Skip to main content
SDUkarriere

FAQ om uopfordret jobsøgning

I denne FAQ får du svar på alle dine spørgsmål om uopfordret jobsøgning

 

FAQ om uopfordret ansøgning

Uopfordret jobsøgning er ikke bare en ansøgning, man sender afsted til en virksomhed, der ikke har haft en jobannonce. Eller det kan det selvfølgelig være. Men du skal ramme rigtigt med tidspunktet, fagligheden eller konteksten.

Fordi du ikke har et jobopslag at gå ud fra, kræver uopfordret jobsøgning ofte noget research. Du skal jo vide, hvad du skal skrive i ansøgningen. Du kan lave research på flere måder, fx ved at undersøge virksomheden å meget du kan på forskellige medier og databaser og tage kontakt til dem. Læs hvordan du laver god research. Det betaler sig.  

En anden rigtig god måde at få information, er kaffemøder – og nej, det betyder ikke, at du går ud og sælger dig selv. Du skal nærmere se dig selv som en antropolog, der er på feltarbejde og ude og indsamle viden.

Forbered dig på at gå til kaffemøder nu.

  • 42% af virksomhederne brugte uopfordrede ansøgninger ved seneste ansættelse. Eller sagt på en anden måde: Mere end 4 ud af 10 arbejdsgivere kiggede rent faktisk i bunken af senest indkomne uopfordrede ansøgninger, da de sidst skulle ansætte (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2017). 
  • 7% af arbejdsgiverne endte med at ansætte en person, der havde ansøgt uopfordret, sidste gang de ansatte en medarbejder. Det er knap hver 14. ansættelse (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2016). 
  • 30% af de små private virksomheder endte (ved seneste ansættelse) med at ansætte en person, de havde fået en henvendelse fra via deres netværk – og dit netværk skal du selvfølgelig også bruge, når du søger uopfordret (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2016). 
  • Du bestemmer selv, hvilke virksomheder du vil søge i (geografisk og branchemæssigt). 
  • Du er ikke i konkurrence med hundredvis af andre kandidater. 
  • Du har mulighed for at lede virksomhedens opmærksom hen imod et mere eller mindre bevidst behov. 
  • Du udviser engagement og motivation ved at søge uopfordret. 
  • Mange virksomheder bruger uopfordrede ansøgninger aktivt, bl.a. fordi de sparer ressourcer i form af tid samt annoncerings- og lønomkostninger. 
  • Du kan bringe flere muligheder i spil, der kan give dig en fod indenfor i virksomheden, hvis du står uden job her og nu f.eks. virksomhedspraktik, løntilskud og Innobooster-ordningen. 

I 2017 så man et stort fald i brugen af uopfordrede ansøgninger, da virksomhederne var nervøse for, om de måtte tage imod uopfordrede ansøgninger. Tallene er ligeså stille på vej op igen.

Betyder det, at du så bare helt skal droppe at sende uopfordrede ansøgninger?  

Nej! – men det kræver, at du giver dit samtykke (det kan du gøre ved at oplyse det i din ansøgning/CV), og at du ikke oplyser personfølsomme oplysninger (f.eks. religion, helbredsoplysninger, politiske forhold eller lignende).  

Når man spørger virksomheder i dag, om det er muligt at søge uopfordret hos dem, svarer 92,5% af private virksomheder JA. Hos det offentlige er dette tal på 61% (Kilde: Ballisager).  

Kast dig endelig ud i det.

Ca. 61% af offentlige arbejdsgivere har ifølge Ballisagers rekrutteringsrapport sagt ja til, at man kan søge uopfordret hos dem.  

Der er dog en hovedregel om, at stillinger skal slås op, men der er situationer, hvor de ikke behøves.  

Dette kan være:  

  • hvor der er tale om en korterevarende midlertidig stilling /vikariat og 
  • hvor det vurderes at det vil være vanskeligt at tiltrække kvalificerede ansøgere og 
  • hvor man har kendskab til en person, som skønnes at have de nødvendige kvalifikationer til at besætte stillingen. 

Derfor er der gode chancer for at komme i betragtning til f.eks. et barselsvikariat eller lignende via en uopfordret ansøgning.  

Hvis du vælger kun at sende en ansøgning uden foregående at have talt med nogen f.eks. ved et kaffemøde/netværksmøde, har du typisk tre muligheder (afhængig af virksomheden størrelse). 

Ved mindre private virksomheder vil det være oplagt enten at tage kontakt til virksomhedens fællesmail eller ejeren.

Hos store private virksomheder er der måske mulighed for at uploade din ansøgning i et HR-system. Ellers kan du skrive til chefen for afdelingen eller en fællesmail. 

Offentlige arbejdsgivere foretrækker typisk, at du kontakter chefen for den afdeling, du søger hos.  

Det korte svar – ja! De steder, hvor man tager imod uopfordret ansøgninger, læser man dem.  

Når du har valgt at tage hul på uopfordret jobsøgning, kan det være, du har en virksomhed i tankerne – men det kan også være, at du ikke har. Når du ikke har en virksomhed i tankerne, kan du prøve at følge disse råd:  

  1. Brug LinkedIn som søgemaskine. Man kan både søge på alt fra uddannelser, jobtitler til hashtags.  
  2. Brug jobbanker til at blive klogere på forskellige virksomheder. Det kan godt være, at de ikke søger sådan en som dig, men det kunne jo blot være, fordi de ikke vidste, at de havde brug for dig. Du kan også bruge Jobindex’s arkivfunktion. Du kan f.eks. søge på hvilke virksomheder, der tidligere har haft jobopslag oppe og ledte efter en som dig.  
  3. Brug dit nuværende netværk – inviter dem på kaffe og spørg dem om, hvilke virksomheder de kender. Se også mere her om, hvordan du kortlægger dit netværk, og hvordan du kommer til at elske kaffemøder.

SDU RIO Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 19.07.2022