‟Børnene” på Odense Teater: tankevækkende og højaktuel fortælling om valg, konsekvenser og ansvar
På Odense Teaters intime scene, Værkstedet, hvor publikum næsten kan mærke skuespillernes åndedrag, udspiller der sig en forestilling, der drager paralleller til klimakrisen og de valg, vi træffer. Lucy Kirkwoods komediedrama “Børnene” er både underholdende og tankevækkende, og selvom temaet kan virke tungt, leveres det med en god balance mellem humor og alvor.
Kort fortalt handler ‟Børnene” om det pensionerede ægtepar, Hazel og Robin, som begge er tidligere atomfysikere. De har slået sig ned i udkanten af en evakueret zone nær et ødelagt atomkraftværk. De forsøger at leve et roligt og sundt liv, men deres tilværelse forstyrres, da en gammel kollega dukker op med en alvorlig forespørgsel. Besøget tvinger dem til at tage stilling til et dilemma, som rækker langt ud over deres eget liv: Hvor meget er vi villige til at ofre for kommende generationer?
‟Børnene” er et tydeligt billede på klimakrisen. Selvom forestillingen tager udgangspunkt i en konkret situation, fungerer den som en metafor for klimakrisen og vores manglende ansvarsbevidsthed. Hvis du synes, det lyder en smule trættende, kan du kun blive positivt overrasket. Det, der starter som et besøg, udvikler sig til en diskussion om ansvar – og et spørgsmål, der rammer lige ind i klimadebatten: Er vi parate til at ofre os selv for fremtiden? Med skarpe replikker formår forestillingen både at give publikum noget at grine af, samtidig med, at den lader os mærke alvoren.
Forestillingen drives ikke kun af sit tema, men også af skuespillernes præstationer, som er meget imponerende. De formår alle tre at skildre deres roller meget troværdigt, selvom karaktererne indimellem bliver lidt for karikerede. Man må også tage hatten af for, at skuespillerne holder publikums opmærksomhed gennem hele forestillingens time og 40 minutter, hvor de næsten er på hele tiden. Børnene fylder ikke på scenen, men er med i bevidstheden, hvilket understreger, at det er de voksnes rolle, der er i fokus. Forskellige personlige sidehistorier tilfører ekstra spænding til fortællingen og fungerer godt for helheden. Lige fra skuespillerne træder ind på scenen, kan man mærke en underliggende konflikt, der driver handlingen fremad og sikrer, at forestillingen aldrig bliver tung eller kedelig.
Selvom jeg var meget begejstret for forestillingen, er jeg også klar over, at den slags ikke er for alle. Vi får ingen lette svar, men uanset hvilken generation man tilhører, tør jeg godt love, at man ikke kan forlade salen uden at reflektere over sin egen rolle.
Jeg giver Børnene 4 ud af 5 stjerner