Skip to main content
Leder

Overdrevet mandefokus, et forsvundet rygerskur og et nytænkt studentermedie: RUST 2022

2022 blev et år, hvor der var god grund til at lægge mærke til både RUST og det universitet, vi holder et vågent øje med. Chefredaktør Kasper Vegeberg gør status.

Af Kasper Vegeberg, chefredaktør, , 31-12-2022

Kære læser, lytter og seer

Der er så meget, man ikke lægger mærke til, før man tager sig tid til at kigge ordentligt efter.

Tag fx Syddansk Universitets dyre og stort markedsførte indsats for verdensmålet om mere ligestilling mellem kønnene. En optælling i foråret viste, at SDU igennem sin egen kommunikationsafdeling fremhæver mænd, mænd og atter mænd – blot hver fjerde fremhævede person i SDU’s pressemateriale var kvinde. Det blev kritiseret af bl.a. Dansk Kvindesamfund.

Og så var der det med, at man overvejer at afskaffe retten til at ryge eller bruge nikotinposer overalt på campus – og at rygerly pludselig forsvandt i nattens mulm og mørke.

Det hele lå til frit udsyn i referater, udgivelser og de bare fliser, hvor rygere kort forinden kunne stå i ly for vejret over Fyn. Vi tog os tid til at kigge efter og opdage, at der var historier at fortælle.

Sådan er det også med RUST. Du har måske ikke lagt mærke til det, men når man tæller efter, kan man se, at der aldrig er udgivet så meget igennem vores hjemmeside som i det seneste semester. Og selvom det ikke kan måles lige så nemt, lægger jeg hovedet på blokken og erklærer, at vi aldrig har været så produktive på sociale medier som i efterårssemestret 2022, ikke mindst på TikTok og Instagram, hvor vores dygtige team har gjort en enorm indsats.

Måske har du ikke lagt mærke til alt det, fordi der stadig bliver udgivet mindre end på andre lignende medier. Og sådan er det desværre. Vi udgiver alt for lidt. Vi har for få frivillige fra for få studieretninger. Det arbejder vi på at forbedre. Og hvis vi fortsætter som i dette semester, er vi godt på vej.

Nye tider på SDU’s studentermedie

Vi har det seneste halve år fået et nyt grafisk udtryk og skiftet det forvirrende søgemaskine-mareridt af et navn – "Merit" – ud med navnet på det gamle studentermagasin RUST, som vi til dels er udsprunget af. Vi kæmper stadig med at få det implementeret ordentligt på hjemmesiden. Det skal nok komme.

Vi har fået en kulturredaktion op at køre med ugentlige streaminganbefalinger og fra den 25. december anmeldelser af biografaktuelle film. Det skal der være endnu mere af i 2023 – ikke blot film, men alle mulige aktuelle kulturprodukter.

Vi har lanceret en række nye podcasts i alverdens genrer, og der er mange flere på vej med en spritny podcast-strategi, I nok skal se og høre meget mere til.

Vi har udgivet explainere og reportager på video, lyd og tekst. Vi var med til valgaften på Christiansborg, og vi har delt gribende fortællinger om markante skikkelser på SDU.

Kort fortalt: Vi kæmper for at gøre os endnu mere bemærket.

Et ekstra vågent øje med ledelsen

Eftersom SDU i modsætning til KU og AU har valgt ikke at have en professionel, uafhængig avis, fortsætter vi med at holde øje med universitetets gøren og laden for milliarder af skattekroner. Jeg ved, at vores nyhedsredaktion allerede har spændende historier i støbeskeen til 2023 på den front.

Og så kan I glæde jer over, at der er en masse historier, der ikke bliver fortalt. Fx om massive indkøb af alkohol til centraladministrationens julefrokost på SDU's regning, rektors tvivlsomme millionfond eller overforbrug på en ledelsesrejse til Australien for år tilbage. Og der er en meget god grund til, at vi ikke har fortalt jer de historier: De har ikke noget på sig. Tro mig, vi har undersøgt det grundigt, og det bliver vi ved med.

Jeg er overbevist om, at en masse gode folk på SDU synes, vi er røvirriterende på den bekostning. Det lever vi med, for vi synes, det er vigtigt. De mange millioner skattekroner, SDU hvert år fyrer efter at rose sig selv, skal have noget modspil. Ledelsen skal vide, at vi holder øje med dem. Det skylder vi både jer og dem.

Læg mærke til dit universitet

Min opfordring til dig er at blive ved med at se efter og lægge mærke til, hvad der sker omkring dig på det universitet, der former en stor del af din hverdag og dit liv. Hvis du ser noget, der bør fortælles – af gode eller dårlige årsager – så giv os besked.

Eller endnu bedre; fortæl selv om det igennem os. Det er det, vi er her for.

Og så skal du selvfølgelig blive ved med at lægge mærke til vores gode arbejde og se efter, hvor vi kan gøre det bedre. Til gengæld lover vi at arbejde på både at underholde, inspirere og fortælle dig om alle de ting, du ikke lige selv lagde mærke til.

Det er vores nytårsforsæt på RUST.

Redaktionen afsluttet: 31.12.2022