Brug din lyst og nysgerrighed, til at engagere dig i det du laver. Og giv dig selv nye udfordringer undervejs. Så lærer du mest.
Hvilke valgfag tager du? Vælger du et projektorienteret forløb og prøver dine kompetencer fra studiet af ude i praksis? Eller hvad med et udlandsophold? Måske kaster du dig over frivilligt arbejde eller et studiejob og får erfaring med, hvordan verden udenfor fungerer? Måske opdager du på den måde karrieremuligheder, du ikke vidste ville være en mulighed. Og får øjnene op for noget nyt, du gerne vil lære.
Dine valg toner din profil i den retning, du synes er spændende og giver mening for dig. Du behøver ikke have en færdig plan nu, men stop løbende op og spørg dig selv, hvilke muligheder og valgfriheder, du vil gøre brug af – og hvorfor.
Hvad er så det ”smarte valg”? Det er at vælge det, du lærer mest af.
Spørg dig selv, hvad du vil lære, blive god til og udvikle på. Opsøg noget nyt, når du har lært nok af noget. Nyt er ikke kun om nye fagområder, men måske snarere nye måde at arbejde på. Når du varierer dine arbejdsmetoder, lærer du nyt, selv om emnet er det samme.
Når du vakler mellem en håndfuld drønspændende muligheder, så tænk fx også over:
- Er det tid til at gå mere teoretisk til værks, eller i stedet fokusere på at løse konkrete udfordringer ude i verden.
- Vil du træne din kreativitet og evne til at tænke ud af boksen, eller blive sindssygt god til de klassiske, akademiske dyder?
- Vil du øve dig på at arbejde alene eller sammen med andre – og skal de andre være nogen, som deler dit verdenssyn, eller nogen med andre faglige og personlige takes på tingene?
Vi leder tit efter det helt rette valg. Men ofte er det ikke så afgørende om du vælger mulighed A eller B.
Hvad du gør efter valget, er meget vigtigere for din læring. Om du engagerer dig, prøver dig selv af på nye måder, osv.
Spørg ikke ”hvad du får ud af” dit valg, men undersøg i stedet, hvilke muligheder, du har for at engagere dig og øve dig på lige de ting, du har lyst til nu.
Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvad du kan eller vil? ➤ Kontakt Karrierevejledningen |