Skip to main content
Investering

Kan man investere på SU?

Skal man partout have 50.000 kroner i hånden, hvis man gerne vil investere? Ikke ifølge Signe Fejerskov, der selv som studerende arbejder sig frem mod økonomisk uafhængighed på den lange bane.

Af Katrine Findsen, , 11-08-2020

Hvor mange penge kræver det at investere?

Min første investering var på 1.500 kr. Det var klart ikke min bedste investering, men jeg endte med at tjene på det, og så fik jeg blod på tanden. Og den investering gav mig mod på det og overbeviste mig om, at det ikke kun er for ældre mænd med slips fra Nordsjælland. Hvis du har 500 kroner, du kan undvære i budgettet, skal du bare komme i gang.

Det vigtigste er, at du prøver. Du kan jo bruge din studietid på at finde ud af, hvordan du gør. Så har du en viden og kender din reaktion, når markederne svinger. Når du så kommer ud på den anden side og begynder at få løn, kan du nemmere navigere i det. Det er lidt sjovere, så øv dig og leg, mens du læser. Og sørg for kun at investere for penge, du kan undvære. Selv hvis man skulle tabe på investeringen, er det jo aldrig spildt, og det er trods alt ikke penge, du brænder af i byen.

Hvordan kommer man så i gang med at investere?

Jeg synes, man skal starte med at kigge på sin økonomi overordnet. Man skal vide, hvad pengene går til, så man ved, hvad man har at gøre med. Så få styr på budgettet og skab et overblik over, hvad du bruger pengene på. Det er ikke så sjovt, men det er nødvendigt, og det er så nemt med de fleste netbanker, hvor du kan se, om det er øl eller mad, der fylder mest.

Som studerende har man som oftest nok at læse, men man skal altså sætte sig ind i tingene, før man går i gang. Læs en god grundbog, der sætter dig ind i tingene fra starten. Søg lidt rundt på nettet, meld dig ind i for eksempel Proinvestors Aktiesnak eller Moneypenny på Facebook. Vi er mange, der skriver og blogger om emnet. Og spørg! Man skal ikke holde sig tilbage fra at spørge. Spørg nogen, der ved noget om investering, for de fleste vil gerne lære fra sig. Det gjorde jeg i starten.

Når du skal i gang, er der to veje at gå. Enten via banken eller via en handelsplatform som Nordnet eller Saxo. Hvis man selv mangler tid og overblik, kan man få god hjælp i banken, men husk, at det er en forretning, og de skal tjene penge på dig.

På handelsplatformene kan du lege med det selv og følge din mavefornemmelse. Hvis du for eksempel er interesseret i biotek, kan du investere i det. Jeg synes, man skal investere i det, man ved noget om – invester med hjertet. Nordnets månedsopsparing kræver kun få hundrede kroner hver måned, og den giver dig en lille bid af det hele. Den er ret sikker, og den kører af sig selv. Lad den rulle. Men husk, at der er ingen, der kan garantere dig et godt afkast.

Er det kun for økonominørder, eller kan alle lære at investere?

Det er bestemt for alle. Jeg har altid godt kunnet lide matematik, men det er ikke noget, jeg er vokset op med, eller som har fyldt noget i mit barndomshjem. Jeg snakkede bare med nogle drenge fra min gymnasieklasse om investering og blev nysgerrig. Jeg har holdt oplæg for kunstnere fx, der slet ikke arbejder for pengenes skyld, men som gerne ville gerne lære noget om det. Og det er ikke svært, som det ser ud til. Man skal bare kaste sig ud i det. Hvis man synes, det er svært, så spørg om hjælp. Og husk, at markederne går op og ned, men historisk set ser vi en stigning på 7 pct. Der er ikke mange, der får 7 pct. i rente i banken i dag, hvor man skal betale penge for at have penge stående.

Du kan sætte dig et mål for dine investeringer på den lange bane. Jeg vil for eksempel gerne have penge til at kunne købe en lejlighed, når jeg er færdig med at læse.

Og jeg vil gerne kunne bestemme selv, hvornår jeg stopper med at arbejde. Jeg vil ikke være tvunget til at arbejde.

Mit bedste råd er at komme i gang. Kast dig ud i det i stedet for at udskyde det.

Om Signe Fejerskov

Signe Fejerskov er 23 år og læser HA på SDU. Hun har investeret i fem år og har tidligere siddet i forskellige bestyrelser i Dansk Aktionærforening. Hun holder foredrag og oplæg om investering og ser især gerne, at kvinderne og de unge kommer på investeringsbanen.

Redaktionen afsluttet: 11.08.2020