Skip to main content

Merit

Har du gennemført en uddannelse, dele af en uddannelse eller måske blot bestået et enkelt fag, skal du søge om at få faget/fagene medregnet som del i din nye uddannelse. Det kaldes merit.

Det gælder også, hvis du har bestået en eksamen, som ikke er en del af din nuværende uddannelse, men som du mener, kunne erstatte et fag på din uddannelse.

Det er studienævnet (på din kommende uddannelse) for den pågældende uddannelse på SDU, som beslutter, om du kan få merit. Hvis du ønsker at søge om merit, bør du derfor søge vejledning hos de(n) faglige vejledere.

Det er ikke muligt at søge merit til specialet, jf. Uddannelsesbekendtgørelsen § 54, stk. 2: ”Et akademisk overbygningsprojekt eller et kandidatspeciale kan ikke meritoverføres til en anden akademisk overbygningsuddannelse eller kandidatuddannelse, hvis projektet eller specialet allerede danner grundlag for en betegnelse i en akademisk overbygningsuddannelse eller en kandidatuddannelse.

Du søger studienævnet om merit via SPOC.

Generelt gælder det, at du skal søge om merit, hvis du har bestået eksamen i tilsvarende fag på en anden uddannelse, en anden uddannelsesinstitution eller i udlandet. Det kunne f.eks. være fag fra en sygeplejeuddannelse eller det kunne være et semester, som du har gennemført på et udenlandsk universitet.

Du kan dog ikke få merit for fag fra samme uddannelse, f.eks. hvis et fag eller et fagligt indhold går igen i både dit centrale fag og i dit tilvalg. I det tilfælde skal du kontakte faglig vejleder for at høre om dine muligheder for fritagelse og valg af andet fag i stedet.

Hvis du er blevet optaget på SDU, og tidligere har bestået fag fra en anden uddannelse på samme niveau, skal du søge om startmerit.

For at få startmerit skal du indsende din meritansøgning via SPOC så tidligt som muligt i dit uddannelsesforløb. Dette skyldes, at du måske kan nå at få merit for fag på 1. semester (og dermed undgår eksamen i disse fag), hvis din meritansøgning bliver godkendt.

En meritgodkendelse kræver:

  1. At alle oplysninger vedrørende faget er tilgængelige for universitetet.
  2. Du skal kunne redegøre for, hvor meget kurset eller kurserne tæller i ECTS-point.
  3. Du skal også kunne redegøre for indholdet af kurserne og argumentere for, hvorfor det er relevant for den uddannelse, du søger optagelse/er optaget på.

Kontrol af merit
Når du ansøger om at få merit, vil det løbende blive kontrolleret, at den dokumentation, du har indsendt, er korrekt.

Hvis du overvejer at følge et kursus eller et fag sideløbende med din uddannelse – altså kurser eller fag, som ikke er en udbudt del af din uddannelse (det kunne f.eks. være ved et andet universitet, eller på en anden uddannelse på SDU), og du ønsker, at dette skal indgå i din uddannelse, er det vigtigt, at du søger om en forhåndsgodkendelse. Ansøgningen skal søges på forhånd – altså inden du begynder på kurset eller faget, da du ellers ikke kan vide dig sikker på, at kurset eller faget må indgå på din uddannelse. Det er studienævnet, som behandler ansøgningen.

Imødekommer studienævnet dit ønske, skal du gøre en af de følgende ting:

  • er der tale om et kursus eller et fag på et andet universitet, skal du kontakte universitetet for at blive tilmeldt. Du finder oplysninger herom på det andet universitets hjemmeside.
  • er der tale om et kursus eller fag på SDU, skal du sende forhåndsgodkendelsen til Uddannelsesjura & Registratur via SPOC. Du vil herefter få lov at følge kurset, som det man kalder intern gæstestuderende, hvis der er ledige pladser, og du opfylder eventuelle adgangskrav. Studerende ved SDU vil modtage svar via deres studentermail.

Hvis du ønsker at tage hele dit tilvalg på en anden institution, skal du ligeledes søge om forhåndsgodkendelse.

Hvis du ikke er enig i en meritafgørelse, har du mulighed for at klage over studienævnets afgørelse. Der vil stå i din meritafgørelse, hvordan du klager.

Hvis du vil klage over den faglige vurdering, skal du indbringe klagen for et meritankenævn, hvorimod klager over retlige forhold skal indbringes til rektor. Du vil finde en klagevejledning i din meritafgørelse.

 

 

Du må gennemføre max til 6 ugers ordinært klinikophold i udlandet forudsat at Studienævn for Medicin giver forhåndsmerit. Du kan søge om forhåndsmerit for de klinikophold, der findes i studieordningen.

Det gives der ikke merit til lønnet arbejde/lægevikariater. Jf. studieordningen for kandidatuddannelsen i medicin § 14 er det ikke muligt at tage klinik i almen praksis i udlandet.

Klinikophold skal afvikles på et universitetshospital (hvor man uddanner medicinstuderende) eller på et hospital/klinik, der uddanner speciallæger.

a) er vant til at modtage medicinstuderende på undervisningsophold eller,

b) hvor man kan uddanne sig til speciallæge.

Ansøgningen indsendes via SPOC, og du skal indsende følgende dokumentation:

  1. Kontrakt for selvarrangeret klinikophold i udlandet som downloades her. Kontrakten skal afspejle det korrekte antal klinikuger i udlandet på den rette afdeling jf. klinikophold i Studieordningen.
  2. Beskrivelse af hvordan den kliniske læring kommer til at foregå på klinikstedet, så studienævnet kan sammenligne med klinisk læring på SDU. Det kan fx være en mail fra en klinik lektor, der beskriver hvordan de underviser medicinstuderende på afdelingen. Det beror på en konkret faglig vurdering, om det ønskede klinikophold i udlandet ækvivalerer med det tilsvarende i Danmark.
  3. En studieplan der beskriver hvilke ordinære klinikophold du har gennemført, hvilke ordinære klinikophold du mangler at gennemføre og hvordan du planlægger at gennemføre disse i Danmark og i udlandet uden at det forsinker dit studie.
  4. Eksamensudskrift
  5. Du skal udprøves på en portefølje med læringsmål når klinikopholdet er afsluttet. Porteføljen er dokumentation for, at opholdet er gennemført og at du blev udprøvet på læringsmål for et ordinært klinikophold i udlandet. Den er afgørende for, at resultatet af dit klinikophold kan registreres og meriteres til din uddannelse.

Efter endt ophold sendes udfyldt porteføljen via SPOC til Uddannelsesjura og Registratur, som effektuerer meritten. Oplys navn og fagkode på det fag, hvor meritten skal effektueres. Fagkoden findes i fagbeskrivelsen.

OBS! Vedlæg studienævnets forhåndsgodkendelse ved tilmelding til klinik på SundPraktik.

Vær opmærksom på at du ikke nødvendigvis skal søge studienævnet om forhåndsmerit, der er særskilte regler vedrørende klinikophold på ordinær klinik op 5. semesters klinik.

Det vil kun være muligt at meritoverføre det prækliniske ophold, hvis nedenstående krav opfyldes:

  • Det prækliniske ophold skal have en varighed af 14 dage (2 arbejdsuger), hvor du som studerende følger en læge eller en yngre læges dagligdag på arbejdspladsen (f.eks. på et sygehus eller en almen praksis).
  •  Opholdet skal være sammenhængende (dvs. 2 uger i umiddelbar forlængelse af hinanden) samt foregå på den samme afdeling/i den samme praksis. Det er dermed ikke muligt at opdele det prækliniske ophold.
  • Efter opholdet skal sygehuset eller den almene praksis formulere et brev, hvoraf følgende fremgår:
  1. Navn og cpr.nr. på den studerende
  2. Betegnelsen på den afdeling, som den studerende har været på
  3. Tidsrummet for ophold
  4. Bekræftelse på, at den studerende har været på afdelingen i 14 sammenhængende dage

Du skal være opmærksom på, at ovenstående brev skal være på formelt papir. Derudover skal den ansvarlige læges underskrift samt institutionens stempel fremgå på brevet. 

Ansøgningsproces
Du kan ansøge om merit for et præklinisk ophold, når opholdet er afsluttet. Du skal fremsende brevet fra afdelingen via din studentermail til Studienævnets mailboks for meritansøgninger.

Ækvivalensvurderingsskema

Ækvivalensvurdering, som skal benyttes, når du søger merit

Klik for skema

SDU meritdatabase

Søg efter tidligere meritafgørelser, og få et overblik over om du kan få merit, inden du sender en ansøgning til studienævnet.

Tilgå meritsystemet her

Sidst opdateret: 19.10.2023