Skip to main content

Kandidatspeciale

Kandidatspecialet er en del af 5. semester på kandidatuddannelsen i medicin, hvor den studerende vælger én af tre mulige profiler. Klinikprofilen på 5. semester består af: profilfag, ophold og kandidatspeciale.

Studerende på Klinikprofilen skal have bestået mindst 80 ECTS på kandidatuddannelsen, inklusiv begge ordinære klinikophold på K4 og K7, inden påbegyndelse af 5. semester.

Profilens elementer (profilfag, ophold og kandidatspeciale) skal gennemføres som et samlet hele inden for samme semester. Det er således ikke muligt at opdele de enkelte profilelementer over flere semestre.

Som udgangspunkt skal den studerende selv indgå en aftale om kombineret ophold og specialeskrivning med en afdeling. Kandidatspecialet skal skrives på den afdeling, som den studerende er i ophold på. Afdelingen kan enten være en klinisk eller paraklinisk afdeling og skal ligge inden for Region Syddanmark. Det er ikke muligt at rejse udenlands på profilen.

Klinikprofilens elementer gennemføres i denne rækkefølge:

  • Profilfag (5 ECTS)
  • Sammenlagt hvad der svarer til 6 ugers ophold (10 ECTS), sideløbende med
  • Kandidatspecialeskrivning (15 ECTS)

Af de 6 ugers ophold kan ca. 2 uger afholdes på en anden relevant afdeling end den primære afdeling efter aftale med vejleder.

Se fagbeskrivelserne for profilens elementer i Odense her.

Se fagbeskrivelserne for profilens elementer i Esbjerg her.

Kandidatspecialet er en del af 5. semester på kandidatuddannelsen i medicin, hvor den studerende vælger én af tre mulige profiler. Forskningsprofilen består af: Datahåndtering, forskningsformidling og kandidatspeciale.

Studerende på Forskningsprofilen skal have bestået mindst 60 ECTS på kandidatuddannelsen inden påbegyndelse af 5. semester. Påbegyndelse af 5. semester kan desuden tidligst ske på kandidatuddannelsens 2. studieår.

Det er desuden en forudsætning for optagelse på Forskningsprofilen, at den studerende selv har indgået en samarbejdsaftale med en forskningsenhed, som den studerende skal gennemføre sit kandidatspeciale for.

Prægraduatstuderende samt studerende tilknyttet DARE-programmet eller Bandim Health Project skal være tilmeldt Forskningsprofilen.

Forskningsprofilens elementer skal gennemføres i denne rækkefølge:

  • Profilfaget Datahåndtering (Data Management)
  • Hvis man er prægraduatstuderende: prægraduat orlov
  • Specialeskrivning, sideløbende med:
  • Profilfaget Forskningsformidling (Research Dissemination)

Ovenstående skal gennemføres som et samlet hele inden for samme semester, bortset fra ved prægraduate forløb, DARE-programmet og Bandim Health Project, hvor profilforløbet strækker sig over to semestre.
Det er ikke muligt at rejse udenlands på profilen, medmindre det er i forbindelse med prægraduat forløb, DARE-programmet eller Bandim Health Project.

Se fagbeskrivelserne for profilens elementer her.
Undervisningen i profilfagene foregår i Odense for studerende fra både Esbjerg og Odense

Kandidatspecialet er en del af 5. semester på kandidatuddannelsen i medicin, hvor den studerende vælger én af tre mulige profiler. Den internationale profil består af: profilfag, ophold i udlandet og kandidatspeciale.

Studerende på International Profil skal have bestået mindst 80 ECTS på kandidatuddannelsen, inklusiv begge ordinære klinikophold på K4 og K7, inden påbegyndelse af 5. semester.

Profilens elementer skal gennemføres som et samlet hele inden for samme semester. Det er således ikke muligt at opdele de enkelte profilelementer over flere semestre.

International Profils elementer gennemføres i denne rækkefølge:

  • Profilfaget Global Health & Research (5 ECTS)
  • Sammenlagt hvad der svarer til 6 ugers ophold (10 ECTS)
  • Kandidatspecialeskrivning (15 ECTS)

Opholdet kan enten være et klinikophold på en klinisk afdeling, eller et ikke-klinisk ophold på en institution, NGO eller lignende, der arbejder med internationale sundhedsforhold. Opholdet skal foregå i udlandet. 

Kandidatspecialet skrives så vidt muligt for den afdeling/institution/NGO, som den studerende er i ophold på. Kandidatspecialet kan skrives i udlandet eller i Danmark.

Se fagbeskrivelserne for profilens elementer her.
Undervisningen i profilfaget foregår i Odense for studerende fra både Esbjerg og Odense

Den studerende skal profiltilmelde sig i enten december/januar eller juni - nærmere oplysning om dato fremgår på Itslearning. Studerende i Esbjerg skal profiltilmeldes i december/januar. 

Tilmelding til de enkelte profilelementer finder sted sammen med den øvrige undervisningstilmelding via SDU's student-selvbetjening inden for de fastsatte tidsrammer.

Efter tilmelding skal den studerende udfylde en elektronisk specialeblanket

I specialeblanketten udfyldes information om specialet - herunder baggrund, formål, materiale og metode samt etik og tidsplan. Specialeblanketten skal godkendes af fakultetets specialeansvarlig samt hovedvejleder forud for specialeprocessen. 

Specialet kan skrives individuelt eller i gruppe af højst to studerende efter aftale med vejleder. Sidstnævnte forudsætter, at de studerende er tilknyttet samme profil, har samme hovedvejleder, og at deres ophold foregår på samme afdeling. Skrives specialet af to studerende, skal der kun udfyldes én blanket. 

Hovedvejleder på kandidatspecialet skal være SDU-ansat - professor, lektor, klinisk lektor eller lignende. Hovedvejleder må ikke være Ph.d.-studerende. Det er muligt at tilknytte en lokal bivejleder i opholdet, men denne har ingen formelle beføjelser. 

Afleveringsfrister fremgår på Itslearning. Specialet skal afleveres elektronisk i Digital Eksamen. 

Husk at angive korrekt titel, da den kommer med på eksamensbeviset.

Nærmere informationer om kandidatspecialet findes i særskilte Itsleaningrum for det enkelte 5. semesters hold. Det enkelte rum oprettes ca. 1 år før et givent 5. semester.

Kontakt: medicin-speciale@health.sdu.dk 


Sidst opdateret: 19.10.2023