Skip to main content
SDUkarriere

Sådan får du styr på dine kompetencer

Du tilegner dig og træner kompetencer hele livet. Fortæl om dem

Hvad er en kompetence?

Du har sikkert hørt det før: ”Du skal kende dine kompetencer…”. Men hvad er en kompetence egentlig? Helt kort fortalt er en kompetence dét, du kan. Det er din evne til at bruge din faglighed og dine erfaringer i forskellige sammenhænge.

 

Du tilegner dig og træner kompetencer hele livet. De kommer ikke fra ét sted, men fra alt det du laver; uddannelse, privatliv og erhvervsarbejde udgør en samlet enhed. Du bliver ansat i et job ud fra arbejdsgiverens helhedsindtryk af dig og alt det du har med i rygsækken – ikke kun fra dit studie. Derfor er det vigtigt, at du selv er klar over hvad du kan, så du faktisk kan forklare det til andre.

 

Hvis du ikke selv ved hvad du kan, kan det blive meget svært at forklare det til andre – og få dem til at se, hvorfor det lige er dig der fx skal have jobbet.

 

For at hjælpe dig med at få sat ord på dine kompetencer, har vi delt kompetencerne ind i forskellige kategorier. Det betyder ikke, at du skal dele dine kompetencer ind i forskellige kategorier når du skal kommunikere dem. Det er for at gøre det lidt nemmere.

SDU RIO Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 20.07.2022