Af Amalie Windahl,
30-05-2023
Alle har nok minder fra folkeskolen, hvor man fik udleveret skolebøger fra biblioteket i fag som Dansk, Engelsk og Matematik den første skoledag hvert år. Så gik man hjem til mor og far, som så pænt pakkede dem ind i bogbind, og man skrev sit navn og skoleår på den første side. Ak, det var tider.
Efter et helt skoleliv med statsbetalte bøger, venter en ny hverdag på videregående uddannelser - de famøse selvbetalte studiebøger. Noget som for nogle betyder SU-lån og hårde pakker under juletræet.
Med andre ord - det er dyrt, og det er nederen.
Måske det er en af grundene til, at mange netop fristes til at købe og dele studiebøger ulovligt. Ved seminaret hvor RUST er til stede, bliver vi præsenteret for en undersøgelse foretaget af Epinion for Rettighedsalliancen i 2023. Her er der indsamlet besvarelser fra 718 studerende på forskellige videregående uddannelser i Danmark.
De seneste fire år har Epinion, i samarbejde med Rettighedsalliancen, fulgt udviklingen af den lovlige og ulovlige brug af studiebøger ved hjælp af undersøgelserne på landets universiteter.
Brug dit moralske kompas inden du anskaffer dig digitale studiebøger ulovligt
Efter at alting er blevet markant dyrere i Danmark det sidste års tid, er undersøgelsens resultater måske ikke så overraskende. Hele 50% af de adspurgte studerende har anskaffet sig mindst en digital studiebog på ulovlig vis. En stigning på 6% fra undersøgelsen året før, hvor tallet lå på 44 %.
Vil det så sige, at hvis du kigger rundt i dit klasselokale, at hver anden i gennemsnit er kriminelle?
Tja, måske. Men ikke mere kriminel end hvis du kører med letbanen uden billet. Når den går, så går den. Og netop incitamentet til at vælge at gøre det lovlige, i stedet for det ulovlige, er noget Rettighedsalliancen gerne vil ændre.
“RettighedsAlliancen har – med gode indspark og konkrete ideer fra uddannelsesinstitutioner - udviklet en række materialer, som bl.a. kan anvendes i forbindelse med studie- og semesterstart. Vi håber, at institutionerne vil bruge materialerne og være med til at oplyse studerende om, at det har konsekvenser at dele bøger ulovligt.”
Sådan fortæller direktør fra RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund, til RUST.
Det kan blive dyrt at være bog-pusher
Da RUST spørger ind til, om de de studerende, der netop har delt eller anskaffet en studiebog ulovligt, anses som kriminelle, er svaret dog klart:
“Nej, vi anser dem ikke som kriminelle. Dem, der systematisk sælger digitale studiebøger ulovligt, er kriminelle. Men det er ulovligt at dele digitale studiebøger, og det er en adfærd, som har store konsekvenser for dem, der skriver og udgiver studiebøger.” Under seminaret bliver vi dog introduceret til ægte kriminelle på studiebogsområdet. Man kan vel kalde det deciderede bog-pushere. Vi stifter bl.a. kendskab til ‘Manden der har alt’ - en fyr i 20’erne der solgte ulovlige kopier af studiebøger på DBA. Måske han har lidt mindre
nu, eftersom han modtog en fængselsstraf, fik konfiskeret 26.454 kr, en PC og skulle betale en samlet erstatning på 35.000 kr.
Og hvad har de så af konsekvenser for os som studerende i det lange løb? Man kan næsten sige, at vi skyder os selv i foden, og i princippet så stjæler vi jo vores undervisers arbejde.
Maria Fredenslund påpeger, at der nemlig er konkrete eksempler på litteratur, der ikke længere udgives pga. de ulovlige delinger - og det rammer altså os som studerende i sidste ende.
“
Underviserne, der også er forfattere, lever jo af at undervise og skrive bøger. Det er deres arbejde, og selvfølgelig skal de have betaling for det, ligesom alle andre. Beløbet, som studerende bruger på lærebøger om året, er i gennemsnit ca. kr. 2.400. Det synes jeg ikke er urimeligt at betale for bøger.”
Uddyber Maria Fredenslund.
Følg bibliotekets retningslinjer
Måske har du set plakaten på biblioteket, som er lavet i samarbejde med RettighedsAlliancen ved navn ‘Os der elsker viden’. Den skulle gerne give et fingerpeg om, hvad der er fy-fy, og hvad der er god stil. Utroligt nok, så viser undersøgelsen, at 70% af os ved, at vi deler studiebøger ulovligt. Nu er der ingen undskyldning for ikke at vide det i hvert fald.
Selvom det måske kan være svært at forstå, at man godt må kopiere materialer, så længe det sker på SDU’s egne printere, mener Maria Fredenslund ikke, at plakatens budskab kan misforstås:
“Os der elsker viden-kampagnen handler netop om, hvad man må og ikke må med sine digitale lærebøger. Den har kørt i fire år nu, så det er ikke vores opfattelse, at der er forvirring om reglerne på det her område.”
Sådan fortæller Maria Fredenslund.
Så kære læser, hvad skal du gøre herfra? Ingen panik, medmindre du erbog-pusher. Følg bibliotekets retningslinjer og brug din sunde fornuft. Hvis du er i tvivl, om du foretager dig noget ulovligt, så gør du det højst sandsynligt.
Du kan læse mere om RettighedsAlliancens arbejde
her: https://osderelskerviden.dk/