Sådan søger du ind på din kandidatuddannelse
Det kan føles som lidt af et cirkus at skulle sætte sig ind i alle de forskellige regler, deadlines og diverse uddannelser, når man skal søge ind på en kandidatuddannelse.
Forårssolen nærmer sig med hastige skridt. Måske har man planer om at tage et sabbatår mellem bachelor og kandidaten og glemme studiebøgerne for en stund, mens andre har planer om at søge ind på en kandidatuddannelse. Der er dog meget at sætte sig ind i, når man skal søge ind – derfor har vi her givet dig overblikket over de mest væsentlige ting, man skal huske, når man søger ind på en kandidat.
Vigtige datoer
1. marts: sidste dato for ansøgning til kandidatuddannelse. Man skal ansøge på Ansøgningsportalen DANS.
10. juni: seneste dato for svar på ansøgning.
15. juni: seneste dato for at bekræfte studieplads i Ansøgningsportalen.
14 dage efter sidste eksamen: fortæl din A-kasse, at du starter på kandidatuddannelse.
31. juli: søg SU inden denne dato, så du kan få lidt SU til husleje og øl til de varme sommeraftner.
Gode råd - Selvom det er lettere sagt end gjort, så start i god tid. Så er du fri for at stresse over det hele i sidste øjeblik. |
Når du skal vælge uddannelse
Der er et hav af mulige uddannelser, når man skal vælge kandidatuddannelse. På nogen af dem kan man opleve at have retskrav, mens der ikke er på andre. Men hvad betyder retskrav egentlig?
Det korte af det lange er ganske enkelt, at det er den uddannelse, man har ret til at blive optaget på. Hvis man for eksempel har læst en bachelor i biologi, så har man retskrav på en kandidat i biologi. Det er altså den uddannelse, som ligger i forlængelse af ens bachelorgrad. Man skal søge kandidaten inden tre år efter bestået bachelorgrad, hvis man vil gøre brug af retskravet.
På de uddannelser, hvor man ikke har retskrav, er det vigtigt at tjekke, hvilke forskellige adgangskrav der er. Opfylder man adgangskravene, kan man søge en studieplads – der er dog ikke nogen garanti for, at man får en plads. Ved retskrav er man derimod garanteret en plads.
Der kan søges op til tre forskellige uddannelser på de forskellige universiteter i Danmark. Det kan for eksempel være på AAU, AU, SDU eller KU. Man kan søge flere uddannelser med samme prioritet, så længe de er på forskellige universiteter. Husk at prioritere ønskerne korrekt, da dette ikke kan ændres efter ansøgningsfristen.
Hvis man tidligere har afsluttet en kandidatuddannelse, er det vigtigt at huske kandidatreglen. Kandidatreglen betyder, at man kun kan søge om optagelse, hvis der er flere studiepladser end ansøgere.