Skip to main content
Debat

Hver for sig, men sammen – Studenterpolitik i en coronatid

Dette er et debatindlæg og er udelukkende et udtryk for skribentens egen holdning

Af Sarah Krogsgaard Monrad – Næstforperson Syddanske Studerende og skriver speciale i cand.merc. HRM, 28-04-2020

I starten af lockdown blev jeg spurgt, om jeg ville lave en videodagbog, om hvordan det er at være studerende i coronatiden. Formatet var ca. 2 minutter, men jeg endte med at lave 5 versioner, som alle var over 8 minutter lange (derfor er der også klippet voldsomt i resultatet).

Som næstforperson for Syddanske Studerende, specialestuderende og mig selv som menneske fyldte bekymringerne for mit liv og især studielivet helt vildt meget. Det kan de fleste af jer nok genkende.

Derfor har vi i Syddanske Studerende lavet en spørgeundersøgelse om, hvordan I studerende har det under nedlukningen, og svarene bekymrer mig. Men de havde nok bekymret mig mere for en måned siden, for nu ved jeg, at stort alle bekymringerne bliver taget hånd om – hvis de ikke allerede er løst

Vi har under hele nedlukningen holdt løbende møder med jeres studenterrepræsentanter (dem I stemmer ind i studienævn, Institutråd og Akademisk råd ved universitetsvalget), med ledelsen på SDU og med Danske Studerendes Fællesråd.

Vi kan heldigvis se, at mange af bekymringerne fra spørgeundersøgelsen allerede har været vendt på disse møder, og derfor allerede er i fokus både på SDU og på landsplan.

Alle de mange, og til tider udmattende, møder har direkte ført til tiltag på SDU og er blevet taget op med regeringen. Det kan vi som studenterråd sørge for, fordi der engang var studerende, som kæmpede for, at alle studerende skal have medindflydelse på deres uddannelse.

Den dag i dag er det heldigvis ikke noget, vi skal kæmpe for. Takket være dem, der kæmpede før os, kan vi i dag kæmpe for jer.

SDU er et af de universiteter med det bedste forhold mellem studerende og ledelse, fordi vi som studerende insisterer på at blive hørt og indgå i konstruktive samarbejder med vores ledelse, og fordi I stemmer på jeres studenterrepræsentanter ved universitetsvalgene.

Hvis I ikke stemte studerende ind hele vejen fra jeres lokale studienævn til SDU’s bestyrelse, kunne vi som studenterråd ikke løfte vores opgave.

Så tak for det.

Det betyder dog ikke, at tingene ikke altid kan blive bedre. I denne coronasituation har vi især kæmpet for, at vi som studerende får mere information.

Vi mangler information fra regeringen.

Vi mangler information fra SDU.

Vi mangler information fra vores fakultet.

Vi mangler information fra vores institut.

Og mange af jer føler måske, at I mangler information fra jeres studenterråd. Det beklager jeg virkelig!

Vi har arbejdet hårdt på vores kommunikation med studenterrepræsentanterne, SDU’s ledelse og Danske Studerendes Fællesråd, og det har været vores prioriteret, at I fik information gennem de kanaler først og fremmest.

Derfor var det faktisk også svært at finde på et emne til dette debatindlæg. For jeg havde faktisk først skrevet et andet indlæg, som indeholdt en debat. Men jeg besluttede at sende det til SDU’s ledelse i stedet for.

Det er nemlig meget nemmere at samarbejde, når man ikke bruger medierne som mellemmand. Og nu skal det ikke lyde som propaganda,men vi synes faktisk, at SDU’s ledelse har klaret krisen rigtig godt.

Ja, der er tiltag, som andre universiteter har lavet, som selv jeg har måtte kigge længselsfuldt efter, og vi i Syddanske Studerende har også taget de tiltag op til debat. Enten er de på vej, eller også har der været gode begrundelser bag, hvorfor det ikke kan lade sig gøre på SDU. Sådan er det nogle gange, når man laver studenterpolitik.

Som almindelig studerende, der måske kun har været i kontakt med sine undervisere eller studiekontakten, kan det måske godt virke som om, at der ikke bliver gjort noget for at håndtere krisen bedst muligt. Men der bliver arbejdet rigtig hårdt på alle niveauer af universitetet, og der bliver lyttet til os studerende.

Det var også grunden til, at jeg sendte mit debatindlæg til ledelsen i stedet for. Nu bliver der nemlig taget hånd om problemet, og der er en løsning på vej.

De fleste løsninger får desværre ikke et stempel med ”Studerende står bag dette initiativ”, men I kan stole på, at alle de studerende, som I har stemt på til at repræsentere jer, arbejder for fuld kraft i denne tid. Og det hjælper.

Vores studenterdemokrati virker, og vi kan rykke på problemerne uden at protestere og demonstrere. 

Så TAK for, at du stemmer (og måske stiller op) til universitetsvalgene og hjælper med, at vi som studerende kan håndtere denne krise effektivt og til gavn for flest mulige studerende.

Uden dig havde vi intet studenterråd og ingen samlet stemme i denne tid.

Redaktionen afsluttet: 28.04.2020