Trivsel
Klog på trivsel – Shine like a star!
Kan man det… og hvornår gør man det sådan helt rigtig - altså ’shine like a star’? Det er en stor ambition, og var en af pointerne fra oplægsholder til arrangementet Klog på Trivsel. Christian Hjortkjær illustrerede, hvordan vor tids imperativer til børn og unge er allestedsnærværende og handler om, at man skal skille sig ud, være unik, ambitiøs, sigte mod stjernerne, drømme stort osv.
Omtrent 100 studerende og ansatte havde tilmeldt sig arrangementet Klog på Trivsel - Skamfuld (mis)trivsel, hvor de to oplægsholdere Christian Hjortkjær, ph.d. og højskolelærer på Silkeborg Højskole og Ditte Roth Hulgaard, Klinisk lektor, Psykiatri præsenterede hver deres perspektiv på temaet mistrivsel.
Oplæg: Uopnåelige idealer og en skæv diskurs
Christian Hjortkjær argumenterede for, hvordan børn og unge i dag ikke længere skal leve op til regler. I stedet skal de leve op til idealer. Udfordringen med idealer er dog, at de er grænseløse, svære at definere og derfor også svære at opnå. Det udmatter de unge, og gør dem ængstelige for at miste kontrollen over det, der er det vigtigste i deres liv.
For en stor del af de unge er venner og det at tilhøre et fællesskab er af afgørende betydning i deres liv. De ungdomsgenerationer vi har på universitetet i dag, er i mange tilfælde vokset op med et børne- og ungdomsliv med fokus på de store fællesskaber. Her skal vi være åbne, tolerante og rumme alle. Udfordringen med store fællesskaber er dog, at de for mange mennesker ikke er befordrende for den åbenhed og fortrolighed, som skal være til stede for, at man også kan åbne op for de sider af sig selv, der ikke lever op til tidens idealer. Indsatser mod mistrivsel bør derfor have fokus på, hvordan vi sikrer de små fællesskaber.
Ditte Roth Hulgaard argumenterede for, hvordan der i diskursen omkring mistrivsel blandt børn og unge er sket en uhensigtsmæssig sammenblanding af psykisk mistrivsel og psykisk sygdom. Dette er to forskellige størrelser, der også kræver hver deres indsatser. Psykisk sygdom behandles i psykiatrien, mens indsatsen mod psykisk mistrivsel bl.a. handler om at normalisere et følelsesliv, der både går op og ned. Derudover skal vi skabe rum og rammer, hvor de uopnåelige idealer pilles ned, og hvor det er til at være ung uden en diagnose, der forklarer, hvorfor man ikke kan leve op til idealerne.
Hvordan skal vi arbejde videre med temaet på SDU?
I anden del af arrangementet sørgede chefkonsulent på Humaniora Rune Mastrup Lauridsen for en faciliteret proces og dialog med fokus på, hvordan vi styrker miljø og struktur omkring trivselsarbejdet på SDU.
Nogle af pointerne fra disse drøftelser var bl.a., at
- Inddragelsen af de studerende er uomgængelig. De skal inddrages og være med i dialogen om trivselsindsatser. Vi skal vise de studerende, at vi gerne vil dem, ved at engagere dem.
- Trivselsindsatser skal kobles med SDU's ledelse og SDU's Strategi, så det går hånd i hånd.
- Vi mangler empiri og viden om trivselsområdet
- Hele SDU skal involveres. Inddragelse af alle fakulteter og campusser.
Vil du vide mere?
Hvis du har spørgsmål til arrangementet, skriv til SDU Uddannelse på studentorg@sdu.dk.
På https://mitsdu.dk/klog-paa-trivsel (åbner i nyt vindue) kan du læse mere om dette eller sidste års arrangement.