Skip to main content
Specialegrupper

Sammenhold i stedet for specialesump

Som noget nyt kan specialestuderende nu mødes i små grupper og hjælpe hinanden igennem processen med at skrive opgave. Det er et unikt tilbud, som kun tilbydes på SDU for at give de studerende en bedre oplevelse af at skrive speciale.

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, , 19-11-2019

Det kan være ensomt at skrive speciale. Computeren er den eneste, man ser, og den tykke bog ved siden af får en ordentlig omgang overstregningstusch i hvert andet afsnit. Man føler måske, at man bliver hængende det samme sted og ikke kan komme videre. Det er ikke uden grund, at specialesumpen er et kendt ord blandt universitetsstuderende.

Nu kan studerende, der er i gang med at skrive speciale, få et afbræk fra den ensartede hverdag. SDU tilbyder nemlig for første gang et forløb, hvor specialestuderende kan tilmelde sig en såkaldt specialegruppe. Her mødes man på tværs af fakulteter og snakker om, hvordan det går med at skrive opgave.

- Vi vil gerne give de studerende et tilbud, som er helt særlig for SDU. På den måde får de studerende den bedst mulige oplevelse med at skrive speciale, fortæller Studie- og trivselsvejleder Mikkel Storm Sørensen.

Sparring trods forskellige emner

Julie Thing Nielsen er en af de studerende, som har tilmeldt sig specialegruppen. Ifølge hende betyder det meget at kunne være sammen med andre studerende, selvom gruppens medlemmer skriver om vidt forskellige emner.

- Selvom vi kommer fra forskellige fakulteter, er det sjovt at høre om de andres tanker og overvejelser.

- Vi tvinges til at fortælle om vores speciale på en anden måde, end hvis man skulle snakke med sin vejleder, og det får jeg rigtig meget ud af.

Billede af specialestuderende 

Mødet med studerende i øjenhøjde

- Det kan være en stor opgave at skulle være sin egen projektleder i, hvor du selv skal sørge for motivation, målsætning og at komme fra A til B. Det fortæller Sanne Choe Jensen, som har været med til at starte gruppeforløbene op med Mikkel Storm Sørensen.

Ifølge hende gav det motivation til at oprette en specialegruppe, hvor studerende kan mødes og få vejledning sammen med andre studerende.

- Det at møde andre studerende i øjenhøjde giver utrolig meget for den enkelte. Man møder andre studerende, der er i samme båd som en selv, og sammen kan man få sparring på proces, frustration og succeser.

Man skal huske det sociale

Selvom der er tilrettelagt et program med fokus på den faglige udvikling, fylder det sociale også en del i gruppen, fortæller Rikke Bentzon, som også deltager.

- Det er en rigtig dejlig social oplevelse, og når jeg kigger tilbage, er jeg så glad for at have tilmeldt mig. Man bliver løbende rost og bekræftet i ens egne evner, og det glemmer man ofte, når man skriver speciale.

- Jeg glæder mig altid til at se de andre i gruppen igen, og jeg fortryder på intet tidspunkt at have meldt mig til, fortæller Rikke Bentzon.

Fremtidens tilbud

På nuværende tidspunkt tilbydes specialegruppen kun i Odense, men de to trivselsvejledere arbejder på at oprette en specialegruppe på alle campusser.

- Vi er ved at oprette grupperne igen, fordi der har været en stor forespørgsel fra de studerende, og det er vi rigtig glade for.

- På kort sigt bliver der også etableret en gruppe i Kolding, men på længere sigt håber vi at kunne udbrede tilbuddet ud til de andre byer også.

Du kan læse mere om specialegruppen og tilmelde dig her

Billede af studievejledere

Redaktionen afsluttet: 19.11.2019