Skip to main content
RUST
SDU

Guide til semester i udlandet

Er du træt af det danske lortevejr? Er du træt af tørt rugbrød med leverpostej i madpakken? Kunne du godt tænke dig et semester i udlandet? Så læs med her, og bliv klogere på alle mulighederne.

Af Søren Møller, , 25-08-2024

At tage på udveksling kan give dig mange erfaringer. Du kan ende med at blive mere selvstændig, få venner på tværs af landegrænser, lære et fremmedsprog eller få gode kompetencer til CV’et.

Mulighederne er mange, og det kan være noget af en jungle at finde rundt.

Undersøg mulighederne på din uddannelse

Først og fremmest bør du overveje, hvad der er det rigtige for dig. Har du lyst til at tage et semester på et universitet i udlandet eller måske i praktik?

Dernæst, find ud af, hvornår det kan lade sig gøre for dig at tage af sted. Det er måske ikke muligt at tage af sted når som helst, da der er mange ting, som skal gå op i en højere enhed. Det er en langsommelig proces at finde ud af alt det praktiske, logistiske og finansielle ved at tage af sted, men heldigvis er der rigtig god hjælp at hente.

Det kan være en rigtig god idé at tage fat i den studievejleder, der er tilknyttet din uddannelse, hvis der er noget, du er i tvivl om i forhold til din uddannelses krav og opbygning. De er heldigvis rigtig hjælpsomme og har altid tasken fuld af gode råd. Bliv klogere på, hvem der er tilknyttet din uddannelse her: SDU Studievejledning.

Dernæst kan du tage fat i SDU International og høre nærmere om, hvordan man gør det hele. Kig nærmere her: SDU International.

Legater

Måske har du været så heldig at få en plads på lige præcis det universitet, du altid har drømt om at gå på udveksling på, eller fået drømmepraktikpladsen i udlandet, men det viser sig at være dyrere end først antaget.

Men frygt ej.

Der er masser af finansiel hjælp (gratis penge) at hente i form af diverse legater fra forskellige fonde. SDU har samlet en liste over fonde, man kan søge hos her: SDU Legater.

Disse fonde er dog ikke begrænset til denne liste, så jeg vil anbefale, at du undersøger flere muligheder. Nogle gange kan man finde en nichefond, som støtter noget alla ’Fonden for badmintonspillende-vegetariske-lollændere’.

Nogle fonde er også uddannelsesspecifikke, så det kan være, du er heldig at finde en fond, som støtter lige netop den uddannelse, du går på.

Erasmus-programmet

Gode gamle Erasmus. Mange unge fra nær og fjern i EU gør brug af dette program. Det er et udvekslingsprogram, som er lavet af EU for at fremme samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner i EU's medlemslande.

Bliv klogere på programmet her: Erasmus-programmet.

Erasmus-legatet

Vær særligt forberedt på dette, hvis du skal på udveksling i EU og skal til at søge et Erasmus-legat. Dette er en meget langtrukken og besværlig proces, hvor man skal holde tungen lige i munden.

Undersøg alt, hvad du skal have styr på, før du begynder at søge det. Dette kan for eksempel være en bekræftelse fra det universitet, du skal starte på, eller en praktikaftale med en arbejdsplads.

Når du søger, skal du gøre dette gennem SDU International. De er heldigvis meget søde og tålmodige, så vær ikke bange for at række ud til dem med de spørgsmål, du måtte have.

Følg dette link for at blive klogere på, hvordan Erasmus-legatet fungerer, og hvilke deadlines der er vigtige at huske. Det er en god idé at kontakte det internationale kontor, enten ved at møde op personligt på deres kontor, ringe til deres telefonnummer, som er 65502264, eller skrive til følgende mail: int@sdu.dk.

Udveksling udenfor EU

Det kan være lidt af en mundfuld at finde ud af det hele, hvis du stræber efter at komme på udveksling udenfor EU. Der er forskellige deadlines, og der er stor rift om pladserne i bestemte lande.

Derfor er det en god idé at sætte dig grundigt ind i tingene og researche de steder, du kan tage hen. Du kan læse mere om dine muligheder her: Udveksling udenfor EU.

Redaktionen afsluttet: 25.08.2024