Skip to main content
Nyheder

Ni SDU-mænd blandt Danmarks mest citerede eksperter

Akademikerbladets årlige liste over de 50 mest citerede eksperter i Danmark er landet. SDU ligger i en delt top, når det kommer til antallet af eksperter på listen, der kritiseres for at være udpræget homogen.

Af Kasper Vegeberg Enstrøm, , 07-02-2023

772 gange blev professor og sundhedsøkonom Jes Søgaard citeret i danske medier i 2022. Især når det drejede sig om emner som sundhedspolitik, sygepersonalemangel og ældrebyrden, kom han på banen, og det har sikret ham en ottendeplads på Akademikerbladets opgørelse over det forgange års mest citerede forskere.

Også juraprofessor Frederik Waage – der for øvrigt tog ”medieorlov” fra september, mens han er konstitueret landsdommer ved Østre Landsret – ligger højt på listen med 554 udtalelser om storjuridiske sager som FE-sagen, minkskandalen osv.

Generelt er det SDU's krigseksperter, økonomer og jurister, der trækker i medierne i 2022, mens klima og miljø indtager pladserne længere nede på toplisten.

Bl.a. har professor i miljømedicin Philippe Grandjean fået en plads på listen ved især at råbe offentligt vagt i gevær om PFAS-stoffer – faktisk i så høj grad, at det ifølge ham selv har kostet ham et job på Harvard University, ligesom Weekendavisens videnskabsjournalist Lone Frank i TV2-magasinet Presselogen har kritiseret medierne for så ofte at ringe til den mest ”alarmistiske” forsker på området, som andre forskere har undsagt.

SDU har i alt ni forskere på listen, hvis man medregner Peter Viggo Jakobsen, der er deltidsprofessor på universitetet, men som på listen er opgjort som lektor ved Forsvarsakademiet. Med ham placerer SDU sig på en delt førsteplads med AU og KU om at have flest forskere på Top 50.

Massiv underrepræsentation af kvinder

Årets ekspertliste har vakt opsigt på sociale medier og blandt fagfolk for manglende diversitet. Eksempelvis er kun tre kvinder blevet citeret nok til at få en plads sammen med de 47 mænd på listen.

Det drejer sig om Lone Simonsen (nr. 23), Camilla Foged (nr. 41) og Christine Nissen (nr. 48) fra henholdsvis RUC, KU og DIIS.

SDU har altså ingen kvindelige eksperter på Top 50-listen. RUST har tidligere sat universitetets overvejende fokus på mænd under lup. Her fandt vi bl.a. frem til, at blot hver fjerde kilde i de pressemeddelelser, SDU’s kommunikationsfolk selv sender ud, var kvinde.

Til det udtalte Hanne Jørndrup, journalistisk lektor ved RUC:

- Universiteterne er jo ikke herrer over, hvem journalister vælger at ringe til. Men man er jo 100% selv herre over, hvad for nogle pressemeddelelser man sender ud fra Syddansk Universitet. Så det er den lave frugt at gribe. Det kan man virkelig selv vælge at ændre på, hvis man vil.

Den absolutte ”vinder” af 2022 er landets eneste professor i energiplanlægning, Brian Vad Mathiesen fra AAU, der har fået rigeligt at se til med at udtale sig om energikrisen. Intet mindre end 2183 gange - i gennemsnit knap 6 gange om dagen - har han udtalt sig til medierne.

Du kan finde en liste over SDU’s mest citerede forskere nedenfor. Hele listen findes her.

  • Peter Viggo Jakobsen, deltidsprofessor ved Center for War Studies: 1421 citater
  • Jes Søgard, professor og direktør for Cpop: 772 citater
  • Frederik Waage, dr.jur.: 554 citater
  • Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi: 439 citater
  • Kjeld Møller Pedersen, professor i økonomi: 410 citater
  • Sten Schaumburg-Müller, professor ved Juridisk Institut: 397 citater
  • Philippe Grandjean, professor i miljømedicin: 304 citater
  • Sebastian Mernild, professor og leder af SDU Climate Cluster: 286 citater
  • Peter Møllgaard, formand for Klimarådet og dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet: 236 citater
Redaktionen afsluttet: 07.02.2023