Skip to main content

Fra teoretisk fysik til billedanalyse

Hvorfor valgte du at læse Fysik på SDU?

Det var i virkeligheden ret tilfældigt. Da jeg startede, anede jeg ikke, hvad jeg ville med min uddannelse. Det var først halvt inde i andet år, at jeg følte mig sikker på, at det var fysiker, jeg ville være.

Fysik og matematik var de fag, jeg havde lettest ved i gymnasiet. Jeg er selv fra Odense, så man kan godt sige, at jeg bare valgte det, der lå lige for. Heldigvis har jeg aldrig fortrudt det!

Hvad går dit job ud på?

Jeg udvikler modeller og software til at lave billedanalyse til mikroskopiforsøg. Lige nu prøver vi at få et computerprogram til at registrere mærkede DNA-molekyler på mikroskopibilleder og indsamle statistik om hvert enkelt molekyle - helt automatisk. Desuden har vi et par småprojekter kørende om generelle statistiske overvejelser og teoretiske modeller i biofysik.

Hvordan er det at skifte fra det helt teoretiske arbejde og til at analysere billeder?

Det er faktisk en mindre omvæltning, end man skulle tro. Meget af det teoretiske arbejde, jeg lavede før, var også med en computer. Selvom problemerne kan synes lidt mindre fundamentale, end dem jeg arbejdede på før, så synes jeg også, at de løsninger, vi kommer med, er meget bedre, og det er rigtig tilfredsstillende.

Hvordan kan en teoretisk fysiker bidrage inden for et mindre teoretisk felt?

Som sagt var jeg allerede vant til at kode og lave udregninger på computer, da jeg tog hul på mit nye og mere praktisk orienterede felt, så rent praktisk var jeg allerede godt med.

Generelt tror jeg, at teoretiske fysikere er rigtig gode til at sætte sig ind i nye abstrakte problemstillinger og til at se ting i et nyt perspektiv, hvilket kan give helt nye idéer.

Hvilke kompetencer bruger du i dit nuværende job?

Uanset hvilket felt man forsker i, så er en af de vigtigste kompetencer evnen til at tænke selvstændigt over et problem og komme frem til nye løsningsforslag. Og det bruger jeg til fulde i mit nye job. Desuden kan jeg nu mærke, at det er en stor force at have arbejdet alsidigt med matematik.

Hvordan kan man som studerende målrette sin uddannelse i forhold til at arbejde inden for flere forskellige felter?

Hvis man gerne vil have mange muligheder, tror jeg det er vigtigt også at prøve en del ting af under uddannelsen - altså både få lidt erfaring med tung teori, computerarbejde og eksperimentelle fag. Dermed ikke sagt, at man skal tage nogen kurser af pligt. Jeg tror, det er vigtigt, at man har oprigtig interesse for de kurser, man vælger. Det skaber nok de bedste omstændigheder på den lange bane.

Har du er godt råd til dem der læser Fysik i dag?

Som nævnt så synes jeg, at man skal mærke meget efter, om der er noget bestemt, man synes er rigtig fedt, og så bruge en masse energi på det. Det gør ikke noget, at man så skifter retning senere. For jo mere spændende man synes et kursus er, jo mere lærer man, og jo bedre bliver man til at tænke selvstændigt. Og så har man det også sjovere undervejs.

Sidst opdateret: 11.08.2023