Skip to main content
RUST
Nyheder

Snyder du dig selv for en bedre løn?

En ny undersøgelse blandt Djøfs medlemmer viser, at de studerende snyder sig selv for en højere løn ved ikke aktivt at forhandle løn med deres arbejdsgiver. Her kommer Djøf med 8 tips til at forhandle løn.

Af Naja Bæk, 01-02-2024

Djøfs nye undersøgelse om lønforhandling viser, at af deres medlemmer har 73% ikke forhandlet løn på deres arbejdsplads. De fleste studerende har et studiejob ved siden af, men har aldrig prøvet at forhandle løn. Især studerende med arbejde i den offentlige sektor forhandler ikke lønnen. Her er det kun 3 ud af 20 (16%), der har forhandlet løn i deres studiejob. 57% angiver, at grunden til den manglende lønforhandling skyldes, at de ikke oplever det som en mulighed på deres arbejdsplads, mens 29% svarer, at de ikke ved, hvordan man gør det.

Det skal vi have gjort noget ved, for det betaler sig ofte at forhandle sin løn! Mere end 4 ud af 5 (82%) af de studerende fik et udbytte af deres seneste lønforhandling. I den private sektor havde 84% af de studerende et positivt udbytte ved lønforhandlingen, mens tallet i den offentlige sektor var 72%.

8 tips til lønforhandling

1.     Book din chef til en lønsamtale. Både din chef og dig selv skal have mulighed for at forberede sig inden samtalen.

 

2.     Tænk over 2-3 argumenter for, hvorfor du fortjener en lønstigning. Fx hvis du har fået mere ansvar eller fået andre arbejdsopgaver eller kompetencer. Argumenterne skal passe til det der er vigtigt for arbejdspladsen. Et stærkt argument er altid at kunne vise, at man når sine mål.

3.     Forbered et lønudspil der både er ambitiøst og realistisk. Tjek op på, hvad andre tjener, fx ved at spørge dine kolleger.

 

4.     Send dit lønudspil til din chef inden mødet, så du kan bruge samtalen på at uddybe dine argumenter.

 

5.     Hvis du ikke har lyst til at komme med et konkret tal, så start med at fortælle, at du er rigtig glad for arbejdet og gerne vil have mere i løn. Det kan være din chef i stedet kommer med et tal. Men hvis din chef spørger dig, skal du altid kunne svare på, hvilken løn du beder om.

 

6.     Det er helt normalt at få et nej til dit lønudspil. Får du et nej, så øv dig i at holde forhandlingen i gang, fx ved at spørge ind til hvilke muligheder der så ser. Giv din chef plads til at tænke over svaret.

7.     Hav altid en plan B. Det kan fx være en bonus eller en lønstigning efter nogle flere måneder, som I aftaler. Du kan også efterspørge bedre vilkår i stedet, fx fri op til eksamen eller ekstra ferie.

 

8.     Tro på dig selv! Det er bare en stille og rolig samtale med din chef.

Redaktionen afsluttet: 01.02.2024