Skip to main content
SDUkarriere

Få det bedste ud af dit studiejob eller praktik

Mange studerende bruger adskillige timer og hårdt arbejde på deres studiejob eller i deres praktik uden at få det optimale ud af det. Her får du 4 simple måder, så undgår du at spilde din tid

1. Vær nysgerrig og stil spørgsmål

Er du også opdraget med, at nysgerrighed, og at ”snage i andres sager,” er uhøfligt? Så kan det være en god idé at begynde at tænke anderledes om din nysgerrighed. Når du stiller spørgsmål og er nysgerrig, har du et godt værktøj i forhold til at få mest muligt ud af din praktik eller dit (studie-)job.

Når du gerne vil vide mere, viser du dine kollegaer og din leder, at du er interesseret i dem, dine opgaver og organisationen. Spørgsmålene kan altså både hjælpe dig til at lære dine nye kollegaer bedre at kende og blive klogere på dine opgaver. Ved at stille spørgsmål får du dybere indsigt i, hvad der optager dine kollegaer, og hvad der rør sig i virksomheden. Måske er din kollega ved at lægge sidste hånd på en projektansøgning, eller h*n arbejder med en udfordring, du kan hjælpe med at løse gennem redskaber, du kender til fra din uddannelse.

Du kan måske føle, at du stiller ”dumme spørgsmål” eller stiller spørgsmål til noget, du burde kende svaret på, men husk, at dine spørgsmål viser, at du gerne vil vide endnu mere, og at du er ydmyg overfor dine opgaver.

Vær kritisk på den rigtige måde

Stiller du kritiske spørgsmål, er det vigtigt, at du er bevidst om at spørge ind til sagen. Du skal så at sige gå efter bolden og ikke efter manden. Vis hensyn og vær høflig. Dine nye kollegaer har sikkert brugt mange kræfter på netop den løsning. Du kan vise høflighed og hensyn ved at meta-kommunikere. Sig for ekdempel: ”Jeg bliver lige nysgerrig…” Jeg har lyst til at vide mere om… ”

 

2. Bliv bevidst om din egen praksis

Arbejder du bedst i teams eller alene? Har du fokus på detaljen, eller ser du de store sammenhænge? Hvilke metoder er du stærk i at anvende? Og hvad bidrager du med som kollega?

Som studerende og nyuddannet kan det være svært at svare på den type spørgsmål. Hvis du er bevidst om din måde at arbejde på, mens du er i praktik eller i dit studiejob, får du større kendskab til dig selv som medarbejder, og hvad der er vigtigt for dig i dit fremtidige arbejde.

Når du har din gang i en virksomhed, har du mulighed for at blive opmærksom på dine egne kompetencer og din måde at arbejde på. Vær opmærksom på, hvilke opgaver du får energi af, hvornår du synes, noget er svært, og hvornår du er i flow. I samarbejde med dine kolleger eller i frokostpausen vil du sikkert få øje på flere personlige kompetencer. Du kan også lægge mærke til, hvilke faglige og akademiske kompetencer du bruger, når du løser opgaver. Det kan sommetider være svært at sætte ord på de akademiske kompetencer. Hvis du er opmærksom dem, mens du er i praktik eller i dit (studie-)job, bliver det nemmere at sætte ord på dem næste gang, du har brug for det.

Når du er opmærksom på, hvilke kompetencer du bruger i din praktik eller i dit job, vil du måske også få øje på kompetencer, du enten ikke har endnu, eller du gerne vil træne. Når du har fået øje på det,  kan du arbejde med at oparbejde kompetencerne, mens du er i praktikken eller i jobbet. 

Arbejd mere med dine kompetencer og hvordan du får et overblik over, hvad du kan.

 

3. Gør dine opgaver skarpe og relevante

Passer dine opgaver i praktikken eller studiejobbet ikke med dine interesser eller kompetencer? Sidder du med følelsen af at kunne mere eller noget andet, end de opgaver, du løser, kan du selv være med til at præge din praktik eller dit studiejob, så dine opgaver bliver mere relevante for din uddannelse og dit fremtidige job.

Ved at bruge din nysgerrighed og tale med dine kollegaer/leder bliver du klogere på, hvilke udfordringer virksomheden står over, og hvilke opgaver der ikke bliver løst lige nu. Tænk over, hvordan du med din faglighed kan løse disse opgaver.

Når du har gjort dig nogle overvejelser omkring, hvilke mulige opgaver du også kan løse, og hvordan du kan bidrage til dem, er det tid til at tage en snak med din leder, kontaktperson eller en anden relevant person i din afdeling. Når du taler med din leder, er det vigtigt, at du er konkret og fortæller, hvordan du kan være med til at løse opgaverne. Kom også gerne ind på, hvordan det kan være til gavn for virksomheden, at du arbejder med opgaverne.

 

4. Brug din praktik eller dit studiejob som springbræt til dit videre arbejdsliv

Se din praktik eller dit studiejob i et større perspektiv, og tænk over, hvad du gerne vil have ud af det. Ved at sætte et mål for din praktik eller dit studiejob, er du med til at sikre, at du får mest muligt ud af det.

Er du for eksempel i praktik i en virksomhed, hvor det kunne være spændende at få et studiejob eller et specialesamarbejde? Det kan også være, at du gerne vil fortsætte i en fuldtidsstilling, når du er dimitteret, i samme virksomhed, som du har studiejob. Eller måske vil du gerne tilegne dig nogle nye kompetencer i løbet af din tid i virksomheden.

Tal med din leder

Går du med tanker om, at du gerne vil fortsætte samarbejdet med virksomheden, kan du med fordel begynde dialogen med din leder tidligt. Når du giver udtryk for, at du er glad for at være der og gerne vil fortsætte samarbejdet, giver du din leder mulighed for at begynde at tænke dig ind i virksomhedens fremtid. 

Spot mulighederne

Ved at identificere opgaver og udfordringer i virksomheden, som du kan bidrage til løsningen med, gør du det nemmere for din leder at se behovet for at ansætte dig. Vær gerne konkret, når du taler med din leder – hvordan kan du skabe værdi på arbejdspladsen? 

Næste skridt:

SDU RIO Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 18.09.2021