Skip to main content
kultur

Ugens tip: Twilight | ContraPoints

Kunne du godt bruge 3 timers undervisning med Twilight som casestudie? Selvfølgelig kan du det!

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 07-04-2024

Det er ikke første gang, at jeg har anbefalet en video fra ContraPoints-kanalen. Denne gang har Youtuber og ex-filosoffen Natalie Wynn overgået sig selv endnu engang, og skabt et sandt masterclass af et videoessay.

Wynn har brugt 18 måneder på sin undersøgelse af Twilight og den tilhørende videnskabelige teori. Du kan derfor godt forberede dig på en ordentlig akademisk mundfuld, hvis du tør slå hul på hendes video.

Hvad kan du forvente af en tre timer lang video om Twilight? Jamen du får en fantastisk prætentiøs video, der nok skal ændre dit synspunkt på litteratur, forhold, sex, døden og meget mere. Sikke et tilbud…

Med alt spøg til side, kan en Twilight video virkelig være så relevant for dig og mig? JA. I videoen stiller Wynn spørgsmålet: ”Var Twilight virkelig så forfærdeligt?”, nej det var det ikke. Hun spørger endda: ”Er Twilight i virkeligheden det bedste stykke kunst nogensinde produceret?” Svaret? JA! Dog ikke bevidst.

Det er overraskende svært at forklare, hvorfor en video med 3 timers intens læring skal ses, ved brug af en kort artikel. Så I må altså lige tage et leap of faith her. Jeg kan ikke skrive en masse detaljer ned, så her får I lige en lille liste over NOGLE af emnerne, der undersøges og diskuteres i videoen.

  • Oprindelsen af romancelitteratur
  • Faren ved kvinders selvstændighed i deres seksualitet og generelle levevis
  • Forskellen mellem fænomenerne: Yearning og Craving (Virkelig spændende)
  • Sadisme og Masochisme
  • Døden

Lyder det lidt bredt? Alt her har en relevans til Twilights plot og dets karakterer. Det er fantastisk hvor dybdegående en analyse det har taget, for at fiske alle disse emner ud af et enkelt medieprodukt, skrevet af en af mormonsk husmor.

Hvis det lyder tungt og kedeligt, så forstår jeg dig godt. Denne mængde af klogeågehed er ikke alles smag, men hvis du nyder at udfordre dig selv, så er det virkelig en spændende video fyldt med historisk kontekst og teori. Og kan man bede om en bedre case en motherfucking Twilight? Nej, det kan man ikke.

Tjek ContraPoints ud på hendes YouTubekanal eller se videoen direkte i linket forneden.

Redaktionen afsluttet: 07.04.2024