Skip to main content

Udlandsophold

Mange studerende oplever, at udlandsophold giver vigtige erfaringer både fagligt og personligt, og arbejdsgivere vægter ofte arbejde og studier i udlandet som en vigtig kvalifikation i jobansøgninger.

Læs mere om fordelene ved udlandsophold.

Start i god tid!
Studieophold i udlandet er populære, og det er derfor en god idé, at du begynder dine forberedelser i god tid.

 

Studieophold eller praktik i udlandet?

Du kan bruge dit udlandsophold på flere forskellige måder.

I din studieordning kan du se, om der er et bestemt semester på din uddannelse, hvor det er oplagt at tage til udlandet. Her finder du også krav til både udlandsophold og projektorienteret forløb.  

 

Jeg vil studere på et udenlandsk universitet

Det første skridt imod et vellykket udlandsophold hedder planlægning:

Din uddannelse vil ofte være opbygget, så det er mest hensigtsmæssigt med et studieophold på det tidspunkt i uddannelsen, hvor der er valgfrie elementer. I din studieordning kan du se, om der er et bestemt semester på din uddannelse, hvor det er oplagt at tage til udlandet.

Hvis du er i tvivl, kan du få hjælp hos Studievejledningen.

Måske har du allerede en idé om, hvor i verden du gerne vil hen? Det kan også være, at du er åben overfor alle muligheder? SDU samarbejder med en række udenlandske universiteter, men du kan også selv  finde et universitet og arrangere dit eget ophold.

Udlandsophold gennem SDU
Hvis du vil have en plads gennem en af SDU´s samarbejdspartnere, skal du søge om en nominering gennem SDU International. Du skal være ude i god tid – start gerne med at undersøge mulighederne op til 1,5 år inden.

Selvarrangeret ophold
Fordelen ved et selvarrangeret ophold er, at du ikke er begrænset til SDU's aktuelle udbud af udvekslingssteder. Ulempen er, at du selv skal sørge for kontakt, ansøgning og indskrivning ift. det udenlandske universitet. Derudover skal du selv betale studieafgift (tuition fee) til universitetet. Hvis du modtager SU, kan du dog søge midler gennem udlandsstipendieordningen for at dække (nogle af) dine studieafgifter.

Husk at undersøge ansøgningsfrister i god tid - andre universiteter kan have andre frister end SDU. 

Læs mere om selvarrangeret ophold.

Har du brug for hjælp?
Har du brug for hjælp til at planlægge dit ophold, kan du tage fat i SDU International. Drejer det sig om selvarrangeret ophold, kan du også tage fat i andre organisationer udenfor SDU, som hjælper studerende med at arrangere udlandsophold.

Når du har fundet det universitet, du gerne vil studere på, skal du undersøge, om stedet tilbyder fag/kurser, som passer ind i din uddannelse.

Fagene/kurserne skal matche følgende:

  • den faglige profil i din uddannelse.
  • antal ECTS, som du skal have – se din studieordning.
  • og selvfølgelig skal du sikre dig, at fagene/kurserne bliver udbudt på det semester (efter/forår), som du planlægger at rejse ud på.

Søg ind på det udenlandske universitet, som du er blevet nomineret til eller som du har valgt, hvis du rejser på et selvarrangeret ophold (se pkt. 2).

Husk, at andre universiteter kan have andre ansøgningsfrister end SDU, ligesom de kan stille specifikke krav til dokumentation i forbindelse med din ansøgning, fx sprogtest. Undersøg derfor ansøgningsfrist og krav til dokumentation tidligt i processen. 

Søg dit studienævn om forhåndsgodkendelse af de fag/kurser, du vil tage på det udenlandske universitet.

 

Find, og søg om, et par ekstra fag/kurser Det er en god idé, at du søger om at få forhåndsgodkendt flere fag/kurser, end dem du reelt skal tage, da du kan risikere, at der er nogle fag/kurser, du ikke får forhåndsgodkendt. Ligeledes kan du komme ud for, at der ikke er plads på de fag/kurser, du søger ind på, eller at de alligevel ikke bliver udbudt.
Vær obs på frist for forhåndsgodkendelse
>Se tidsfrister for ansøgning om forhåndsgodkendelse under merit.<

Når du skal på udlandsophold, kan du søge om økonomisk støtte i form af legater.

Du kan søge om legater flere steder, blandt andet via:

• SDU International
• Eksterne virksomheder, foreninger, fonde mv. - se fx SDU jobbank

Når du har gennemført dit ophold i udlandet og bestået dine eksamener, skal du sende eksamensbeviset til:

  • eksamenskontoret på SDU
  • SDU International 

Eksamensbeviset sender du til begge steder via SPOC.

Vi sørger derefter for, at du får merit for de fag/kurser, du har taget i udlandet. 

Jeg vil i projektorienteret forløb i udlandet

Du kan også vælge at bruge dit ophold i udlandet på at få din faglighed i spil på en mere praktisk måde, nemlig gennem et projektorienteret forløb. Se i din studieordning, om det er en mulighed på dit studie.

 

Fordele ved projektorienteret forløb
Et projektorienteret forløb i en udenlandsk virksomhed eller organisation giver dig unikke erfaringer, en skarpere international profil, og et personligt og fagligt netværk, som du kan få stor glæde af i fremtiden.

 

Bliv klogere på, hvordan du gør
Ønsker du at tage et projektorienteret forløb i udlandet, er der nogle praktiske forhold, du skal være opmærksom på:

Læs om projektorienteret forløb i udlandet og stipendiemuligheder.

I SDU jobbank kan du finde udenlandske praktikstillinger.

 

Få hjælp til at planlægge dit ophold

Du kan få svar på dine spørgsmål omkring udlandsophold ved at kontakte SDU International. Hvis du har spørgsmål af faglig karakter, kan du få vejledning på din uddannelse.

 

Sidst opdateret: 06.09.2022