluttet: 12.05.2024