Skip to main content
KULTUR

Forudsigelserne for Eurovision 2023: Naboerne dominerer, mens Danmark svigter.

I aften begynder første semifinale af Eurovision 2023 i Liverpool. Heldigvis for Danmark, skal vi først optræde til torsdags semifinale, for vi var uden tvivl blevet destrueret af vores kære naboer, som næsten alle er blevet kåret som årets storfavoritter.

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 09-05-2023

Som en selvbetitlet Eurovision-ekspert følte jeg, at det var min pligt at skulle give jer læsere mine forudsigelser på nogle af dette års deltagere. Helt specifikt: Danmark, Island, Norge, Finland og Sverige. Det skal dog allerede siges nu, at hvis du drømmer om en dansk sejr, så kan jeg kun anbefale, at du skaffer dig selv en ny drøm.

Danmark: Breaking My Heart – Reiley.

Dagen efter Melodigrandprix 2023 undersøgte jeg de store Eurovision-nørders første reaktioner på Danmarks vinder. Kort sagt så hadede alle vores sang, og på trods af min personlige antinationalisme følte jeg mig utrolig mobbet. Selvom sangen faktisk er ganske radiovenlig, så er den alt for anonym til Eurovision. Sangens vibe er alright, og Reiley klarer det fint, selvom jeg virkelig finder hans kropssprog, mimik og generelle TikTok uwu udstråling lidt sær, da jeg opdagede at manden er 25 år gammel. Gad vide hvorfor Danmark næsten kun kan sende dårlige bud afsted siden sejren i 2013? Måske vil DR ikke tage endnu en kæmpe gæld på sig? Er det hele en konspiration? Uanset hvad, så er vi heldige, hvis vi kommer igennem semifinalen, men jeg ville sgu’ ikke spille på det.

Island: POWER – Diljá.

Her har vi Nordens joker. Jeg har søgt nord, syd, øst og vest, og der er usædvanligt blandede svar. Halvdelen af fanbaserne ser denne sang som et fedt girlboss moment fra en ny spændende kunstner. Den anden halvdel ser en semikedelig, let forglemmelig performance med total dissonans mellem sang, kunstner og kostume. Det er derfor mit bud, at I læsere enten kommer til at hade den eller finde den fin nok. Diljá skal optræde i samme semifinale som Reiley, hvor der egentlig ikke umiddelbart er nogle store trusler, så hvorvidt Island når finalen eller ej er nærmest plat eller krone. Island har ellers haft nogle stærke bud de seneste år, så denne 50/50 er lidt ærgerlig, men hvem ved, måske kommer POWER til at overraske.

Norge: Queen of Kings - Alessandra Mele.

Først og fremmest vil jeg gerne indrømme, at sangen helt sikkert er en banger og lægger op til lidt blid tramp – hvilket er skønt. Måske har du allerede hørt den i radioen: da den blev udvalgt som Norges bud, blev den hurtigt et hit både her i Norden, men satme også på de sociale medier – Eurovision TikTok elsker den. MIN bekymring kommer dog, når jeg ser Alessandras performance. Jeg er sikker på, at hun er utrolig sød, sjov, sej og en slaying queen, men hvis hun ikke har oppet sin optræden og sceneshow til semifinalen i aften, og finalen hvis hun når så langt, så kan jeg ikke tro på en norsk sejr. Jeg synes, at hun minder mere om en korpige end en soloartist, men hvis hun kan bevise andet i aften og lukke kæften på mig, så skal hun endelig bare gøre det. Selvfølgelig ryger hun til finalen, men jeg ved sgu’ ikke, om hun er klar til at vinde.

Finland: Cha Cha Cha – Käärijä.

Cha Cha Cha er endnu en af årets storfavoritter, og er helt sikkert den mest spøjse af favoritterne i år. Sjove kostumer, ”sjovt” hår, og en hyggelig sang – Finland bringer det hele. Sangen spiller også i aftenens semifinale, og jeg er slet ikke i tvivl om, at den når finalen uden sved på panden. Den kan også noget, men den har godt nok et børnediskoteksvibe. Sangen spiller på sjove vers og et fangende omkvæd, mens Käärijä og danserne render rundt på scenen og ridder på hinanden. Jeg har faktisk ikke utroligt meget at sige om Finland. Sangen er fin og det er en sjov performance fyldt med karisma, som Norge virkelig kunne lærer noget af. Om den vinder hele showet? Det tror jeg kommer an på hvor tosset Europa føler sig på lørdag til finalen.

Sverige: Tattoo – Loreen.

Dronningen af Eurovision vender tilbage for at sejre endnu en gang, og hun gør det med den største klasse og den perfekte mængde modenhed. Loreen har udviklet sit talent endnu mere, og hendes nye sang Tattoo er både i familie med Euphoria, men er stadig sin helt egen sang, som virkelig fortjener en masse anerkendelse – jeg kan i hvert fald høre den på repeat. Det bedste ved Tattoo er, at Loreen performer så fucking godt, at man skulle tro hendes liv afhang af det. Ifølge mig, har hun både det bedste og mest simple sceneshow som har et helt særligt og tidløst vibe, hvilket virkelig klæder en vindersang. Jeg har været tryllebundet af Tattoo fra første gang jeg så performancen, så jeg kan slet ikke vente med at se hende på den store scene i Liverpool. Scenen, kostumet, neglene og Loreens forståelse af hendes krop er seriøst next level. Hun optræder i første semifinale og er helt sikkert garanteret en finaleplads. Hun er min, og mange andres, favorit til at vinde hele Eurovision på lørdag, hvilket ville gøre hende til den 2. two-times vinder, og den første kvindelige two-times vinder – hvilket passer perfekt ind i min fantasi. Min stemme ligger hos Loreen, og hvis jeg må hjernevaske mine kære læsere en smule, så vil jeg helt klart opfordre jer til at stemme Tattoo til sejr.

Så.

Uanset hvor investeret i potentielle vindere du er, så håber jeg, at alle Rusts læsere får en fantastisk Eurovision oplevelse. Husk at holde øje med Rust for mere Eurovision content, og lyt til en masse musik fra vores kære naboer. Ha’ en god første semifinale.

Redaktionen afsluttet: 09.05.2023