Skip to main content
På campus

Et år er gået – Hvor er Agoralisten i dag

Til universitetsvalget i 2018 havde en gruppe studerende på statskundskab visioner. De havde mål for studenterdemokratiet og de studerende på SDU. De fik et flot valg, men en træg begyndelse.

Af Mads Vikkelsø, , 09-12-2019

Ti studerende fra statskundskab oprettede deres egen liste til universitetsvalget i 2018.

Der var blandt andet valg til institutrådet, akademisk råd og bestyrelsen på SDU. Det var disse tre organer, hvor de ti studerende ville være et alternativ til Syddanske Studerende.

De mente, at studenterdemokratiet på SDU havde brug for livreddende førstehjælp.

På institut for statskundskab var der dog ti bankende hjerter, der gerne ville genoplive demokratiet på SDU. Det var budskabet fra de ti, da valget blev skudt i gang den 27. november 2018. 

De ti studerende kaldte deres liste Agoralisten, og på trods af at alle kandidaterne havde rødder fra statskundskab, og selve navnet på listen også stammer derfra, skulle man forstå på dem, at formålet ikke kun var at repræsentere de studerende fra statskundskab.

Det overraskede os lidt, at det tog så lang tid  med den formelle proces i at etablere sig som  forening

Tobias Fog , Formand

Virkeligheden efter valget

Da det sidste flueben var sat den 28. november 2018, var det spændende at se, hvilket resultat Agoralisten kunne trække hjem.

Stemmeprocenten, som Agoralisten ville hjælpe med at hive op, havde ikke ændret sig. Den lå på 11,7 procent, meget lig med de forhenværende år, hvor Syddanske Studerende var den eneste mulighed. 

Noget kunne tyde på, at Agoralisten derfor tog stemmer fra Syddanske Studerende. Særligt på det Samfundsvidenskabelige fakultet (SAMF). 

Tre pladser i institutrådet på statskundskab fik de. Det var at forvente. Derimod fik de også to pladser i akademisk råd på SAMF og tilmed en plads i SDU´s bestyrelse. 

De blev selv blæst bagover af resultatet.

”Det var helt vildt, at vi blev valgt ind med to pladser i akademisk råd og en plads i bestyrelsen. Hvis det ikke var at leve op til egne forventninger, går man i store sko.”

Siger formand i Agoralisten Tobias Fog.

Inden valget var de blot en gruppe studerende, der havde visioner for de studerende på SDU.

Efter valget stod de nu med muligheden for at realisere disse visioner.De var mere end bare en liste nu.

Begyndelsen var dog noget mere træg, end Agoralisten havde håbet på.

De skulle oprette sig selv som en forening. Et administrativt tovtrækkeri, der tog længere tid, end de havde forventet.

 ”Det overraskede os lidt, at det tog så lang tid med den formelle proces i at etablere sig som forening.”

Siger formand, Tobias Fog

Næstformand Ida Bech Karlsen supplerer:

”Det er klart, at vi synes det i foråret har været lidt trægt med at komme i gang, men energien har hele tiden været der. Den er der i hvert fald nu, hvor vi virkelig er kommet i gang.”

Et kig på Agoralistens facebookside viser også, at Agoralisten har været i en opstartsfase efter valget.

Deres eneste officielle platform er deres facebookside, og det er først fra september i år, at der rigtigt begynder at ske noget på den.

På trods af den besværlige administrative start, blev der i foråret efter valget kæmpet for de studerende af de indvalgte fra Agoralisten i institutrådet på statskundskab, samt akademisk råd på SAMF og i bestyrelsen på SDU. 

Ida Bech Karlsen fremhæver selv, at hun har fået tværfaglige valgfag på dagsorden i det samfundsvidenskabelige fakultet. 

Tobias Fog og Ida Bech Karlsen taler begejstret om deres største projekt, de fik i gang i efteråret, hvor de har taget rundt med dekanerne fra SAMF og holdt møder med de almene studerende. 

Tour de Dekan har de kaldt deres projekt, der handler om at få dekanerne fra SAMF ned på gulvet og give de studerende på SAMF en mulighed for at blive hørt. 

Agoralisten slog også igennem og satte sig i opposition til Syddanske Studerende, da de i en artikel i RUST den 16. november i år kritiserede SDU´s prioritering af FN´s verdensmål. 

Her udtalte Ida Bech Karlsen, at SDU fokuserer for meget på de grønne verdensmål og for lidt på dem, der handler om de studerendes trivsel. 

Fra venstre: næstformand Ida Bech Karlsen, formand Tobias Fog og en af de frivillige kræfter Kasper Johnsen

Det er vores drøm, at vi også kan få samarbejdet med  andre fakulteter

Ida Bech Karlsen, Næstformand

Vælgerbasen i fokus 

Allerede lige efter valget var det svært at se, hvordan Agoralisten repræsenterede andre end studerende fra det samfundsvidenskabelige fakultet. 

Valgresultatet viste, at de havde en solid vælgerbase på det samfundsvidenskabelige fakultet.

Agoralisten endte derfor mere med at være et nyt alternativ for de studerende på SAMF end for alle de studerende på SDU.På den lange bane er målet at nå bredere ud.

 ”Det er vores drøm, at vi også kan få samarbejdet med andre fakulteter.”

Siger næstformand i Agoralisten, Ida Bech Karlsen. 

Formand Tobias Fog argumenterer for, at deres primære fokus lige nu ligger hos de studerende på SAMF, da det er dem, der har valgt dem ind.

 ”Vi sidder på to poster i akademisk råd på SAMF. Vi sidder ikke i akademisk råd andre steder. Det er rigtig nok vi har en bestyrelsespost. Det er så der, hvor vi har svært ved at ramme bredere end SAMF.”

Siger Tobias Fog.

Ida Bech Karlsen tilføjer, at deres repræsentant i bestyrelsen på SDU, Kenneth Skovly Larsen, arbejder hårdt, og at han også tænker på de andre studerende på SDU udover dem på SAMF.

Ambitionerne er også, at Agoralisten i fremtiden skal repræsentere flere af de studerende på SDU. 

Oppositionen

Agoralisten stillede blandt andet op for at være i opposition til Syddanske Studerende.

De mente, der skal være mere end blot en mulighed, når man skal stemme til universitetsvalget.

Det kan være svært at stille sig i opposition til en forening, som også siger, de repræsenterer de samme studerende, som Agoralisten vil. Agoralisten mener dog ikke selv, at det er et problem.

Der hvor de to foreninger adskiller sig ifølge Agoralisten er, at Syddanske Studerende har et landspolitisk fokus og er tovholder samt arrangør for store sociale begivenheder på SDU, ved siden af at de også repræsenterer de studerende i rådene og bestyrelsen på SDU. 

Derimod har Agoralisten kun et lokalt politisk fokus.

De fokuserer kun på at repræsentere de studerendes interesser på SDU. De har ikke nogen ansatte i deres forening og siger, at de bruger alle de penge, de får af SDU, på de studerende.

Pengene er blandt andet gået til Tour de dekan-arrangementet og et arrangement om stress og studieliv.

Fremtiden kommer til at byde på flere arrangementer fra Agoralisten, blandt andet en case competition.

 En manglende platform

Agoralisten erkender også, at studenterpolitik til tider ikke er særlig synligt, og at det ikke er alle studerende, der ved, hvad studenterpolitik indebærer. 

Det er svært at nå ud til de studerende, og det bunder mest af alt i, at der ikke er nogen platform til studenterpolitik på SDU.

”Vi står med den udfordring, som jeg også tror Syddanske Studerende står med, at vi simpelthen på SDU mangler et forum, hvor vi kan nå bredt ud til de studerende.”

Siger Ida Bech Karlsen.

De giver udtryk for, at det nogle gange kan føles lidt som at løbe panden mod en mur, når man skal nå ud til de studerende. Her kunne SDU godt være bedre til at facilitere et fælles forum, hvor de studerende bliver oplyst. 

Ifølge Tobias Fog og Ida Bech Karlsen er SDU noget tunge at danse med, når det kommer til at oplyse om studenterpolitik og demokrati på SDU.

Særligt under universitetsvalgene er det et problem, at SDU ikke er bedre til at fortælle de studerende, at de skal huske at stemme.

Redaktionen afsluttet: 09.12.2019