Skip to main content
Nyheder

Folketingsvalget 2022: Et valg der tilgodeser de ældre og glemmer de studerende

Uddannelsesredaktør på Politiken, Jacob Fuglsang, mener ikke, at universitetsstuderende er særlig vigtige for politikerne op til folketingsvalget. Men det er heller ikke nødvendigvis uddannelsespolitik, de studerende stemmer efter.

Af Mathilde Nyfos Ebbesen , 31-10-2022

I 2015 handlede folketingsvalget om indvandring. I 2019 var det klima, der satte dagsordenen. Og i 2022 regner man med, at sundhedsområdet bliver den store vinder. 

 

Men snakker politikerne overhovedet om de studerende i valgkampen? Politikens uddannelsesredaktør, Jacob Fuglsang, mener ikke, at de studerende fylder særlig meget i valgkampen.

“Jeg synes, at vi har et fokus der går i retning af de store vælgergrupper som de ældre, og der er derfor meget lidt fokus på forholdene for de studerende.”

Jacob Fuglsang fortæller, at de unge som en samlet vælgergruppe kommer til at fylde mindre og mindre de kommende år.Ifølge Akademikerbladet udgør unge under 30 år 18 procent af stemmerne, mens ældre over 60 år udgør hele 35 procent. i 2040 vil der være 2,5 gange flere stemmeberettigede ældre end unge. 

Selvom valgkampen ikke direkte har været henvendt til de studerende, lader det heller ikke til, at det er uddannelsespolitik, som de unge stemmer efter. Vi har snakket med forskellige studerende fra SDU, der svarer på, om de stemmer efter, hvad der kan gavne dem som studerende, eller om de synes andre emner er vigtigere. 

Størstedelen af de adspurgte sagde, at klima er det vigtigste for dem, når de stemmer. Flere nævnte også integration og ældre. 

Jacob Fuglsang forklarer, hvorfor de adspurgte ikke har uddannelsespolitik og forhold for studerende som det øverste på deres prioriteringsliste.

“Man skal passe meget på med at tro, at unge stemmer på dem, der bare vil mest og har flest penge med til uddannelserne. Unge stemmer ligesom alle andre ud fra hvad der betyder noget for dem, f.eks. klima for manges vedkommende.”

Han slutter af med en opfordring til de studerende. 

“Det gælder fandme om at råbe op, for vi er på vej mod en situation, hvor politikerne har så meget fokus på ældregrupper, at de studerende bliver glemt. Nogen skal jo råbe op og gøre opmærksom på, at nogle af de forslag, man kommer med om uddannelsespolitik, har nogle ret vilkårlige konsekvenser for dem, det går ud over.” 


Redaktionen afsluttet: 31.10.2022