Skip to main content
KULTUR

Festivalbarometret

Jeg er personligt ikke i stand til at liste sommerens aflyste festivaller uden at smadre min bærbare med bare saltvandstårer i tastaturet. Roskilde, Tinderbox, Smukfest, Northside - alle må de endnu engang i år skuffe titusindvis af musikglade mennesker - mod deres vilje. Så nej Joy Mogensen, det bliver ikke en god sommer, men det betyder ikke nødvendigvis at det bliver en lortesommer. MERIT har kalibreret festivalbarometret og bringer redaktionens bud på hvilke festivaller, der afholdes i sommeren 2021.

Af Adam Bouttai, , 17-06-2021

Summer Days - Roskilde - 24.-27. juni og 1.-4. juli

Årets største kulturelle katastrofer kan alligevel ende med at blive noget ganske unikt selvom 'the orange feeling' ikke bliver gennemgribende. Summer Days løber over to forlængede weekender med genreafgrænsede arrangementer.  Fredag den 25. juni går det fuldstændig ned når Branco, og MERIT’s største håb for den danske hiphopscene FVN sammen med Amina giver Roskilde den ultimative urbanevent. Vanen tro, så er hiphoppen bredt repræsenteret i år med Suspekt 2. juli og altid ben Tessa dagen efter.  Brimheim, Joyce, Ganger, Greta, Bremer McCoy Sulka, Iceage, Selma Judith og musikmiraklet Jung - det er et fuldstændigt vanvittigt program hvor kvalitetsprocenten i musikfarser rammer de tre cifre. Hvis du ikke har sikret dig en billet, anbefaler MERIT at holde hovedet koldt selvom de fleste af festerne kunne melde udsolgt timerne efter offentliggørelse. Det er sandsynligt, at flere billetter frigives i takt med at vi kommer tættere på Summer Days og at forsamlingsloftet hæves. Der er ved redaktionens afslutning netop udmelt af forsamlingsloftet hæves fra 2.000 til 5.000.

Roskilde

Parasol Festival 9-10 juli

Der er igen dømt havestols hyggefestival med et program. Den sindssygt høje kvalitetsbarre fra Kulturmaskinen blev sammen med publikums og frivilliges fantastiske evne til at feste sundhedsforsvarligt i sidste ende både desværre og heldigvis Odenses bedste musikfestival. Desværre fordi det var på grund af de mange festivalers aflysninger. Og heldigvis fordi festivallen lykkedes på trods af alle odds og blev stablet på benene på ingen tid.  Bookerne har i år haft lidt længere tid til at samle et program af hitsikre artister. Hovednavnene tæller Brimheim og Barselona, der begge har deres navne skrevet med blokbogstaver på nærmest samtlige festivalplakatter denne sommer. Parasol handler dog også om at finde de nye talenterm, der er lige på nippet til at eksplodere ud i nationens øregange. Dem har Parasol da også sørget for at booke. Statisk udkom sidste måned med deres debut ep hvorfra "Højhus" virkeligt gør sig bemærket i Spotify-statistikerne og mon ikke også den virker 100 procent på en festivalscene. Elba bliver kæmpe, og det bliver en fantastisk showcase på Parasol af dette giga talent. Så ind og stream det helt fantastiske album "Speak", hvor især "One for the Crew" i min optik er noget, der skal skamlyttes. 

Grimfest - Brabrand - 29-31 juli
Festivallen har ved redaktionens afslutning endnu ikke udmeldt navne til programmet, men er altid garant for kvalitet, hygge og charme - den kan bare lidt noget andet end adonis-storebroderen i Skanderborg. Mens vi venter på Grimfest-programmet kan festivalens enkelt-arrangementer, Grimme Aftener, frekventeres. Kvinder I Musik åbner eventrækken allerede den 29. Maj. Herefter følger blandt andre Folkeklubben d. 11 juni, og Steen Jørgensen d. 15 juli. Desuden holder Fries Before Guys podcast-audiens d. 17. Juli. Festivallens mange appertizer-arrangementer byder med andre ord på masser af kvalitet, hvis du er i nærheden af Aarhus egnen.  

 

UHØRT Festival - København - 19.-21. august 

Landets hippeste festival giver dig igen muligheden. Sidste år skulle man donere sin arm for overhovedet at komme på ventelisten til hipster-festivallen over dem alle i Vesterbroparken. Programmet er stadig ukendt. Hver og en kunstner er endnu uhørt, men skal vi tro historiebøgerne så vil der snart blive nogle der er skamlyttede.

 

5700 Summer - Svendborg -23.-31. juli

Festivallen var uden tvivl landets bedste festival i 2020. Programmet var dekoreret med artister fra allerøverste hylde med nogle af de mest sceniske spillesteder til at opspore på Sydfyn. D-A-D, Annika Aakjær, Ganger, Artigeardit, Specktors og virkelig meget mere pryder årets plakat. Kigger vi lidt nærmere på programmet så er bredden specielt noget, der springer i øjnene. Udover de lokale Barselona (der er gamle elever på den lokale Ollerup efterskole) så er alle navne spritnye og brandvarme: Lord Siva, Julia Moon Jonah Blacksmith, Drew Sycamore, Hjalmer, Joyce og Patina cementerer blot at 5700 er et sted, alle danske kunstnere vil lægge ned. Ved I hvad? 5700 Summer kan meget vel gå hen og blive årets største festivaloplevelse igen i år.

5700

Øresound - Købehavn - 12-14. august.

Programmet er vel nok årets mest kommercielle. Festivalprogrammet kan lidt a la det samme som Generator, men med daglige genreafgrænsninger - urban torsdag, EDM fredag og pop lørdag. Vi snakker faktisk det bedste festivalprogram denne sæson. Det tæller de allerstørste hitmagere i nationen fra øverste hylde i form af Jung, Drew Sycamore, Artigeardit, Tessa, Lord Siva og Cheff Records. Imens bliver house-maestroen MORTEN som EDM-hovednavn efter alt at dømme den største omgang dak på dansk jord i sommeren 2021. Læg dertil kuriositeten, 00’er døgnfluen, Basshunter og scoopet, et brandvarmt rap-kollektiv i form af rap-koryfæerne B.O.C. Der er dømt banger-fest, pop-fest og dak-fest når Øresound får København til at dundre. 

 

Aairport Outdoor - Aalborg - 27.-28. August

Aairport Festival var uden sammenligning 2020’s største musikfestival med showstart få måneder inden sundhedskrisen ramte. Første aften var helliget EDM-genren, mens dag to bød på en historisk overtagelse fra hardstyle-eventfænomenet Q Dance. Vær sikret. Aairport bliver igen den vildeste dance oplevelse på dansk jord anno 2021 - nu i det fri. Programmet er bundsolidt. Deniz Koyu er tysk driftssikkerhed med spitzenklasse publikumsdominans. Thomas Gold er en af koryfæerne bag den progressive house, og hovednavnet og banger-kongerne Blasterjaxx er intet mindre end hjernedødt. Det er den vildeste EDM booking siden Sick Individuals til Club Awards ‘19 og Bass Modulators til Aairport 2020. Og så er er vi slet ikke nået til lørdagens heftige basbrag orkestreret af Frequencerz, Adrenalize, B-Front og Devin Wilde. Der er en grund til, at hardstyle er en religion for dens tilhængere. Når du først har dakket til hardstyle, så føles alt andet som metervare popmusik.

Sommer

Sommer på Værftet - Over hele sommeren

Hvis der skulle være nogen tvivl, så er Svendborg, Danmarks hippeste by, og noget tyder stærkt på at det igen i år også bliver Danmarks mest musikfyldte havneby. Ikke én men hele to festivaller løber af stablen over sommeren. Sebastian, Christopher, Magtens Korridorer og Carpark North vil skabe ultimativ sommerstemning på Frederiksøen i Svendborg. Phlake spiller akustisk d. 14. juli. Hugorm d. 21. juli, mens Østkyst Hustlers spiller alle klassikerne d. 4. september på Kammerateriet. I kommer ikke til at få for lidt. Helt vanvittigt bliver det d. 16. oktober, når programmet rundes af med dak af hårdeste skuffe i form af Hall of Bass Vol. 3. Den altid udsolgte tramperfest på Svendborg Havn gæstes af Danmarks Konge af dakkedak, Faustix. Yderligere tropper den måske vigtigste producer for de nationale dansegulve gennem tiden op. Yes. Det er DJ Alligator, og hvis du i et sekund tror at han er et 90'er klenodie, så tro om. Han spiller altid et sønderlemmende sæt. Der kan forhåbentligt gå fuldstændig amokka i rave-eufori, når kalenderen rammer oktober. Men læs videre, for der er rigelig dak denne sommer til at mætte de mest sultne bashoveder.

 

Spot Festival - Aarhus - 16.-17. september 

Hvilken plakat SPOT kan sende til tryk i år. Der er simpelthen så meget talent. Takykardia fremviste storladen vision i samarbejdet med Selma Judith ved online-streamingen af Heartland Festival 2020. FVN har sammen med Kongsted begået bangeren "What I Want" men det er kun overfladen af den unge rappers bagkatalog. Hitsmeden Dopha er allerede blevet vidt beskrevet af dette medie og kræver ingen videre introduktion udover, at hun er fantastisk. Sidst, men ikke mindst er et navn som Mekdes en kunstner, der med sikkerhed kommer til at få SPOT til at koge med sin klangfulde R&B og imponerende vokalpræstationer. Læg dertil Hugo Helmig, Liberty, Sulka og Søn ... Der er ingen tvivl. Vi har at gøre med det vildeste SPOT program nogensinde. Det bliver to dage, hvor Aarhus er ved at gå op i limningen af nye numre og mindeværdige shows.

Redaktionen afsluttet: 17.06.2021