Skip to main content
Ligestilling

SDU fremhæver langt flest mandlige eksperter

Når der er store begivenheder i samfundet, udarbejder SDU lister til pressen med eksperter på området. Men selvom knap halvdelen af universitetets videnskabelige personale er kvinder, er kun hver fjerde henvisning til en kvindelig ekspert.

Af Kasper Vegeberg Enstrøm, , 17-02-2022

I den danske presse har der længe været selvransagende diskussioner om, hvorfor der bruges flere mandlige end kvindelige kilder.

Senest har Jyllands-Postens chefredaktør, Marchen Neel Gjertsen, været fremme i fagbladet Journalisten og fortælle om en stikprøveundersøgelse, der viser, at kun hver tredje kilde i avisen var kvinde i 2021.

Merit har foretaget sin egen stikprøveundersøgelse af de ekspertlister, SDU senest har udarbejdet til pressen, hvor der kan findes kontaktoplysninger på forskere, der ved noget om tidens store emner.

Og til trods for at universitetet sværger til FN’s verdensmål, hvis femte bud lyder Ligestilling mellem kønnene, så ser det ikke godt ud for ligestillingen blandt de fremhævede eksperter.

Af de 199 eksperthenvisninger er blot 50 af dem til kvinder – altså kun en fjerdedel.

Tunge emner er mandeemner
I skrivende stund har SDU syv konkrete lister fremhævet om alt fra politik og sport til Covid-19 og det dansk-tyske forhold.

På to af listerne – om det amerikanske præsidentvalg og det dansk-tyske forhold – anbefaler Syddansk Universitet ikke en eneste kvindelig ekspert, mens sportskategorien kun kan tilbyde to.

Ville man blive klogere på kommunal- og regionsvalget, da det stod på, var der lidt flere kvinder at rette henvendelse til – 12 ud af 28.

Det var dog mest de ”bløde” emner, SDU anbefalede kvindelig ekspertise i. Mens mændene blev fremhævet i fx ledelse, erhverv, politik og offentlig forvaltning, dominerede kvinderne den del, der handlede om skoler, daginstitutioner og turisme.

Masser af videnskabskvinder bag facaden 
På SDU’s generelle medarbejderstab sidder der lige mange mænd og kvinder på begge sider af vippen. Hvis man zoomer ind på det videnskabelige personale, tipper den blot en smule mod mændene, der i 2020 havde en spinkel overvægt på 55 procent – en tyngde, der er aftaget langsomt igennem mange år.

Så hvorfor vægter verdensmålsuniversitetet i så høj grad stadig sine mandlige vidensbidrag udadtil?

Det er et af de spørgsmål, vi gerne ville have stillet vores arbejdsplads, der dog ikke er vendt tilbage på vores anmodning om et interview.

Vi har også kontaktet Eva Sophia Myers, der er leder af SDU’s Gender Equality Team, men hun og resten af ligestillingsenheden har ikke mulighed for at stille op til interview, da de alle er på ferie. Hun henviser i stedet til en artikel om samme problematik, som ForskerForum udgav sidste år, hvortil hun udtalte sig.

Aktuelle ekspertlister:

  • Kommunal- og regionsvalg: 12 kvinder, 28 mænd
  • Sport 2021: 2 kvinder, 14 mænd.
  • Det amerikanske præsidentvalg: 0 kvinder, 9 mænd
  • Covid-19: 8 kvinder, 20 mænd
  • Det dansk-tyske forhold og Genforeningen: 0 kvinder, 7 mænd

  • Dansk politik: 21 kvinder, 51 mænd
  • EU-politik: 7 kvinder, 20 mænd

    Nogle forskere går igen på flere lister. De tæller hver gang som en mandlig eller kvindelig henvisning.
Redaktionen afsluttet: 17.02.2022