Studerende
Outlook Web Mail
Adgang til dine fag/kurser
Adgang til DigitalEksamen
Kontakt SDU - SPOC
Studerende kan tilmelde sig kurser, eksamen og se resultater
Opsætning og håndtering af print
Se konto information, ændre/registrere SMS nummer og billedindstillinger
Nulstil eller skift dit kodeord. Glemt kodeord? Brug denne service
Se lånerstatus, reservationer & forny lån
Viser den information tjenester ser
Alumner
Netværk for alumner
Cookies
Studieside for dig, der studerer
Få overblik over dit introprogram, se hvad du skal lave hvornår og find nyttig information til din studiestart.
FAQ
Få svar på mange af de spørgsmål, som andre studerende ofte stiller.
Byg din uddannelse
I løbet af din uddannelse har du mulighed for selv at vælge nogle af dine kurser og forløb.
Din karriere
Din uddannelse i Eksemplariske studier kan føre mange steder hen.
29.05.2023
Denne gang lærer vi om Grundlovsdag, Danmarks nationaldag! Dansk Café gør det til en afslappet oplevelse at lære det danske sprog. I Dansk Café kan du øve dig på dansk med andre sprogstuderende over kage og drikkevarer. Vi sørger for samtalestartere og masser af muligheder for at lære om dansk kultur, aktuelle begivenheder og personlige interesser. Vores varme miljø er ideelt for alle, der ønsker at lære dansk eller møde andre, der ikke har dansk som modersmål - eller som har det som modersmål og gerne vil lære fra sig. Alle er velkomne her!
Biblioteket tilbyder alle studerende et åndehul midt i eksamensræset. Kom og få en kop kaffe og lidt snacks, mens du lader op til næste eksamen. Vi stiller en massagestol til rådighed, så du kan blive hjulpet til at slappe af og slippe de nervøse spændinger. Du kan også finde malebøger, puslespil og andre aktiviteter, der kan give hovedet en pause. Eksamensugen er et gavnligt initiativ, der hjælper de studerende med at opretholde en sund balance mellem arbejdsliv og privatliv i eksamenstiden og opfordrer dem til at passe på sig selv i en stressende periode.
22.05.2023
Denne gang besøger vi et supermarked. Dansk Café gør det til en afslappet oplevelse at lære det danske sprog. I Dansk Café kan du øve dig på dansk med andre sprogstuderende over kage og drikkevarer. Vi sørger for samtalestartere og masser af muligheder for at lære om dansk kultur, aktuelle begivenheder og personlige interesser. Vores varme miljø er ideelt for alle, der ønsker at lære dansk eller møde andre, der ikke har dansk som modersmål - eller som har det som modersmål og gerne vil lære fra sig. Alle er velkomne her!
01.05.2023
Denne gang står temaet på Eurovision! Dansk Café gør det til en afslappet oplevelse at lære det danske sprog. I Dansk Café kan du øve dig på dansk med andre sprogstuderende over kage og drikkevarer. Vi sørger for samtalestartere og masser af muligheder for at lære om dansk kultur, aktuelle begivenheder og personlige interesser. Vores varme miljø er ideelt for alle, der ønsker at lære dansk eller møde andre, der ikke har dansk som modersmål - eller som har det som modersmål og gerne vil lære fra sig. Alle er velkomne her!
22.04.2023
Du kan bl.a. overvære Mikkel Beha og Sebastian Mernild i en samtale om klimakrisen og klodens tilstand Lørdag den 22. april kl. 10-16 inviterer SDU Odense til en lørdag i videnskabens tegn. Det bliver seks timer spækket med forskning, oplevelser og underholdning for børn og voksne i alle aldre. Det hele er gratis og foregår med enkelte undtagelser på dansk.Lørdag den 22. april kl. 10-16 inviterer SDU Odense til en lørdag i videnskabens tegn. Det bliver seks timer spækket med forskning, oplevelser og underholdning for børn og voksne i alle aldre. Det hele er gratis og foregår med enkelte undtagelser på dansk. Du kan bl.a. glæde dig til: • Journalist Mikkel Beha og klimaprofessor Sebastian Mernild i samtale om klimakrisen • Sebastian Kleins store dyreshownl] • Historiker Louise Nyholm Kallestrup i samtale med forfatter Olga Ravn om moderne heksenl] • SDU Masters: Deltag i vores store byggekonkurrence og mød deltagere fra LEGO Mastersnl] • Europa i krig? TV-vært Clement Kjersgaard inviterer til debat om Europas sikkerhed med lektor Peter Viggo Jakobsen, professor Sten Rynning, professor Trine Flockhart og adjunkt André Ken Jakobssonnl] • Dystopia Entertainment byder på en gruopvækkende tur ned i universitetets kælder nl] • Bamsehospitalet: Et gensyn med de populære bamselæger!nl] • Bliv klogere på børns læselyst i selskab med lektor Sarah Bro Trasmundinl] • På ekspedition i dybhavet; mød forskerne fra SDU’s dybhavsforskningscenternl] • Hvad sker der i kroppen, når du bæller energidrik?nl] • På rumfart med de studerende: prøv vores mobile jordstation og kommunikér med satellitternl] • Og meget, meget merenl]nl] Følg med og tilmeld dig begivenheden på Facebook: Forskningens Døgn 2023, SDU Odense, hvor det fulde program vil blive offentliggjort over de næste måneder. nl]nl] Vi glæder os til at se dig den 22. april.
19.04.2023
Denne gang skal vi tale om Danmarks historie. Dansk Café gør det til en afslappet oplevelse at lære det danske sprog. I Dansk Café kan du øve dig på dansk med andre sprogstuderende over kage og drikkevarer. Vi sørger for samtalestartere og masser af muligheder for at lære om dansk kultur, aktuelle begivenheder og personlige interesser. Vores varme miljø er ideelt for alle, der ønsker at lære dansk eller møde andre, der ikke har dansk som modersmål - eller som har det som modersmål og gerne vil lære fra sig. Alle er velkomne her!
17.04.2023
Som en landsdækkende kampagne sætter bibliotekerne i uge 17 særligt fokus på FN's 17 verdensmål. På SDU's bibliotek vil der være både små og større arrangementer i løbet af hele ugen - følg med for uddybende program.
03.04.2023
Denne gang står temaet på de danske påsketraditioner. Dansk Café gør det til en afslappet oplevelse at lære det danske sprog. I Dansk Café kan du øve dig på dansk med andre sprogstuderende over kage og drikkevarer. Vi sørger for samtalestartere og masser af muligheder for at lære om dansk kultur, aktuelle begivenheder og personlige interesser. Vores varme miljø er ideelt for alle, der ønsker at lære dansk eller møde andre, der ikke har dansk som modersmål - eller som har det som modersmål og gerne vil lære fra sig. Alle er velkomne her!
31.03.2023
4. maj afholdes Institutdysten på SDU Odense, hvor der dystes i diverse discipliner på tværs af institutter, kom og vær med! Vil du vide mere klik her. Og tilmeld dig og dine medstuderende til dysten her.
29.03.2023
Mellem 4.– 5. april sender Uddannelses- og Forskningsstyrelsen ”varslingsbreve” til de studerende der er forsinket mere end 30 ECTS. om stop af SU´en fra maj 2023. Hvis du er en af de studerende, som får et brev i e-Boks fra styrelsen om mulig studieinaktivitet, bedes du læse nedenstående: 1) Hvis du ikke er enig i beregningen af din studieaktivitet, bedes du sende en redegørelse med tilhørende dokumentation til SU-teamet via SPOC . – gerne hurtigst muligt og allersenest onsdag d. 19. april 2023 kl. 12. 2) Hvis du er blevet forsinket i din uddannelse i en periode, hvor du har modtaget SU, pga. sygdom, rådsarbejde eller andre særlige forhold, kan du søge om tillæg af klip. Du bedes læse og følge denne vejledning mht. hvordan du søger og hvad ansøgningen skal indeholde. Send gerne ansøgningen hurtigst muligt og allersenest onsdag d. 19. april 2023 kl. 12
24.03.2023
Vil du indgå i et stærkt team af medstuderende på tværs af fakulteter og campusbyer? Så er det dig, SDU Takeover søger til at være en del af holdet af studenterundervisere, som tager ud på syddanske gymnasier og overtager undervisningen for en dag. Jobbet som studenterunderviser er præget af alsidighed og med rig mulighed for personlig og faglig udvikling. Ansøg via linket eller kontakt Anne Søndergaard på ason@sdu.dk.
27.02.2023
Develop your skills as a global leader, a creative problem solver, a social entrepreneur, and a citizen of the world! Learn to develop proposals that attract funds. Enrol, and we will place you on a team of eight members from radically diverse countries.
13.04.2023
10:00 - 11:30
Are you linked in yet? LinkedIn is the multi-tool for you, who wants to create meaningful connections and exciting job opportunities to further your career. At this webinar you will learn more about how to master the many possibilities of LinkedIn. - This event will be held in English
14.04.2023
Er du på LinkedIn? Hvis ikke, så tag og bliv det! En god LinkedIn profil og brugen af LinkedIns mange funktioner åbner op for en lang række jobmæssige potentialer. Lær mere om hvorfor du bør være på LinkedIn og hvordan du bruger det til dette webinar
Campusvej 55, Odense M
15:15 - 16:00
Mere information her snarest, men sæt allerede kryds i din kalender nu.
18.04.2023
14:00 - 16:00
Are you considering the PhD path after your graduation? Are you unsure if this is something for you or how to make it happen? By meeting current and former PhD students, you will become wiser about what it entails and whether it is something for you. - This event will be held in English
Fioniavej 34, Odense M
11:15 - 12:15
Guest lecture by Sara Hobolt, Sutherland Chair and Professor in the Department of Government, London School of Economics and author of “Political Entrepreneurs” The Polarizing Effect of Partisan Echo Chambers We are witnessing increasing partisan polarization across the world. It is often argued that partisan ‘echo chambers’ are one of the drivers of both policy and affective polarization. In this paper, we develop and test the argument that the political homogeneity of people’s social environment shapes polarization. Using an innovative, large-scale pre-registered ‘lab-in-the-field’ experiment, fielded in the UK, we examine how polarization is influenced by partisan group homogeneity. We recruit nationally-representative partisans and assign them to discuss a salient policy issue, either with like-minded partisans (an echo chamber) or in a mixed partisan group. This allows us to examine how group composition affects polarization. In line with our expectations, we find that partisan echo chambers increase both policy and affective polarization compared to mixed discussion groups. This has important implications for our understanding of the drivers of polarization and for how outgroup animosity might be ameliorated in the mass public. The lecture takes place in the DIAS Auditorium, Fioniavej 34. Everybody is welcome and no registration is needed. Live stream it at youtube.com/@danish-ias The lecture is a collaboration between the Danish Institute for Advanced Study and the Digital Democracy Center (DDC)
10:00 - 16:00
Du kan bl.a. overvære Mikkel Beha og Sebastian Mernild i en samtale om klimakrisen og klodens tilstand. Lørdag den 22. april kl. 10-16 inviterer SDU Odense til en lørdag i videnskabens tegn. Det bliver seks timer spækket med forskning, oplevelser og underholdning for børn og voksne i alle aldre. Det hele er gratis og foregår med enkelte undtagelser på dansk. Du kan bl.a. glæde dig til: • Journalist Mikkel Beha og klimaprofessor Sebastian Mernild i samtale om klimakrisen • Sebastian Kleins store dyreshownl] • Historiker Louise Nyholm Kallestrup i samtale med forfatter Olga Ravn om moderne heksenl] • SDU Masters: Deltag i vores store byggekonkurrence og mød deltagere fra LEGO Mastersnl] • Europa i krig? TV-vært Clement Kjersgaard inviterer til debat om Europas sikkerhed med lektor Peter Viggo Jakobsen, professor Sten Rynning, professor Trine Flockhart og adjunkt André Ken Jakobsson • Dystopia Entertainment byder på en gruopvækkende tur ned i universitetets kælder • Bamsehospitalet: Et gensyn med de populære bamselæger! • Bliv klogere på børns læselyst i selskab med lektor Sarah Bro Trasmundi • På ekspedition i dybhavet; mød forskerne fra SDU’s dybhavsforskningscenter • Hvad sker der i kroppen, når du bæller energidrik? • På rumfart med de studerende: prøv vores mobile jordstation og kommunikér med satellitter • Og meget, meget merenl] Følg med og tilmeld dig begivenheden på Facebook: Forskningens Døgn 2023, SDU Odense, hvor det fulde program vil blive offentliggjort over de næste måneder. nl] Vi glæder os til at se dig den 22. april.
Du kan bl.a. overvære Mikkel Beha og Sebastian Mernild i en samtale om klimakrisen og klodens tilstand. Lørdag den 22. april kl. 10-16 inviterer SDU Odense til en lørdag i videnskabens tegn. Det bliver seks timer spækket med forskning, oplevelser og underholdning for børn og voksne i alle aldre. Det hele er gratis og foregår med enkelte undtagelser på dansk. Du kan bl.a. glæde dig til: • Journalist Mikkel Beha og klimaprofessor Sebastian Mernild i samtale om klimakrisen • Sebastian Kleins store dyreshow • Historiker Louise Nyholm Kallestrup i samtale med forfatter Olga Ravn om moderne hekse • SDU Masters: Deltag i vores store byggekonkurrence og mød deltagere fra LEGO Masters • Europa i krig? TV-vært Clement Kjersgaard inviterer til debat om Europas sikkerhed med lektor Peter Viggo Jakobsen, professor Sten Rynning, professor Trine Flockhart og adjunkt André Ken Jakobsson • Dystopia Entertainment byder på en gruopvækkende tur ned i universitetets kælder • Bamsehospitalet: Et gensyn med de populære bamselæger! • Bliv klogere på børns læselyst i selskab med lektor Sarah Bro Trasmundi • På ekspedition i dybhavet; mød forskerne fra SDU’s dybhavsforskningscenter • Hvad sker der i kroppen, når du bæller energidrik? • På rumfart med de studerende: prøv vores mobile jordstation og kommunikér med satellitter • Og meget, meget mere Følg med og tilmeld dig begivenheden på Facebook: Forskningens Døgn 2023, SDU Odense, hvor det fulde program vil blive offentliggjort over de næste måneder. Vi glæder os til at se dig den 22. april.
26.04.2023
Sarah Hawkes, Professor of Global Public Health at University College London, UK Invited and presented by DIAS Fellow Angela Y. Chang Gender Justice for Global Health: what, why, how? ‘Gender’ is a politically charged term, capable of sewing divisions across generations and geographies, and contested by overt and well-funded ‘anti-gender’ movements around the world. Yet, gender is also widely misunderstood – frequently confused with ‘sex’ and often used as shorthand for ‘women and girls’. In this talk I will argue that, at its core, gender represents the distribution of power – within interpersonal relationships as well as across the systems and structures of every society. What does such an understanding of gender mean for health and wellbeing? How do we interpret and analyse the impact of gender power relations on people’s likelihood of living a healthy life? In this talk I will explore the historical and political origins of gender in gender global health and analyse current institutional and organisational responses to gender within the global health eco-system. The talk will focus on showing how a more comprehensive understanding of gender, based on notions of justice, within the field of global health can be used to leverage gains in everyone’s health and wellbeing. About: Sarah Hawkes is a medical doctor with a degree in sociology and a PhD in epidemiology. She is Professor of Global Public Health at University College London, UK, where she leads a research theme analysing the use of research evidence in policy processes, particularly in relation to gender and health equity. Sarah is co-Chair of the Lancet Commission on Gender and Global Health , and co-Director and co-founder of Global Health 50/50 which advances action and accountability for gender equality in global health. She has lived and worked for much of the past 30 years in Asia (South, East and West), where she has gathered evidence, collaborated to strengthen capacity, and operated at the interface of policy and research communities – working alongside national Governments, UN agencies and civil society organisations promoting gender equality, health equity and human rights in health policies and programmes. The lecture takes place in the DIAS Auditorium, Fioniavej 34. Everybody is welcome and no registration is needed. Live stream it at youtube.com/@danish-ias
02.05.2023
12:00 - 14:00
Do you want to know how to write applications and resumes to get you the dream job or internship? Then this webinar is for you. Get explicit advice on how to improve your application and resume – and how to avoid beginner’s mistakes. - This event will be held in English
03.05.2023
Guest lecture by Eric Arnould, Professor Emeritus of Marketing at Aalto University Business School, founding figure of Consumer Culture Theory and globally acknowledged anthropologist of market and consumption studies Towards a Post-Capitalist Consumption Paradigm: Neo-Animist Lines of Flight Well-intentioned, reformist interventions like green consumerism or the sharing economy have taught us about the challenges in facing the ecological crisis. However, the ecological crisis worsens, and the limitations of neoliberal reformist approaches are documented. Rather than continue to feed the dominant neoliberal paradigm by exhorting or nudging consumers to consume “green,” share or abstain, I argue for a new, neo-animist inspired consumption paradigm. This paradigm reimagines the relationships between humanity and the rest of the biome. I thus reconsider the circulation of resources and their integration in neo-animist, value cocreating consumption practices in terms of gifting, reciprocal redistribution, and predatory symbiosis. We identify prefigurative examples of these practices. Neo-animist ontology can help de-fetishize consumption and relativize the role of markets in a more resilient, respectful, and resource enhancing eco-economy. I propose directions for further research based on these principles and practices to encourage research to shift toward a neo-animist consumption paradigm. The lecture takes place in the DIAS Auditorium, Fioniavej 34. Everybody is welcome and no registration is needed. Live stream it online at youtube.com/@danish-ias
04.05.2023
Vil du lære at skrive CV og ansøgninger, der får dig til jobsamtale – eller giver dig adgang til en spændende praktik? Så er dette webinar noget for dig. Få konkrete råd til at forbedre dit CV og din ansøgning – og undgå de typiske begynderfejl.
10.05.2023
Nobel Colloquium at DIAS We are looking forward to welcoming Stefan Hell, director at both the Max Planck Institute for Multidisciplinary Sciences in Göttingen and the Max Planck Institute for Medical Research in Heidelberg, Germany, at the Danish Institute for Advanced Study. In 2014 he received the Nobel Prize in Chemistry for the development of super-resolved fluorescence microscopy. He is credited with having conceived, validated and applied the first viable concept for overcoming Abbe’s diffraction-limited resolution barrier in a light-focusing fluorescence microscope. For this accomplishment he has received numerous awards, including the 2014 Kavli Prize in Nanoscience and the Nobel Prize in Chemistry. Stefan Hell received his doctorate (1990) in physics from the University of Heidelberg. From 1991 to 1993 he worked at the European Molecular Biology Laboratory, followed by stays as a senior researcher at the University of Turku, Finland, between 1993 and 1996, and as a visiting scientist at the University of Oxford, England, in 1994. In 1997 he was appointed to the MPI for Biophysical Chemistry (named Max Planck Institute for Multidisciplinary Sciences since 2022) in Göttingen as a group leader, and was promoted to director in 2002. From 2003 to 2017 he also led a research group at the German Cancer Research Center (DKFZ). Hell holds honorary professorships in physics at the Universities of Heidelberg and Göttingen. Read more about Stefan W. Hell here and here Read more about Stefan Hell Labs here More information to come... The lecture takes place in the DIAS Auditorium, Fioniavej 34. Everybody is welcome and no registration is needed. Live stream it at youtube.com/@danish-ias
11.05.2023 08:00
12.05.2023 17:00
Everyone is welcome so please come and join us in the celebration of the International Women in Maths Day at the international conference Women Mathematicians in Sciences. Read more here >>
12.05.2023
15.05.2023
16:00 - 18:00
Mere info på vej, men sæt allerede kryds i kalenderen nu.
17.05.2023
DIAS Guest lecture by Rens Bod, Professor of Digital Humanities and History of Humanities, University of Amsterdam Invited and presented by DIAS Chair of Humanities Anders Engberg-Pedersen The Human Quest for Patterns and Principles: Toward a Global History of Humanities and Science I will argue for a polycentric perspective on the history of knowledge. Such a perspective allows us to discover knowledge practices that cross disciplines, periods and regions, suggesting alternative chronologies for the history of humanities and science. We have found, for example, a process from descriptive to prescriptive in the practices of writing grammars, and of describing the shapes of planetary orbits. These practices were descriptive for some time, at various knowledge centers, but became prescriptive in later periods, after which they turned descriptive again. I will argue that this kind of longue durée tendencies provides insight into the nature of human knowledge creation which seems to be based on an interaction between the search for empirical patterns and theoretical principles. About: Rens Bod is professor of Digital Humanities and History of Humanities, director of the Center for Digital Humanities and director of the Vossius Center for the History of Humanities and Sciences. He investigates the humanities from both computational and historical perspectives. He currently serves as president of the Society for the History of the Humanities, and is a member of Royal Dutch Society of Sciences and Humanities (“Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen”) and of the Society for the Dutch Letters (“Maatschappij der Nederlandse Letterkunde”). He is also the founder of WOinActie, an action group that aims at achieving appropriate funding for Dutch universities. Bod is the author of the first historical overview of the humanities from Antiquity to the present: A New History of the Humanities (translated from the Dutch "De Vergeten Wetenschappen"). The book has appeared in 7 translations, and was voted as best science book of 2011 by Kennislink and as one of the 25 books on science you "must have read" by NRC Handelsblad. The book has been reviewed by over 45 journals and newspapers and is acclaimed as "an extraordinarily ambitious undertaking ... the first ever history of its kind" (Times Literary Supplement) and "Bod takes the humanities back to their rightful place in the family tree of science." Recently, Rens Bod has also published a monograph on the general history of knowledge disciplines, entitled Een Wereld Vol Patronen: De Geschiedenis van Kennis ("A World of Patterns: The History of Knowledge"), which explores the search for patterns and underlying principles in 20 disciplines from 5 continents across the sciences, social sciences and the humanities. The book was published open access in 2022. The lecture takes place in the DIAS Auditorium, Fioniavej 34. Everybody is welcome and no registration is needed. Live stream it at youtube.com/@danish-ias
24.05.2023
Trine Flockhart, Professor of International Relations in the Department of Political Science at SDU and DIAS Chair of Business and Social Sciences Anticipating Governance in the Coming Multi-Order World (AGMOW) The talk will outline a project with support from DFF, which will investigate the challenges and opportunities for governance within a global rules-based order that is deeply contested, and which is in a process of accelerating transformation. Transformation in the international system is always a major event that is usually accompanied with uncertainty, political turbulence and a heightened risk of war – yet the processes and underlying courses of order transformation are not well understood within the International Relations discipline. AGMOW will investigate the process of transformation and the character and development of existing or emerging international orders and new ordering practices in three urgent governance challenges: autonomous weapons, global health & climate change. The project will assess the prospects for a new form of global governance, suitable for the coming multi-order world and will use foresight methods to build scenarios for governance within the new context. About: Trine Flockhart is Professor of International Relations in the Department of Political Science at SDU and DIAS Chair of Business and Social Sciences. Before joining SDU, Professor Trine Flockhart’s more recent appointments include: Professor of International Relations and Director of Research in the School of Politics and International Relations at the University of Kent; Senior Researcher at the Danish Institute for International Studies (DIIS); Senior Resident Fellow at the Transatlantic Academy (German Marshall Fund) in Washington DC. She is the editor of Liberal World Orders (edited with Tim Dunne published with Oxford University Press, 2013). Professor Trine Flockhart is currently working on developing a new theoretical framework for understanding transformation of order(s). Her research focuses on international order, NATO, European Security, the liberal international order (and its crisis), transatlantic relations, and major processes of change and transformation. For more information about Professor Trine Flockhart, please refer to the SDU Research Portal. The lecture takes place in the Seminar Room, Fioniavej 34. Everybody is welcome and no registration is needed.
31.05.2023
More information to come...
14.06.2023
Professor Norbert Krüger, The Faculty of Engineering, The Maersk Mc-Kinney Møller Institute, SDU Robotics, and DIAS Chair of Engineering Interactive robots: Status, Problems and Perspectives Industrial Robots have transformed our society since the 1960ths by being able to perform repetitive movements with high precision, speed and strength. By that, a large amount of straining and monotonous work that before had been performed by human workers could be replaced. The application areas of robots could be further extended by the introduction of sensors such as cameras: Today also flexible and brittle objects that show a significant variation in shape (such as vegetables, meat, or fabrics) can be processed by robots. In addition, by simplifying robots programming – which was one of the reasons for the worldwide success of Universal Robot – in the last decade also more and more Small and Medium Enterprises (SMEs) have been enabled to apply robots in their production. In addition to industrial robots, also mobile robots have been applied within production and warehouses and nowadays even appear in public spaces. However, in case there is an unforeseen situation such as a potential collision with a person, these robots tend to just stop instead of going into an interaction with the human to resolve the situation. If we were able to model satisfying interactions and dialogues with humans, robots could play an even larger role in our society by assisting humans, for example in areas where hands are urgently needed such as elderly care. However, the image presented by the media about what such assistive robots can do does not match reality. In my talk, I will first give a short overview of the history of robotics and the transformational effects they triggered and will then share some insights into the state of art of robots that already today are able to operate in public spaces. The question “What makes human-robot-interaction such a hard problem?” will then be the focus of my talk. At the end, I dare to speculate about assistive robots in the near and far future. About: Norbert Krüger is Full Professor and new DIAS Chair of Engineering. He has been employed at the University of Southern Denmark since 2006. Since having finalized his Master’s in mathematics and philosophy in 1993, Norbert Krüger has established an interdisciplinary research and teaching profile at five universities in three different countries. His research focuses on industrial robotics, machine learning and human-robot-interaction. In the context of industrial robotics, he coordinated two EU projects as well as a Danish national project ReRoPro. His main scientific focus was on the learning of gripper structures for industrial applications by simulation and optimization. Today, this approach is used in the I4.0 lab at SDU. From 2012 onwards, Norbert Krüger supported the development of the Welfare Robotics Group at SDU Robotics. The lecture takes place in the DIAS Seminar Room, Fioniavej 34. Everybody is welcome and no registration is needed.
13.09.2023
Inaugural lecture by Mathematician Keith Devlin, Stanford University Can there be a (mathematically-grounded) “physics” of learning? Technically, modern physics is a precisely defined model of the “physical” world and universe we live in – as perceived by our minds, augmented by various observational technologies and measurement devices. As such, it has proved enormously successful not only in increasing dramatically our understanding of the universe we live in, including what we are made of and how it works, but also in construction-, civil-, mechanical-, automotive-, aerospace- and electrical-engineering, resulting in we humans living our lives in a manner totally unlike any other creatures on Earth. Chemistry performs a similar model to support biology, medicine, and pharmacology. Can there be an analogous model that provides a framework for the social and psychological domains, including learning and education? The lecture takes place in the DIAS Auditorium, Fioniavej 34. Everybody is welcome and no registration is needed. Live stream it at youtube.com/@danish-ias
27.09.2023
Invited and presented by DIAS Senior Fellow Pieter Vanhuysse More information to come.
04.10.2023
More information to come.
11.10.2023
Invited and presented by DIAS Fellow Lasse Aaskoven. More information to come.
Dit studieliv
Find aktiviteter og faciliteter på dit studie og på dit campus, og engager dig i studenterpolitik.
Studieophold i udlandet
Der er mange gode grunde til at tage til udlandet under sin studietid.
SDU's bibliotek
Find hjælp til opgaveskrivning og benyt dig af bibliotekets mange faciliteter.
Regler og procedurer
Her finder du de regler og procedurer, der gælder for alle studerende på SDU. Læs bl.a. om eksamen, dispensationer, barsel, merit, orlov, sygdom m.v.
Samarbejde
Få det optimale ud af din studiegruppe og jeres forskellige kompetencer.
Blanketter
Find de blanketter, du skal bruge til prejktorienteret forløb, bachelorprojekt m.v.
Vejledning
Få vejledning om de regler og rammer, der gælder for dig som studerende. Du kan også finde tips og tricks til opgaver og studiegrupper.
❤️ 🥳