Skip to main content
SDUkarriere

Find din motivation og brug den

Find hvad der motiverer dig og hvordan du kan bruge det til at finde ud af hvad du vil

Hvad motiverer dig?

Alle bliver motiveret af noget forskelligt, og vi synes, forskellige ting er spændende. Hvis alle kunne lide det samme, ville verden være et kedeligt sted, og alle ville være interesseret i det samme job. Sådan er det heldigvis ikke.

At finde ud af, hvad der motiverer dig, kan hjælpe med at guide dig i retning af, hvilke typer jobs eller områder du skal gå efter.

 

Find hvad der motiverer dig:

1. Tænk tilbage på sidste gang, du var motiveret for at gøre noget

Hvad var det motiverende ved det? Var det emnet, fællesskabet, processen eller noget andet?

 

2. Tænk på dit drømmejob eller en jobtype, der tiltrækker dig

Har du et job du synes er vildt fedt, også selvom det er totalt urealistisk? Det gør ikke noget. Bryd jobbet ned og notér: 
• Hvilke arbejdsopgaver ville du have? 
• Hvordan ville arbejdstiden være fordelt? 
• Hvilke opgaver vil være sjove? Hvilke er mindre sjove? 

Hvilke jobs indeholder nogle af de ting du har noteret? Hvordan kan du kigge efter dem i et jobopslag?

 

3. Spørg andre hvad du er god til

Hvad takker andre dig for? Hvad siger de, er dine største styrker? Synes de, der er noget, du er særligt god til? Du kan også prøve at tage en test for at finde dine styrker.

Er du enig? Hvordan kan du bruge det i et job? 

 

4. Test det af

Nu har du sat ord på, hvad du tænker motiverer dig, arbejdsopgaver du kan lide og dine styrker. Det kan du bruge, når du kigger på jobs eller arbejdsopgaver. 

For at være sikker på, at det faktisk er noget for dig, kan det være en god idé at teste det af. Hvordan kan du gøre det? Du kan for eksempel tage i et praktikforløb, studiejob eller frivilligt arbejde. Det kan også være, du kender nogen, der arbejder med noget spændende, du kan snakke med. Når du tester dine ideer af, finder du ud af, hvad der er noget for dig.

 

Hvad uddanner du dig til? 

På sygeplejerskeuddannelsen læser du til at blive sygeplejerske. Hvis du læser engelsk, bliver du… Englænder? Nej, vel?

De færreste universitetsuddannelser uddanner dig til noget bestemt. Men det er en tankegang, der stadig hænger fast. Og det er den, der gør, at du gennem din studietid sandsynligvis vil få spørgsmålet: ”Hvad bliver du egentlig med din uddannelse?” af godtroende familiemedlemmer til tante Odas 80 års fødselsdag. For fjerde gang. Fordi de forstår ikke, at det ikke hænger sådan sammen på universitetet.

”Men hvordan hænger det så sammen?” tænker du måske. Tak, fordi du spørger. Der er et simpelt, men kompliceret svar: Det er op til dig.

 

Hvad er karriere for dig?

Hvad tænker du, når du hører ordet karriere? Visualisér det: Hvordan ser det ud? Hvordan føles det? Vi forbinder alle karriere med noget forskelligt. Der er ikke kun én måde at se og forme en karriere på.

Nogle forskere har prøvet at putte forskellige karrieresyn ned i en model efter, hvad folk bliver motiverede af. Tag en kig på den:

Karrieresyns model

Spørg dig selv: 

  • Hvor ser du umiddelbart dig selv i modellen?
  • Hvordan tror du dine forældre ser karriere? På samme måde som dig?

Måske tænker de på karriere, som ekspert-mønstret, men deres arbejdsliv har i virkeligheden lignet det udvidende mønster mere.

 

Vi har alle forskellige ideer og udgangspunkter - og det er okay

Mange af os kan lide flere ting. Vi vil gerne blive gode til noget, vi synes der er fedt, ligesom eksperten. Men måske vil vi gøre det i kortere tid, ligesom det episodiske karrieremønster. Og det er der intet i vejen med. Du bestemmer, hvordan dit arbejdsliv skal se ud. Dine tanker om det kan dog ændre sig over tid.

Vi har forskellige udgangspunkter og forskellige forståelser af, hvordan et arbejdsliv ser ud. Der er ikke én rigtig måde at se det på. Det kan være, du skal tage modellen med til næste familiefødselsdag. 

 

Har du fundet din passion?

Du har nok hørt historier om personer, der føler sig som kaldet til en ting eller sag, som de bliver rigtig gode til. Lidt ligesom eksperten i karrieremodellen ovenover.

Føler du et kald eller en stor passion til noget? Ja? Fedt, fortsæt endelig - få hjælp til at nå dine mål. Nej? Bare rolig. Du er ikke alene. Og der er ikke noget i vejen med dig. Du kan være god til mange ting. Og måske behøver du ikke kun at fokusere på én af dem.

Måske er du det, Emilie Wapnick kalder en "multipotentialite." Har du hørt om det før? Se om du er en multipotentialite:

 

Har du det ligesom Wapnick?

Det er okay, hvis du vil og interesserer dig for mange ting. Det også okay, hvis du hellere vil fokusere på én ting. Som Wapnick siger, er det sjældent dårligt at gå efter noget, der tiltrækker dig. Det giver alt sammen kompetencer, du kan bruge flere steder. Det handler om din forståelse af, hvordan din karriere skal se ud. 

Næste skridt:

SDU RIO Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 18.09.2021