Skip to main content
Nyheder

Malte Jäger jagter en plads i Folketinget

Malte Jäger har en hverdag med studie, arbejde og styrketræning, og oven i det stiller han også op til folketingsvalget. Valgdatoen er sat til d. 1. november, så Malte Jägers jagt på en plads i folketinget er i fuld gang.

Af Frida Flinch , 27-10-2022

For de fleste var det bare en dag i oktober, da Mette Frederiksen udskrev valg, men for Malte Jäger var det startskuddet på hans debut som folketingskandidat. 

 

”Jeg sad til forelæsning, da hun sagde, at nu er der snart pressemøde. Så sagde jeg adios.” 

Malte Jäger læser historie på Syddansk Universitet, og er vant til at have en hverdag med mere på to-do listen end de fleste. Ved siden af studiet arbejder Malte Jäger på en tankstation i Kerteminde, så styrketræner han 5-6 gange om ugen, og lige nu er han byrådsmedlem i Kerteminde Kommune. Men den sidste måned har der været endnu mere at se til. Han stiller nemlig op til folketingsvalget. Det har betydet, at han den seneste måned ikke har brugt så meget tid på universitetet.

”I valgkampen er jeg næsten ikke ude på universitetet, men hvis jeg ikke kommer ind, så skal jeg eddermame give den gas, når jeg kommer tilbage igen.”

Malte Jäger har ikke altid vidst, at han ville ind i politik, men da han gik på Oure Kostgymnasium, kunne han ikke lade vær med at diskutere politik. Hans engelsklærer gik med en Che Guevara t-shirt, og det mente Malte Jäger var upassende. 

”Det var lidt for meget for mig, så jeg var nødt til at diskutere lige lovlig meget med ham.”

Hans politiske interesse kommer formentlig ikke fra fjerne lande. Hans far og farfar er begge tidligere politikere, og det har samtalerne rundt om aftensbordet også afspejlet.

”Vi har altid ved aftensbordet siddet og snakket i lang tid. Det har været historie, filosofi, teologi og politik, så det har ikke udelukkende været, hvordan går det til håndbold?”

Kontrasten mellem universitet og tankstationen
Malte Jäger håber at komme ind i Folketinget, men han skal først igennem den politiske valgkamp. Selvom tiden er knap, og han næsten ikke opholder sig på universitetet de her dage, så bruger han stadig det at være studerende i sin politik. Han skildrer mellem det at være studerende i en større by som Odense, sammenlignet med at stå på tankstationen i Kerteminde. 

”Jeg tror, at der er et mismatch mellem nogle af de ting, som vi har besluttet, at der sker på Christiansborg i København, og så nogle af de ting som en del af befolkningen ellers mener.”

Et af de punkter, hvor han kan mærke en forskel mellem universitet og tankstationen, er i kønsdebatten. 

”Det er bare vildt, hvordan jeg på universitetet ser en verden, hvor de fleste siger: selvfølgelig er der mere end to køn, og sådan er det. Men på tankstationen møder jeg en helt anden verden, som er folk der nærmest griner af mig, når jeg siger, at det findes som en agenda noget som helst sted i verden.”

Fra byrådet til Folketinget 
Malte Jäger har siddet i byrådet i Kerteminde Kommune siden kommunalvalget i 2021, men nu kan byrådet måske snart skiftes ud med Folketinget.

”Jeg er utrolig glad for Kerteminde Kommune, og det går supergodt. Men man kan jo ikke benægte, at jeg i Folketinget kan hjælpe en hel del flere mennesker og gøre en hel del mere af det, som jeg ønsker at gøre.”

Selvom valgplakaterne har hængt i lygtepælene på Fyn og på gangene på Syddansk Universitet i nogle uger, så er Malte Jäger stadig ikke helt sikker på, hvad der skal ske med studiet, hvis han bliver valgt ind i Folketinget. 

”Jeg er faktisk ikke hundred procent sikker endnu. Enten kommer jeg til at sætte det på pause, og så begynde igen bagefter. Ellers kommer jeg måske til at tage ét fag per semester på en eller anden måde. Men jeg kommer i hvert fald til at færdiggøre den her uddannelse.”

Nye Borgerliges meningsmålinger har set bedre ud end i øjeblikket, men Malte Jäger mener stadig, at de får en kandidat fra Fyn ind i Folketinget, og så handler det blot om at få flest personlige stemmer. Malte Jäger tror på, at han kan skifte byrådet ud med Folketinget.   

”Ja, ellers ville jeg eddemame ikke bruge så meget tid på det.” 

Redaktionen afsluttet: 27.10.2022