Skip to main content
Nyheder

Energikrisen kan give kuldegysninger på SDU

Syddansk Universitet vil indføre tiltag, der skal spare på universitetets energiforbrug. Initiativerne har de kigget på længe, men opfordring fra uddannelses- og forskningsministeren har givet det et ekstra skub.

Af Frida Flinch, , 13-10-2022

Du er måske begyndt at sætte din vaskemaskine til at køre kl. 03 om natten, fordi det er det billigste. Måske går du med skiundertøj og uldstrømper, fordi du udskyder at tænde varmen i din lejlighed. Alligevel er elregningen formentlig højere i dag, end den var på samme tid sidste år. Det er ikke kun i de private hjem, at energikrisen kan mærkes. Det kan den også på Syddansk Universitet.

Syddansk Universitet har ligesom andre institutioner modtaget en mail fra uddannelses- og forskningsministeren. I mailen står der en række krav, om hvor man som institution kan reducere sit energiforbrug. For universiteter er det kun anbefalinger, fordi de er selvejende institutioner. SDU’s universitetsdirektør, Thomas Buchvald Vind, fortæller, at SDU er ved at implementere flere tiltag.

”Det første, der kommer til at ske, er, at vi som udgangspunkt sænker temperaturen til 19 grader. I vores bygninger kan der være enkelte områder, som gør, at vi bliver nødt til at have en lidt højere temperatur.”

Universitetsdirektøren henviser til kliniske lokale, hvor der på grund af opbevaring af dyr kræves en bestemt temperatur.

Syddansk Universitet har endnu ikke indført initiativerne, der skal være med til at spare på elforbruget. Thomas Buchvald Vind forventer, at der vil blive meldt noget ud i løbet af ugen. Det første studerende og ansatte vil komme til at opleve, er temperaturen, der de fleste steder vil blive sænket til 19 grader. Direktionen kigger også på at ændre SDU’s vandhaner, så det ikke længere er muligt at vaske hænder i varmt vand.

Initiativerne for at spare på elforbruget vil både gavne SDU’s økonomi og mindske SDU’s CO2-udslip. SDU har besluttet at gøre FN’s 17 verdensmål som et omdrejningspunkt for universitetets udvikling. Universitetsdirektøren fortæller, at de allerede inden energikrisen faktisk var gået i gang med at kigge på initiativerne som en del af den grønne omstilling på SDU.

”Vi har jo en stor klimaplan på SDU frem mod 2030. Der skal vi reducere vores CO2 udledning med 57% i forhold til 2018-niveauet. I de initiativer, ligger der blandt andet, hvordan vi kan reducere vores energiforbrug herunder strømforbrug, og i den forbindelse var vi gået i gang med at kigge på den her liste.”

Universitetsdirektøren kan dog ikke be- eller afkræfte om initiativerne vil fortsætte på Syddansk Universitet, når vi er på den anden side af energikrisen.

”Vi skal lige få nogle erfaringer med, hvordan det virker ind i forhold til universitets hverdagen både for vores studerende og vores ansatte. Så det kan måske først blive en gang hen i foråret, når vi er på den anden side af vinteren, at vi eventuelt kan træffe en beslutning, om der er nogle af de her initiativer, der skal fortsætte i længere tid.”

Thomas Buchvald Vind fortæller, at SDU også kigger på flere initiativer der både skal mindske elforbruget og CO2 udledningen. 
Redaktionen afsluttet: 13.10.2022