Skip to main content
RUST
Nyheder

Skal SU på kandidaten være et lån?

Nye beregninger fra Dansk Erhverv viser, at en omlægning af SU til et lån på kandidatuddannelsen kun betyder en lønnedgang på 5 promille af den gennemsnitlige disponible indkomst. De mener, det er så lidt, så SU’en burde laves om til et lån.

Af Naja Bæk, 25-10-2023

I regeringsgrundlaget står der allerede, at regeringen vil afskaffe det 6. SU-år. Der går formodentlig ikke lang tid før de indkalder til forhandlinger om SU’en. Dansk Erhverv mener dog, at de burde være mere ambitiøse end det. Uddannelses- og Forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, Mads Eriksen Storm, udtaler:

”Vi håber, at regeringen og Folketinget vil være mere ambitiøse end blot at fjerne 6. SU-år, når der skal forhandles SU. Vi bruger flere penge på SU end på uddannelse. Vi mener, at den balance er skæv. Vi kunne løfte kvaliteten på uddannelserne markant, hvis vi omlagde SU’en til lån og brugte pengene på selve uddannelserne i stedet”.

En minimal forskel på den lange bane

I en pressemeddelelse beskriver Dansk Erhverv, at Danmark har verdens højeste SU. Den er faktisk dobbelt så høj som i de andre nordiske lande. Akademikere i Danmark tjener mere end det dobbelte af en ufaglært, og derfor foreslår Dansk Erhverv at lave SU på kandidaten om til et lån. Når akademikerne efter endt uddannelse skal i arbejde, forventes lånet kun at gøre en minimal forskel i livsindkomsten.

Omlægningen vil frigøre godt 2 milliarder kroner, som stadig skal sættes af til uddannelse. De skal bruges på mere og bedre uddannelser. Men omlægningen kan også betyde, at færre vælger at læse videre på en kandidat. Det betyder færre højtuddannede akademikere i Danmark. Det er næppe alle studerende, som ønsker at læse videre med viden om, at det kræver et lån, som skal betales tilbage. Omlægningen kan også gøre nogle længerevarende uddannelser mindre attraktive, hvis de studerende ikke ønsker at vælge uddannelser, som kræver mere end en bachelorgrad for at få et arbejde inden for faget bagefter, da det betyder SU-ydelser som lån i de sidste uddannelsesår.

Mads Eriksen Storm ser det som et spørgsmål om rimelighed:

”Akademikerne er klart den mest vellønnede befolkningsgruppe. Spørgsmålet er, om det er rimeligt, at vi bruger så stor en del af de offentlige uddannelsesmidler på mennesker, der tjener så meget mere end resten af befolkningen.”

Lige nu ligger gevinsten ved at gå fra at være ufaglært til at være akademiker på 14,4 mio. kr. Med en SU-omlægning til lån, vil gevinsten falde til knap 14,3 mio. kr. Det ses som en minimal forskel. Derfor forventer Dansk Erhverv ikke, at det vil ændre på antallet af unge, der vælger at læse på universitetet.

Redaktionen afsluttet: 25.10.2023