Dumpet
Tobias Sonne måtte bruge sit tredje og sidste prøveforsøg på at bestå et fag og undgå at blive smidt ud af sit drømmestudie.
Foto: Rasmus Woo Johansen
Tredje og sidste forsøg
Da 22-årige Tobias Sonne for anden gang trådte ind i undervisningslokalet, hvori han dumpede sin første reeksamen i mediesprog, frygtede han, at lykken endnu engang ikke ville stå ham bi. Det var den journaliststuderendes tredje og sidste eksamensforsøg, og en alvorlig stemning dominerede lokalet.
”Vi vidste godt, at nu var det sgu seriøst, og når man ikke anede, om man var købt eller solgt, så tyngede situationen en del på ens skuldre,” siger Tobias.
Reeksamen blev afholdt som en stedprøve, der, ligesom ordinæreksamen, varede fire timer. Med koffein pumpende i årerne og erkendelsen af at det her var hans sidste chance, føltes posen af nervøsitet ekstra tung, som han satte sig på en stol og fandt sin computer frem; klar til en eksamen, hvor dæmonerne tog form som kommaer, troper og sætningsskemaer.
Du er dumpet... For første gang
”Jeg var ærgerlig over at dumpe, men ikke så overrasket, fordi det var en eksamen, jeg havde negligeret at læse op til. Så jeg var egentlig cool nok med at skulle tage den igen,” fortæller Tobias om den første gang, han dumpede eksamenen i mediesprog.
Det havde været en svær prøve, og allerede da han trådte ud af lokalet, havde han indfundet sig med, at der måske lå en reeksamen på lur bag kulisserne.
Du er dumpet … igen
Op til den anden reeksamen blev der derfor terpet en del mere end første gang, og Tobias følte sig optimistisk, for han havde tæmmet nogle af dæmonerne. Troede han. Så da resultatet poppede op på skærmen, var det alt andet end det, han havde håbet på.
”Jeg var vanvittig ked af det; så meget, at jeg faktisk blev overrasket over min egen reaktion,” fortæller han.
Og dagen blev langt fra bedre af, at han skulle møde op til undervisning på universitetet og se sine medstuderende i øjnene.
”Jeg gik og havde det rigtig skidt. Det hele føltes pissehamrende nederen,” siger Tobias, der endte med at tage hjem og få talt om tingene med sin mor.
I henhold til eksamensreglerne har man som udgangspunkt tre prøveforsøg til at bestå et givent fag. Hvis man ikke består faget tredje gang, betyder det, at man ikke kan fortsætte på uddannelsen. Det faktum gik op for den unge journalistaspirant.
”Jeg tror, at det var der, realiteterne gik op for mig, og jeg indså, hvad det ville betyde, hvis jeg endte med at dumpe mit sidste forsøg”.
Hvad så med min drøm?
Journalistik har været en livslang drøm for Tobias, og derfor var tanken om, at den skulle slukkes efter et år på journaliststudiet, ikke til at bære.
”Det ville være et stort nederlag, som ville tage lang tid for mig at komme over,” siger han.
Tobias besluttede derfor, at hvis han skulle blive smidt ud af studiet, så ville han flytte væk fra Odense og alle studiekammeraterne, som fik lov til at udleve den drøm, han ikke længere kunne være en del af.
”Jeg var bange for, at jeg skulle lægge hele mit liv om, hvilket jeg allerede havde gjort et år tidligere, da jeg kom ind på studiet”.
Frygten fik ham til at søge hjælp hos en veninde, der kunne hjælpe ham med at slippe helskindet gennem det tredje og sidste forsøg.
”Da jeg ikke så reeksamen som noget tabulagt, havde jeg ikke noget problem med at søge hjælp hos en, der havde styr på det”, siger Tobias. Sammen gennemgik han og veninden fagets pensum hver dag op til reeksamenen.
Efter tredje og sidste forsøg
Da den tredje og sidste eksamen i mediesprog var overstået, tog Tobias direkte til Tinderbox, hvor han - sin journalistiske drøm tro - skulle dække festivalen for Odense Studenterradio.
”Jeg tog på festival for at glemme, at jeg havde været til eksamen, og for at feste hele natten”, fortæller han.
Allerede dagen efter kom resultaterne.
”Vi var ikke specielt mange til den her reeksamen, så jeg tænkte, at svaret nok ville komme hurtigt. Derfor tjekkede jeg min telefon otte-ni gange i timen den dag. Og da svaret endelig kom, holdt jeg vejret”.
Først turde Tobias ikke åbne linket. Men med støtte fra vennerne omkring ham, samlede han mod til at klikke sig ind på resultatsiden.
”Jeg kiggede og så, at der stod et ganske, ganske udmærket firtal. Det var som om, en sten faldt fra mine skuldre”.
Tobias’ råd til nye studerende
Med alle fag bestået er Tobias nu startet på 3. semester på journaliststudiet, og drømmen om at blive journalist kan leve videre. Oplevelsen har gjort ham erfaringer rigere, som han kan dele med andre, der står i lignende situationer. Og rådet fra Tobias er egentlig ganske simpelt:
”Man skal ikke være bange for at sige til folk, at man har dumpet en eksamen, og man skal ikke være bange for at spørge om hjælp. For uanset om man studerer medicin, filosofi eller journalistik, vil man altid kunne finde nogen, der har særligt godt styr på et bestemt område. Og det er altid bedre at have nogen at dele byrden med end at være alene om det”.
Noget andet, som Tobias har lært ved at være til reeksamen, er, at man skal støtte hinanden.
”Der er altid nogen, der har været i fuldstændig samme situation som en selv, og jeg vil i hvert fald altid være villig til at hjælpe nogen, der måtte komme ud for samme situation, som jeg var”.
RUST's råd til reeksamen:
- Tag det roligt. Det kan lyde som en kliché, men at dumpe eksamen kan ske for alle, og heldigvis har du tre forsøg i alt.
- Spørg din lærer til råds, så du kender årsagen til, hvorfor du er dumpet. Dermed har du bedre muligheder for at forbedre dig til næste gang.
- Søg hjælp, hvor du kan: En god ven, en studievejleder eller et familiemedlem. Det kan være, at de kan hjælpe dig meget mere, end du tror.
- Husk at tilmelde dig reeksamen. Det skal du gøre før, du går til ordinæreksamen. Men bare rolig, SDU skal nok minde dig om det via din studiemail.