Skip to main content
Bæredygtige campusser

Studerende fra SDU vinder international konkurrence om bæredygtige campusser

150 studerende skød året i gang med en international konkurrence om bæredygtighed, da Massachusetts Institute of Technology (MIT) i samarbejde med Dansk Industri var vært for Green Campus Challenge 2021.

Af Astrid Ravn Andersen, , 08-03-2021

De mange studerende fra blandt andet SDU, DTU, KU CBS, AAU og MIT afsatte en uge i januar til at designe løsninger på, hvordan deres universitet kan blive mere bæredygtigt. Studerende fra SDU var med på de hold, der løb med både første- og andenpladsen!  

Green-(In)-Spire: En platform til bedre videndeling      

Erik Koors, som netop har afsluttet sin uddannelse som civilingeniør i produktion, fik sammen med sit hold førstepladsen for deres idé ”Green-(In)-Spire". 
- Al den viden, der er inde bag murerne på universiteterne, skal være tilgængelig for de studerende og offentligheden, fortæller Erik, som mener, at forskning og studenterprojekter alt for ofte forsvinder ind på hjemmesider som Scopus, hvor de drukner i millioner af andre artikler.

Den digitale platform skal bruges til at formidle eksisterende og kommende forskningsprojekter. Platformen skal suppleres af et fysisk rum på campus, hvor nye opfindelser kan udstilles, og foredrag om bæredygtighed afholdes.  Dette skal forbedre muligheden for at dele viden om bæredygtighed og inspirere studerende til at vælge uddannelser, der har fokus på bæredygtighed. 

Al den viden, der er inde bag murerne på universiteterne, skal være tilgængelig for de studerende og offentligheden 

Erik Koors, Tidligere SDU studerende 

FreeCyclers: Et fysisk rum til genbrug og fællesskab 

Shristi Rijal, som læser folkesundhedsvidenskab, var med på holdet, der modtog anden pladsen for deres idé ”FreeCyclers”. Shristi og hendes hold oplever, at mange studerende og særligt udvekslingsstuderende, har rigtig mange ting tilovers, når de tager hjem efter deres ophold i Danmark. Gruppen kom derfor på idéen om at have et fysisk lokale på campus, hvor studerende kan indlevere brugte ting, som andre studerende kan få glæde af.

Ifølge Shristi vil en App også være et godt værktøj til at styrke den cirkulære økonomi mellem de studerende. Hun påpeger dog , at den fysiske lokation på campus er vigtig. Det mener hun fordi, de studerende har brug for et sted, hvor de kan mødes og skabe sociale fællesskaber.
Gruppens idé tager derfor ikke kun højde for klimamæssig bæredygtighed, men også social bæredygtighed på campus i deres idé .

Det var ret vildt

Erik Koors, Tidligere SDU studerende

Nye perspektiver og et spændende netværk  

En masse ny viden om bæredygtighed, inspiration til kreativ projektledelse og nye værktøjer til at ”opgradere mit powerpoint-game” er bare nogle af de ting, Erik tager med fra sin deltagelse i Green Campus Challenge. 

Både Shristi og Erik fortæller desuden begejstret om det netværk, de har fået ved at deltage og vil uden tvivl række ud til dem, hvis de har brug for samarbejde. 

- Det var ret vildt. Sådan beskriver Erik Koors samarbejdet med sine holdkammerater og nævner særligt én holdkammerat, der gjorde stort indtryk, da han på kreativ vis ledte gruppen gennem deres udviklingsproces.

Begge studerende fik nye perspektiver på, hvad arbejdet med bæredygtighed kan indebære. Shristi fortæller at hun fik udvidet sit kendskab til klimamæssig bæredygtighed, mens Erik fik ny indsigt i det menneskelige arbejde, der ligger bag den bæredygtige udvikling. 

- Det her handlede meget mere om mennesker. Hvordan vi får folk til at kende til forskning og projekter om bæredygtighed fortæller Erik, som er mere vant til at tænke i konkrete produkter, der skal gøres så bæredygtige som muligt. Det var derfor nyt og spændende for ham at undersøge, hvordan man sikrer, at disse produkter faktisk bliver brugt, og ny viden bliver videreformidlet.
 

Træning i idéudvikling og pitch   

De studerende fik gennem ugen sparring til udviklingen af deres idé og råd til den gode pitch af mentorer fra blandt andre Danfoss, Rambøll, SPACE10, Blue Lobster, EcoTree og DTU Skylab. De modtog også flere oplæg fra eksperter i bæredygtighed.  

De håber begge, at deres idéer på en eller anden vis kan blive benyttet på campus og bidrage til et mere bæredygtigt universitet. 

Redaktionen afsluttet: 08.03.2021