Skip to main content
Trivsel

En hel uge med trivsel på dagsordenen

I uge 11 er der masser af oplæg og diskussioner, der alle på en eller anden facon handler om trivsel eller manglen på samme som studerende på SDU. Det er tid til Trivselsugen. Og bare rolig – det hele handler ikke om corona.

Af Katrine Findsen, , 12-03-2021

Vi er vist efterhånden enige om, at det trækker tænder ud med onlineundervisning, sociale bobler og kviktest-køer. Men for en del studerende er coronatiden ikke kun en træls omgang – den er med til at forstærke mange af de udfordringer, man i forvejen kan sidde med, hvad end det handler om det at skulle jonglere familieliv og kæmpepensum, ensomhed, manglende fysisk udfoldelse eller noget helt fjerde.

Blandt andet – men ikke kun – derfor sætter SDU trivsel på dagsordenen for alle studerende i hele uge 11. Fra mandag den 15. til fredag den 19. vil der hver dag være virtuelle Teams-oplæg, der alle har fokus på trivsel i en eller anden form.

For ja, coronaen gør det hele værre, men dårlig trivsel er ikke et nyt fænomen født af corona.

Det handler ikke kun om corona

- Trivsel og mangel på samme og de problematikker, man oplever som studerende, fandtes jo også inden corona, så vi synes, der er behov for at have mere fokus på trivsel bredt. Coronakrisen har fremhævet og synliggjort mange af de problemstillinger, der i forvejen var, så det er mere aktuelt end nogensinde. Det positive ved corona har måske været at trivslen virkelig er kommet i fokus og en masse projekter, som trivselsugen, er påbegyndt, forklarer Morten Merhøj Mose, der er eventkoordinator for Trivselsugen på SDU.

- Vi kommer ikke uden om at snakke om corona også, for mange studerendes virkelighed er, at de sidder hjemme og kigger på de samme 12 kvadratmeter og har gjort det længe, og det er hårdt.

- Men trivsel er ikke kun noget, vi skal snakke om, når der er corona. Det er nogle generelle problemstillinger, og vi snakker blandt andet om balance i studieliv og om motivation, fortsætter han.

Hele vejen rundt

Trivsel er et relativt bredt begreb, og blandt andet derfor har arrangørerne forsøgt at komme rundt om emnet med en række meget forskellige oplæg. Man kan blandt andet høre trivselsvejlederne tale om, hvordan man undgår ensomhed, om manglende motivation og om de mange studenterforeninger, SDU rummer, hvor man kan være aktiv inden for alt fra filmklub til jagt.

Og for Morten Merhøj Mose er det vigtigt at understrege, at trivsel og det gode studieliv er en individuel sag, hvor one size doesn’t fit all.

- Jeg læser idræt og sundhed på kandidaten, så jeg synes jo bare, at alle skal ud og bevæge sig noget mere. Derfor er det også spændende for mig at få udvidet trivselsbegrebet, for det, der motiverer mig, motiverer ikke nødvendigvis dig, siger han med et smil.

Trivsel er ikke kun for de udsatte

Men det kører jo for mig, tænker du måske. Jeg har da ikke brug for at høre en masse om trivsel? Jo, det har du nok, mener Morten Merhøj Mose.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at det her er for alle studerende på alle uddannelser og på alle campusser. Selv hvis man ikke føler sig ensom eller mangler motivation, kan trivselsugen få dig til at tænke over hvordan du får de bedste minder og den bedste tid som studerende, og måske gøre en forskel for andre undervejs. Trivsel er ikke for udsatte grupper – det er for alle, og vi er alle en del af løsningen på den dårlige trivsel, der kan være.

- Der er jo fællesskaber for alle, men der er også særlige fællesskaber for dem, der slås med særlige ting. Vi er alle sammen studerende, men vi har forskellige ting at slås med – om man er funktionsnedsat, forælder eller atlet ved siden af. Vi håber at kunne give alle nogle indsigter, der kan bruges til at forbedre studiemiljøet for alle, pointerer Morten Merhøj Mose.

Håber på en 2022-version også

Trivselsugen er en helt ny opfindelse på SDU. Men håbet er, at man fremadrettet kommer til at have trivsel fast på programmet hvert år i uge 11 – forhåbentlig i fysisk form næste gang.

- Vi kan ikke komme rundt om alle facetterne, men vi er ambitiøse. Vi vil rigtig gerne informere og få en masse feedback, så vi kan forbedre trivslen, siger Morten Merhøj Mose.

-Vi ved godt, det er en udfordring, at folk er mætte af det med at sidde ved computeren, men vi håber alligevel, at der er rigtig mange, der gerne vil joine os, understreger han og fortsætter:

- Vi løser jo ikke trivselsproblemerne på en enkelt uge, men vi håber at kunne inspirere til fællesskaber og refleksioner, der kan styrke trivslen for alle studerende. Succeskriteriet er ikke, at der sidder 3.000 på vores onlinesessions, men derimod at få skabt en masse godt indhold, der også kan leve videre bagefter.

--- 

TRIVSELSUGEN PÅ SDU

Hver dag fra mandag til fredag kan du logge på Teams og lytte til spændende via linket lige her. Du kan se en oversigt over alle oplæggene her:

 

Hvis man ikke kan deltage i livesessions, kan man se dem efterfølgende via samme link. Alle oplæg er på dansk, men vil efterfølgende blive tekstet på engelsk.

Trivselsugen er for alle campusser. Det handler ikke om, hvor du læser, eller hvad du læser – det er relevant for alle.

Redaktionen afsluttet: 12.03.2021