Skip to main content

Klimasatsning

Ny video markerer åbningen af SDU Climate Cluster

SDU Climate Cluster er nu officielt åbnet. Det markeres med udgivelsen af en video, hvor du kan lære mere om SDU’s store strategiske klimasatsning.

- Vi står over for den største omstilling af samfundet.

Sådan slår klimaprofessor og leder af SDU Climate Cluster, Sebastian Mernild, tonen an i den netop udgivne video, som markerer åbningen af SDU Climate Cluster. Videoen har bl.a. fokus på vigtigheden af at arbejde tværfagligt inden for samfundsomstillingen, og her medvirker bl.a. klimaminister Dan Jørgensen, forhenværende minister og EU-kommissær Connie Hedegaard samt rektor på SDU, Jens Ringsmose.

I stedet for at invitere gæster til en åbningsreception har SDU Climate Cluster produceret en åbningsfilm i samarbejde med SDU Media Lab på SDU.

Se filmen herunder:

 

- Det er et ønske om at gøre noget nyt. Vi håber, at vi kan nå ud til flere ved at lave en film end ved at holde et fysisk arrangement på SDU, forklarer Sebastian Mernild, der trådte tilbage som prorektor ved udgangen af april for at hellige sig klimafagligheden og opgaven med at lede SDU Climate Cluster på fuldtid.

96 millioner til tværfaglig klimaforskning

SDU’s beslutning om at afsætte knap 100 millioner kroner til en ny tværfaglig klimaklynge blev meldt ud i januar i år. Siden er der blevet arbejdet på højtryk i kulissen med at etablere et sekretariat og udforme ansøgningsmateriale, så forskningsmiljøerne på SDU kan ansøge om at få del i de 96 millioner kroner, som SDU Climate Cluster råder over.

Konkret er der fem virkemidler i SDU Climate Cluster, som kan søges af forskere på SDU. Derudover arbejdes der på at skabe ekstern finansiering via fonde og erhvervssamarbejder, ligesom der er et stort fokus på formidling af den klimarelaterede forskning på SDU.

Læs mere om virkemidlerne på SDU Climate Clusters hjemmeside

- Jeg håber, at rigtig mange på SDU kan se fordelene ved at samarbejde tværfagligt gennem SDU Climate Cluster, og at vi kan tiltrække både etablerede og erfarne forskere samt morgendagens talenter. For vi vil gerne være med til at udvikle en ny generation af forskere, som har fokus rettet mod klimaudfordringen, udtaler Sebastian Mernild.

Døren står åben

I løbet af foråret har SDU Climate Cluster, som aktuelt består af fire medarbejdere inklusive Sebastian Mernild, besøgt fakulteterne i Odense samt campusserne i Slagelse, Sønderborg, Kolding og Esbjerg. Møderne er blevet brugt til at informere om mulighederne for at søge forskningsmidler gennem SDU Climate Cluster samt at danne netværk til SDU’s mange forskningsmiljøer.

- Vi vil rigtig gerne have spredt budskabet om SDU Climate Cluster, så hvis der er et sted, hvor vi ikke har været endnu, så tøv ikke med at kontakte os. Vi kommer gerne ud og fortæller om klyngen og hører jeres gode idéer til klimarelateret forskning, siger Sebastian Mernild.

De første ansøgninger til SDU Climate Cluster er allerede under udarbejdelse. Således er både Det Tekniske Fakultet og Det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU i gang med at udforme ansøgninger til to elitecentre, som forventes at være færdigbehandlet inden årets udgang og skudt i gang i begyndelsen af 2023.


Redaktionen afsluttet: 24.06.2022