
”Miraklet i Madrid” på Odense Teater: En hyldest til Fyns største fodboldklub og en fortælling om familiære udfordringer, når forskellige interesser splitter
Så er der saft! I hjertet af Odense, på de skrå brædder, mindes Odense Teater OB’s mytiske sejr den 6. december 1994 over Real Madrid på Santiago Bernabéu. Hvor selve kampen fylder astronomisk lidt, skildrer en fangruppe dels den fynske stolthed over klubben og tager samtidig fat på de kløfter, der kan opstå, når en forælder har ambitioner på sine børns vegne.
Hvis man forventer, at forestillingen Miraklet i Madrid er en genfortælling af selve kampen, så bliver man slemt skuffet. Kort fortalt handler stykket om en gruppe midaldrende OB-fans, der ønsker at genopleve den magiske decemberaften, de oplevede på stadion for 30 år siden. Iklædt de velkendte blå-hvide striwer og i en minibus plastret til med OB-merchandise drager gruppen afsted mod Madrid. Undervejs forsøger historiens hovedperson, Krelle, som uden held forsøgte at spille sig på førsteholdet i sin ungdom, at komme tættere på sin søn Daniel, der snart skal være far – og som slet ikke interesserer sig for fodbold eller OB’s historie.
Miraklet i Madrid er en klar stadfæstelse af fynboernes utrættelige stolthed over det, som er deres. Alt fra OB, til Albani – og selvfølgelig H. C. Andersen. Det at være fynbo er noget særligt, nærmest en livsstil. Man behøver dog hverken at være OB- eller fodboldfan for at kunne nyde forestillingen. Samtlige skuespillere spiller fortræffeligt, og på syngende fynsk kan man ikke andet end at more sig over den tørre humor, der præger forestillingen. Dialekten var så fremtrædende og gennemarbejdet – dog uden at det blev overdrevet.
Foruden dette er der tydelige referencer til det at være OB-fan og fynbo generelt. Er man tilflytter, er forestillingen en god måde at lære kulturen på Fyn at kende.
Odense Teater kan også noget med simple sceniske virkemidler. Omdrejningspunktet er minibussen og et par klapstole. Det er imponerende, hvor meget de får ud af så lidt materiale. Kudos for det!
Selvom forestillingen som udgangspunkt er humoristisk, skildrer den også en generel problemstilling: forældres ambitioner på deres børns vegne. Krelle har hele tiden ønsket, at Daniel skulle vokse op og blive professionel fodboldspiller – når nu det ikke lykkedes for ham selv. En tankevækkende problemstilling om selverkendelse og sans for sine nærmestes behov giver kant til en ellers klassisk, humoristisk fortælling.
Dog skal det nævnes, at historiens afslutning er lidt uforløst. Forestillingen havde ellers en god rød tråd, men desværre springer vi noget brat fra et klimaks til den afsluttende scene. Det virkede, som om afslutningen skulle hastes igennem. Vi havde trods alt kun siddet i halvanden time – så ti minutter ekstra til at køre forestillingen i hus havde gjort godt.
Alt i alt en flot fortælling om kærlighed til fodbold og den stolte fynske kultur, som samtidig skildrer udfordringer på tværs af generationer og interesser. Og husk – et mirakel kan ske, når du mindst venter det.
Jeg giver Miraklet i Madrid 4 ud af 5 stjerner.