Merit anbefaler: Brunsvigerens dag
I dag fejrer vi en legende. Det er bunden i den fynske kostpyramide sammen med Albani og odenseansk marcipan. Futsko, brunner, fynsk fø'e, og diverse stavninger af den - ja kært barn har faktisk ikke så mange navne igen. MERIT har til lejligheden måtte opfinde lidt.
Kælenavnet 'Futsko' er faktisk ikke en af de selvopfundne navne, men er et levnedsmiddel i frit omløb i postnummeret 6950. Ringkøbing bryster sig af specialiteten kanelkage, der basalt set er brunsviger med kanel i remoncen aka. tekstbogseksemplet på afgudsdyrkelse jf. Brundlovens § 2. Det eneste tidspunkt du skal putte kanel i smør-farin miksturen på Fyn, er hvis du vil have sultan-smadder af bedstemor-banden, der hellere vil lægge dig i benlås end tage til tirsdags-banko. Brunsvi'r er fileme ikke for sjov, når du kommer øst for Lillebælt.
Da brunsvigeren blev kriminel
Fyns nationalkage har de seneste år været involveret i en række af shitstorme. Det er derfor i år ekstra vigtigt at vi værner om dét, der samler os.
Den seneste af PR-katastrofer blev orkestreret af Harske Hubbi - DJ'en Harske Hubbi vel at mærke. Han blev landskendt fra filmatiseringen af Polle fra Snave, og fik en runde to med et fejlskudt forsøg på intellektuelt tyveri. I flere omgange gjorde han et styks brunsviger-portrætfoto til en byretssag, og ikke mindre end viralt brændstof til internet-bålet.
Fake News om oprindelsen
I 2019 kunne Coop på deres opskrift-underside bringe nyheden om at Brunsviger i virkeligheden stammer fra den tyske by Braunschweig. Som et af sidste årtis mest klokkeklare eksempler på fake news, var MERIT klar til at indgive begæring om fogedforbud for samfundsskadelig folkeoplysning. Heldigvis har artiklen også i bedste journalistiske objektivitets ånd citeret brunsvigerens talsperson Anders W. Berthelsen - (ikke skuespilleren). Det skulle efter sigende have været moderigtigt at kalde bagerbrødet for tyske navne i 1800-tallet. Hannoverkage, Hamborgkage og Brunsviger - ja Fyn er stadig det bedste kvalificerede bud på et fødested for universets mest fuldendte stykke bagværk.
Fake news, juridiske slagsmål og tæskeholds-potentiale - Brunsviger kan det hele, så lad os sammen fejre denne dag. Og husk, hemmeligheden for at du ikke laver topping, der sender dig direkte til tandlægen med knækkede kindtænder er at putte et par skefulde fløde i remoncen.
Rygtet siger, at du skal helt til Faaborg for at få den bedste af slagsen - Vesterports Bageri. Ønsker du at forsøge dig selv, så er her MERITS bud på, hvordan brunneren bliver helt perfekt.
Klar, parat ...ja du ved nok...
Merits brunsviger:
Dej
- 250 gram mel
- 50 gram smør gram
- 1.5 dl mælk
- 25 gram gær
- 0,5 tsk havsalt
- 25 gram flormelis
Remonce
- 100 gram smør
- 200 gram brun farin
- 3 spsk fløde
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i halv-varm mælk og flormelis. Tilsæt smør og mel. Lad hæve i 20 min.
- Sammenbland smør og farin indtil det bobler. Tilsæt flø'en.
- Rul dejen ud i en form (ca 30x30). Lav huller i den udrullede dej med fingrene.
- Hæld remoncen over og bag ved 200 grader i ca. 10 min.
Brundloven
"§ 1 EN ÆGTE BRUNSVIGER ER FRA FYN
§ 2 MÅ IKKE SERVERES MED FLØDESKUM, KAGECREME, KANEL ELLER ROSINER (WTF)
§ 3 MAN MP GODT GÅ EFTER DET SNASKEDE STYKKE
§ 4 BRUNSVIGER UDTALES 'BRÅNSVIGER'
§ 5 MAN MÅ GERNE TAGE FLERE STYKKER
§ 6 ALTID LIDT MERE SNASK, END DER STÅR I OPSKRIFTEN
§ 7 KAN NYDES ALENE ELLER SAMMEN MED ANDRE
§ 8 'RUNNER MED BRUNENR' ER EN ACCEPTABEL SPISE
§ 9 MÅ IKKE STABLES - SÅ RYGER SNASKEN AF
§ 10 BRUNSVIGER ER ET GRUNDSTOF, DER ER NØDVENDIGT FOR KROPPEN"
(DR FYN)