Skip to main content

Fysikken får olien til at flyde

Hvorfor valgte du at læse Fysik på SDU?

I modsætning til mange andre som læser Fysik, havde jeg ikke et særligt dybt forhold til faget, før jeg startede på SDU. I gymnasiet fulgte jeg en meget kemifokuseret linje og havde faktisk kun Fysik på B-niveau. Da jeg sluttede med et fremragende gennemsnit og ikke vidste, hvad jeg ville, søgte jeg ind på Medicin på SDU.

Efter ansøgningsfristen opdagede jeg, at der var noget galt med ansøgningen, så jeg endte med ikke at ansøge om en plads på Medicin alligevel. Heldigvis erfarede jeg, at der var ledige pladser på Fysik, og da jeg altid har været glad for tal og ligninger, valgte jeg at prøve uddannelsen.

Set i bakspejlet fortryder jeg intet af det.

Hvad går dit job ud på?

Min officielle titel hos Flexibles er ”udviklingsingeniør”, men jeg er ansat som modellerings- og simuleringsfysiker.

Vores firma producerer fleksible rør til offshore-udvinding af olie fra undergrunden. Rørene skal kunne holde til ekstremt vandtryk (flere hundrede bar), ekstrem strain og stress - de skal være fleksible - og korrosion af stål på grund af diffusion af gasser.

Mine kollegaer og jeg er ansvarlige for modelleringen af al denne fysik, som er skelettet til den software, firmaet bruger til at designe rørene med. 

Hvordan har jobsøgningsprocessen som fysiker været?

Det har været en læringsproces, ligesom et selvstændigt kursus på SDU. Som nyuddannet og ledig uden erfaring havde jeg ingen idé om, hvilket job jeg ville have og var kvalificeret til.

Under min tid på SDU fokuserede jeg udelukkende på kurser og eksamener. Det betød, at jeg ikke havde andet end mine karakterer til at pynte mit CV med, og jeg havde aldrig tidligere prøvet at skrive en rigtig jobansøgning før

Jeg fandt hurtig ud af, at det ikke var svært at skrive en ansøgning, men at hvis den skulle være rigtigt god, så krævede det research og masser af tid. 

Hvad bidrager du som fysiker med i dit job?

Som fysiker i Flexibles bidrager jeg med fænomenologisk forståelse af den fysik, som bestemmer miljøet i rørene.

Hvis en kunde observerede et problem med en leverance, som vi ikke havde simuleret, kunne det være fordi, vi ikke havde beskrevet fysikken bag røret tilstrækkeligt.

Endvidere udfører jeg også analysearbejde på resultater fra små in-house-forsøg. De minder meget om de forsøg, jeg lavede på universitetet.

Hvilke kompetencer bruger du i dit nuværende job?

I min hverdag støder jeg på en masse fysik, som jeg på den ene eller anden måde har fået kendskab til på SDU. Dette indebærer statistisk fysik, lineær algebra og analytisk mekanik, men i høj grad også evnen til at sætte sig ind i nyt materiale.

Jeg er i gang med at lære Python-programmering, hvilket er overkommeligt, da jeg på SDU har brugt Matlab til dataanalyse og modellering.

Hvordan kan man som studerende evt. målrette sin uddannelse i forhold til en erhvervskarriere inden for dit felt?

Min uddannelse var ikke særlig målrettet til mit nuværende job, da jeg skrev speciale i mørkt stof og beskæftigede mig meget med partikelfysik åp studiet.

De fysikkurser på SDU er en god grundlinje for mit job, men yderligere erfaring med eksperimentel fysik, modellering og programmering ville have været en fordel.

Den vigtigste måde at målrette sin uddannelse mod et felt eller en organisation er ved et studiejob, virksomhedsprojekt eller et speciale i samarbejde med en virksomhed. Efter jeg afleverede mit speciale, var jeg i virksomhedspraktik ved Fjernvarme Fyn, hvilket gav mig et fint indblik i dagligdagen på en arbejdsplads, erfaring med dataanalyse - og endeligt pyntede det på CV’et.

Har du et godt råd til dem, der læser Fysik i dag?

Man kan indtage sin studietid på flere forskellige måder. Hvis man ved, hvad man vil med sin uddannelse, kan man målrette den, men det er også helt okay bare at tage de kurser, som at man synes er spændende.

Det var hverken mit bachelorprojekt, speciale eller valgfag, der gjorde, at jeg blev ansat. Det var de kompetencer, jeg erhvervede fra de obligatoriske kurser.

Det er bestemt lettere at få job, hvis man har gode karakterer, men der er andre måder at krydre CV’et på.

Studievejlederne Det Naturvidenskabelige Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 4387

Sidst opdateret: 11.08.2023