Har du bestået fag på en uafsluttet uddannelse, skal du søge om startmerit
Har du tidligere bestået dele af en uddannelse (ét eller flere fag), men ikke afsluttet uddannelsen, skal du søge om at få fagene overført til din uddannelse på SDU. Dette er et lovkrav.
Du skal søge om startmerit hurtigst muligt og senest den 1. oktober (hvis du er optaget pr. 1. september) eller 1. marts (hvis du er optaget pr. 1. februar) det år, hvor du er optaget på SDU. Årsagen er, at du måske kan få startmerit for fag allerede på 1. semester. Du skal søge via SPOC og vælge blanketten: Ansøgning om startmerit.
Har du allerede afsluttet en uddannelse kan du søge om merit
Har du allerede bestået en hel uddannelse, kan du vælge at søge merit.
Det kan f.eks. være enkelte fag eller hele semestre. På den måde kan du måske forkorte din nye uddannelse tidsmæssigt. Det kan her være relevant for dig at lave en individuel studieplan, når du ved hvilke meritter du har fået.
Sådan søger du om merit
Det skal du sende med din ansøgning:
- Angiv hvilken uddannelse, du tidligere har læst
- Medsende fagbeskrivelser for det/de fag, du har bestået
- Upload eksamensudskrift for de beståede fag
- Du skal søge dit studienævn via SPOC og vælge blanketten: Ansøgning om merit/startmerit
- Enkelte uddannelser kan have flere krav til ansøgningen. Hvis dette er tilfældet, vil det fremgå længere nede på denne side.
Hvis du ønsker at tage fag fra et andet studie eller en anden uddannelsesinstitution, f.eks. i forbindelse med et udenlandsophold skal du søge om forhåndsmerit. Faget skal forhåndsgodkendes af studienævnet, inden du begynder på faget, da du ellers ikke kan vide dig sikker på, at faget må indgå på din uddannelse.
Inden du søger om forhåndsmerit
Meritsager kan tage op til tre måneder at behandle, derfor skal du søge om forhåndsmerit i god tid, så studienævnet kan nå at behandle din ansøgning.
Før du søger, er det en god idé, at du orienterer dig i uddannelsens opbygning. Her får du f.eks. et overblik over hvor mange valgfrie elementer, som indgår i din uddannelse og anbefalinger til, hvornår det er mest hensigtsmæssigt at studere i udlandet.
Fagenes indhold skal kunne ligestilles med indholdet på din uddannelse på SDU:
- Ønsker du forhåndsmerit for obligatoriske fag, skal fagene være i tråd med de obligatoriske fags fagbeskrivelse.
- Ønsker du at få forhåndsmerit for valgfag, er der færre begrænsninger, men de meritterede fag skal dog også ligge indenfor valgfagets rammer.
Det kan desuden være en god idé, at du søger om forhåndsmerit for flere forskellige muligheder og kombinationer i tilfælde af, at du ikke får dit første ønske opfyldt.
Krav til ansøgningen
I ansøgningen skal du:
- Angive hvilke fag, du planlægger at følge ved en anden uddannelse eller institution
- Angive hvilke fag på din uddannelse, som du søger om forhåndsmerit til
- Vedlægge fagbeskrivelser for fagene ved anden uddannelse eller institution
- Du skal søge dit studienævn via SPOC og vælge blanketten: Ansøgning om forhåndsmerit
Hvis studienævnet imødekommer din ansøgning
Imødekommer studienævnet din ansøgning skal du gøre en af de følgende ting:
- er der tale om et fag på et andet universitet, skal du kontakte universitetet for at blive tilmeldt. Du finder oplysninger herom på det andet universitets hjemmeside.
- er der tale om et fag på SDU, skal du sende forhåndsgodkendelsen til Uddannelsesjura & Registratur via SPOC. Du vil herefter få lov at følge faget, som det man kalder intern gæstestuderende, hvis der er ledige pladser, og du opfylder eventuelle adgangskrav. Studerende ved SDU vil modtage svar via deres studentermail.
Når du har bestået faget/fagene skal du sende dit karakterudskrift til Uddannelsesjura & Registratur via SPOC. Husk at medsende en karakterskala, hvis du har læst i udlandet. Du vil herefter få merit. Hvis fagene ikke oprettes, eller du ikke bliver optaget Hvis faget ikke bliver oprettet, eller du ikke bliver optaget, skal du søge om ændring af din forhåndsmerit hurtigst muligt.
Du må gennemføre max til 6 ugers ordinært klinikophold i udlandet forudsat at Studienævn for Medicin giver forhåndsmerit. Du kan søge om forhåndsmerit for de klinikophold, der findes i studieordningen.
Det gives der ikke merit til lønnet arbejde/lægevikariater. Jf. studieordningen for kandidatuddannelsen i medicin § 14 er det ikke muligt at tage klinik i almen praksis i udlandet.
Klinikophold skal afvikles på et universitetshospital (hvor man uddanner medicinstuderende) eller på et hospital/klinik, der uddanner speciallæger.
a) er vant til at modtage medicinstuderende på undervisningsophold eller,
b) hvor man kan uddanne sig til speciallæge.
Ansøgningen indsendes via SPOC, og du skal indsende følgende dokumentation:
- Kontrakt for selvarrangeret klinikophold i udlandet som downloades her. Kontrakten skal afspejle det korrekte antal klinikuger i udlandet på den rette afdeling jf. klinikophold i Studieordningen.
- Beskrivelse af hvordan den kliniske læring kommer til at foregå på klinikstedet, så studienævnet kan sammenligne med klinisk læring på SDU. Det kan fx være en mail fra en klinik lektor, der beskriver hvordan de underviser medicinstuderende på afdelingen. Det beror på en konkret faglig vurdering, om det ønskede klinikophold i udlandet ækvivalerer med det tilsvarende i Danmark.
- En studieplan der beskriver hvilke ordinære klinikophold du har gennemført, hvilke ordinære klinikophold du mangler at gennemføre og hvordan du planlægger at gennemføre disse i Danmark og i udlandet uden at det forsinker dit studie.
- Eksamensudskrift
- Du skal udprøves på en portefølje med læringsmål når klinikopholdet er afsluttet. Porteføljen er dokumentation for, at opholdet er gennemført og at du blev udprøvet på læringsmål for et ordinært klinikophold i udlandet. Den er afgørende for, at resultatet af dit klinikophold kan registreres og meriteres til din uddannelse.
Efter endt ophold sendes udfyldt porteføljen via SPOC til Uddannelsesjura og Registratur, som effektuerer meritten. Oplys navn og fagkode på det fag, hvor meritten skal effektueres. Fagkoden findes i fagbeskrivelsen.
OBS! Vedlæg studienævnets forhåndsgodkendelse ved tilmelding til klinik på SundPraktik.
Vær opmærksom på at du ikke nødvendigvis skal søge studienævnet om forhåndsmerit, der er særskilte regler vedrørende klinikophold på ordinær klinik på 5. semesters klinik.
Det vil kun være muligt at meritoverføre det prækliniske ophold, hvis nedenstående krav opfyldes:
- Det prækliniske ophold skal have en varighed af 14 dage (2 arbejdsuger), hvor du som studerende følger en læge eller en yngre læges dagligdag på arbejdspladsen (f.eks. på et sygehus eller en almen praksis).
- Opholdet skal være sammenhængende (dvs. 2 uger i umiddelbar forlængelse af hinanden) samt foregå på den samme afdeling/i den samme praksis. Det er dermed ikke muligt at opdele det prækliniske ophold.
- Efter opholdet skal sygehuset eller den almene praksis formulere et brev, hvoraf følgende fremgår:
- Navn og cpr.nr. på den studerende
- Betegnelsen på den afdeling, som den studerende har været på
- Tidsrummet for ophold
- Bekræftelse på, at den studerende har været på afdelingen i 14 sammenhængende dage
Du skal være opmærksom på, at ovenstående brev skal være på formelt papir. Derudover skal den ansvarlige læges underskrift samt institutionens stempel fremgå på brevet.
Ansøgningsproces
Du kan ansøge om merit for et præklinisk ophold, når opholdet er afsluttet. Du skal fremsende brevet fra afdelingen via din studentermail til Studienævnets mailboks for meritansøgninger.