Skip to main content
Kultur

Gode råd til en sund økonomi, mens man er på SU

Det kan være uoverkommeligt, hvordan man får de 5.500 kr. til at række til en husleje på 3-4000 kr., mad, forsikringer, telefonregninger, bøger samt fornøjelser. Pengene slipper nemlig hurtigt op, og så kan det være svært at opretholde en sund økonomi uden de store bekymringer.

Af Frederikke Malling , , 13-03-2020

Vi er allerede et godt stykke inde i det nye år, eksaminerne er overstået og nu venter de gamle vaner. Men hvordan kommer man den haltende økonomi bedst i forkøbet uden at ende med en konto i minus den tiende i måneden.

Med en hurtig søgning på nettet, kan man finde mange råd til en sundere økonomi. RUST har samlet de bedste råd for at skabe et godt overblik over, hvordan vi studerende i 2020 får mest ud af vores penge og opnår god økonomi, uden at det bliver så uoverkommeligt, som det kan lyde.

Hold øje med dit forbrug, og tænk dig om

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det vigtigt, at man husker at holde øje med sit forbrug og sin konto. Vi kender nok alle til, at det ofte kan gøre en smule ondt, når man åbner netbank sidst på måneden. Sveden tager til, når man skriver sin kode, for det er aldrig til at vide, hvad der venter på den anden side. 

Men Forbrugerrådet Tænk påpeger, at vi skal blive dus med vores konto, og det gælder også sidst på måneden. Det gør nemlig, at vi i langt højere grad får et godt overblik over, hvad vi bruger vores penge på, og derfor også hvor der er mulighed for at skære ned og spare. Selvom fem kroner for en kop kaffe i pausen ikke er særlig meget, så løber det nemlig hurtigt op i løbet af en måned.

Samtidigt mener de, at det er en stor hjælp for økonomien at lægge et budget med alle de faste udgifter, så man har et klart overblik over, hvor mange penge man reelt har at hygge for i løbet af måneden, og så det dermed ikke kommer som et chok, når Fitness World trækker 250 kr. d. 15. 

Forbrugerrådet Tænk pointerer også, at vi studerende skal udnytte studierabatterne diverse steder. Det er altid en god idé at høre ad, når du bestiller din øl eller kaffe, om butikken har studierabat. Ofte kan man spare omkring 10-20 %, og i sidste ende er det jo mange penge, når pengepungen næsten er tom. Ellers mener de, at det altid er en god idé sommetider at drikke kaffen eller øllen derhjemme i stedet for at tage ned på cafeen om hjørnet og bruge 35 kr. på en latte.

Genbrug er ikke kun godt for miljøet

I de fleste storbyer vrimler det i dag med genbrugsbutikker, loppemarkeder og diverse apps. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det en unik mulighed for at købe fine og brugte ting til langt billigere penge. 

Derudover er der også gode muligheder for at sælge sine egne ting på forskellige apps samt Facebook, og på den måde kan man måske tjene en skilling på de ting, der alligevel står og samler støv.

Der er hjælp at hente

Bank Nordic og Forbrugerrådet Tænk er enige om, at det altid er en stor hjælp, at man søger den økonomiske hjælp, som er muligt. Få derfor altid søgt om boligstøtte og lignende, som lige kan give det ekstra luft om måneden, det tager ikke andet end et par minutter.

Derudover mener begge, at det altid er en fordel, at man tegner sig en forsikring. For selvom det måske koster et par hundrede kroner om måneden, så betaler det sig helt klart den dag, mobilen eller computeren går i stykker. Det er derfor en god investering i fremtidige uheldigheder.

Tænk en smule på fremtiden

Økonomien kan tit lede til hovedpine eller søvnløse nætter, fordi det ofte er rod til bekymring og frustration, og selvom det kan virke overskueligt, kan det sommetider også være en god idé at tænke på fremtiden. 

Det mener Krifa i hvert fald, og derfor opfordrer de i høj grad til, at man husker at få meldt sig i en A-kasse, så man har ret til sine dagpenge, når man engang er færdig på universitet. Det kan nemlig også lette en sten fra hjertet, at man har sikret sin økonomi i fremtiden. Og så har man som studerende gode tilbud på fagforening, så der er ingen vej udenom.


Sund økonomi fremover

Økonomi er ofte noget, som man prioriterer til sidst på to-do-listen. Det er sjældent særlig spændende og ofte betyder det nedskæring på noget af alt det sjove og hyggelige, og derfor vælger man tit at lægge det væk og glemme det for en tid.

Sagen er bare den, at på et tidspunkt bliver man nødt til at tage tyren ved hornene og få styr på den pokkers økonomi. Økonomi er nemlig noget af det, som især kan få søvnen til at halte og gøre bekymringsrynken endnu dybere.

Så selvom det ikke er det sjoveste og mest sexede emne, så håber vi på RUST, at I kan bruge nogle af de gode råd og derved endelig få styr på økonomien her i 2020.

Redaktionen afsluttet: 13.03.2020