Skip to main content
DA / EN
Bæredygtighedsudvalg

Mig, bæredygtighedsudvalget og dig?

Den 5. februar i år har SDU officielt arbejdet med FN’s 17 Verdensmål i 500 dage. Som snart færdiguddannet biolog, så elsker jeg Verdensmålene og de muligheder for forandring, som de bærer med sig. Lige præcis derfor har jeg også været med helt fra starten på SDU’s Verdensmålsrejse.

Af Emma Emilie Kanstrup Skou Andersen , , 15-04-2021

På Naturvidenskabeligt Fakultet er vi så heldige, at vi har rigtig mange dygtige og nytænkende forskere og studerende. Vi elsker alle sammen naturen – det ligger allerede i fakultetets navn – og derfor bør det heller ikke komme som en overraskelse, at langt de fleste af os naturvidenskabelige engagerer os i SDU’s bæredygtige mission. Jeg var da hellere ikke i tvivl om, at jeg skulle takke ja, da jeg i maj 2019 blev spurgt, om jeg ville repræsentere de biologistuderende i fakultetets nye bæredygtighedsudvalg SUSTAIN.

SUSTAIN har til formål at skabe en mere bæredygtig hverdag på Naturvidenskabeligt Fakultet. Det gælder både den administrative drift af fakultetets institutter og fakultetssekretariatet, samt selve livet som studerende og ansat. Vi arbejder med stort og småt; alt fra bedre affaldssortering, mindre papirforbrug, grønnere laboratorier, bredere engagement fra studerende og ansatte samt formidling af den bæredygtige forskning, som kommer ud af fakultetet. Og så koordineres alt vores arbejde med SDU’s ledelse – fordi samarbejde kan få os længere.

Sustain på kick-off

Det første møde i SUSTAIN fandt sted den 4. juni 2019. Strategien fra Naturvidenskabeligt Fakultet blev præsenteret på et kick-off arrangement den 18. december, hvor jeg fik lov til at fortælle om SUSTAIN. På Naturvidenskab har vi derfor været i gang med Verdensmålene længe. Og vi har allerede nået meget.

Besøg fra Japan, grønne laboratorier og arrangementer om bæredygtig forskning

Besøg af professor Manake Kazuhuri fra University of Kitakyusu i Japan

Den 5. december 2019 fik SDU besøg af professor Manake Kazuhuri fra University of Kitakyusu i Japan. Professor Kazuhuri arbejder med implementering af Verdensmålene i undervisning på alle klassetrin i Japans uddannelsessystem. Som studenterrepræsentant i SUSTAIN fik jeg derfor lov til at være med til at diskutere, hvordan man bedst bærer sig ad med bæredygtig undervisning – og bæredygtighed i undervisning.

Laboratorierne på Naturvidenskabeligt Fakultet bruger mere energi, vand og plastik end almindelige kontormiljøer. Med målet om ”My Green Lab”-certificeringer, et initiativ startet i SUSTAIN af Tina Holm Svenstrup fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, kan de naturvidenskabelige laboratorier snart kalde sig certificeret bæredygtige. Flere laboratorier har allerede indført nye tiltag, som skal være med til at sikre en certificering; for eksempel genanvendelse og sortering af materialer og bæredygtige indkøbsændringer. Tina vandt sidste år fakultetets bæredygtigeinspirationspris for hendes indsats med My Green Lab og genanvendelse i laboratorier.

”My Green Lab”-certifikater

Derudover har vi i SUSTAIN for nyligt taget initiativ til en række arrangementer, Sustainability Live Sessions, som skal være med til at formidle mere af den bæredygtige forskning fra Naturvidenskabeligt Fakultet. Arrangementerne løber af stablen hver anden måned og indeholder oplæg fra forskere og debatter om tværfagligt samarbejde – det har nemlig potentiale, at arbejde sammen, når man vil indfri den bæredygtige dagsorden. Indtil videre har vi til arrangementerne både lært om plastikforurening, bæredygtig enzymproduktion, matematik til bæredygtige løsninger, klimatilpasning, bæredygtig fosfor-udvinding og meget mere. Den næste session finder sted den 20. april, og du kan se med på Zoom lige her.

Bæredygtighed for de studerende…

For de studerende på Naturvidenskab er der blevet indført et Verdensmåls-forløb på første semester af alle uddannelser, som skal give de studerende en idé om, at de med deres uddannelse kan være med til at føre verden i en bæredygtig retning. SUSTAIN uddeler nu også en Verdensmåls-pris til det førsteårsprojekt, som formår bedst af inkorporere bæredygtighed. Med udgangspunkt i Verdensmålene har fakultetet udviklet to nye overbygningsuddannelser med fokus på bæredygtighed – ”Klimatilpasning” og ”Miljøkemi og forvaltning”.

Græsområder på campus i Odense

I min rolle som studenterrepræsentant i SUSTAIN er der også rig mulighed for, at jeg kan bringe bæredygtige idéer fra de studerende videre op i systemet. Det er lige præcis hvad der er sket med en idé fra én af mine medstuderende, Kristian Bastholm Hansen. Da Kristian i efteråret 2020 undrede sig over, at der er så mange græsområder på campus uden planter og blomster, og efterspurgte mere biodiversitet, så tog jeg hans forslag med til næste møde i udvalget – og nu planlægger vi med SDU’s SDG Hub, Teknisk Service og SDU’s gartnere at skabe mere biodiversitet og herlighedsværdi på hele campus. Det glæder jeg mig meget til at se blive til virkelighed.

… og bæredygtighed for dig

Ligesom Kristians idé er ved at blive ført ud i livet, så kan din idé også blive det. Det er helt klart min opfattelse, at SDU gerne hører fra os studerende og implementere de gode forslag, som vi måtte have. Hvis du studerer på Naturvidenskabeligt Fakultet, så er du velkommen til at tage fat i mig eller SUSTAIN, hvis du har et bud på, hvordan vi kan gøre fakultetet mere bæredygtigt. Som studerende udenfor fakultetet har du på mitSDU også mulighed for at indsende dine idéer. Hvis du sidder inde med en bæredygtig projektidé, som du mangler midler til, så kan du med SDU’sVerdensmålspulje for studerende søge om op til 1 million kroner til aktiviteter med udgangspunkt i Verdensmålene.

Verden bevæger sig i en bæredygtig retning, og vi kan kun komme i mål sammen. Jeg håber, at du vil tage del i udviklingen sammen med mig.

Mød den studerende

Emma Emilie Kanstrup Skou Andersen er aktiv i SUSTAIN og læser biologi på SDU i Odense

SUSTAIN

  • Bæredygtighedsudvalg på Det Naturvidenskabelige Fakultet.
  • Rådgiver dekanen om bæredygtighed og FN´s verdensmål i forskning, uddannelse og drift.
  • Arbejder aktivt med videndeling på tværs af fakultetet om bæredygtighed og FN's verdensmål. 
Redaktionen afsluttet: 15.04.2021