Skip to main content
RUST

Uddannelsesloftet bliver skrottet

Mandag aften trådte finansminister, Nicolai Wammen, ud af forhandlingslokalerne i Finansministeriet og præsenterede finansloven for 2020. Om denne kunne han blandt andet fortælle, at uddannelsesloftet bliver afskaffet med virkning fra den 1. juli 2020.

Af Mads Vikkelsø, , 03-12-2019

Der var også julegaver til de studerende, da finansminister, Nicolai Wammen, sammen med formændene fra regeringens støttepartier (EL, RV og SF) og Alternativet, sent mandag aften kunne fremlægge næste års finanslov. 

Den største gave til studerende på videregående uddannelser er afskaffelsen af det meget omdiskuterede uddannelsesloft, som blev indført i 2016.

Det betyder, i ifølge finansloven 2020 får afskaffelsen  uddannelsesloftet virkning fra 1. juli 2020.

Derfra vil det vil igen være muligt for studerende at søge ind på nye uddannelser på trods af, at de i forvejen har en uddannelse på samme niveau. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), men i en pressemeddelelse på Uddannelses- og forskningsministeriets hjemmeside, siger hun.

”Uddannelsesloftet har fyldt meget hos de studerende og skabt utryghed. Det har været et øget pres på studerende, hvor mange i forvejen er pressede. Det vil vi ikke være med til, derfor stopper vi det helt.”

Socialdemokratiet var dog en af partierne, der stemte for uddannelsesloftet tilbage i 2016.

Den 14. juni 2018, skiftede formand for Socialdemokratiet og nuværende statsminister, Mette Frederiksen, pludselig holdning og gik nu ind for en afskaffelse af uddannelsesloftet.

Hun begrundede kursskiftet med en erkendelse af, at uddannelsesloftet pressede og stressede de unge, der skabte en usund kultur. 

Kæmpe sejr

Hos Danske Studerendes Fællesråd har de hænderne over hovedet af begejstring. Formand for Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgsen, siger i et interview til RUST, at afskaffelsen af uddannelsesloftet er en kæmpe sejr for de studerende, og noget de har kæmpet for siden det blev vedtaget i 2016. 

”Uddannelsesloftet har ledt til en stærk stigning i pres og mistrivsel, da det har givet en opfattelse af, at uddannelsesvalg er endegyldige,”

 Siger Johan Hedegaard Jørgensen, om hvordan studerende har oplevet uddannelsesloftet.

Om trivslen vil blive bedre af, at uddannelsesloftet nu er væk, kan man ikke direkte konkludere. Trivsel eller mangel på samme er mere komplekst lyder det fra formanden.

Det er dog et betydeligt skridt, og det sender et signal til de studerende, om at de nu igen er mere frie til at vælge, hvis de bliver i tvivl.

Johan Hedegaard Jørgensen mener ikke, at studerende skal frygte, at uddannelsesloftet eller noget lignende kommer igen, på trods af at Socialdemokratiet var med til at indføre det i 2016.  

”Jeg tror, vi kan være rimelig sikre på, at uddannelsesloftet ikke kommer igen,”

Siger Johan Hedegaard Jørgensen. Han påpeger, at afskaffelsen viser, at det betyder noget, når de studerende står sammen i flok og protesterer mod reguleringer på de videregående uddannelser. 

Det er dog protester, der først efter tre år har ført til en afskaffelse af uddannelsesloftet.

Uddannelsesloftet betød, at studerende der havde gennemført en videregående uddannelse ikke kunne optages på en ny uddannelse på samme niveau eller lavere.

I 2017 blev der lavet mindre ændringer af uddannelsesloftet, så man efter seks år efter endt uddannelse kunne optages på en ny uddannelse på samme niveau. 

Fra den 1. juli 2020 vil afskaffelsen af uddannelsesloftet igangsættes.

Udover afskaffelsen af uddannelsesloftet har regeringen i finansloven for 2020 droppet besparelserne på humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser på universiteterne. 

Redaktionen afsluttet: 03.12.2019