Skip to main content

Speciale

Specialet, som har et omgang af 30 ECTS (45 ECTS eksperimentelle specialer på teknologisk profil), er placeret på 2. år af kandidatuddannelsen.

Specialet er en større skriftlig opgave inden for det farmaceutiske fagområde, hvorigennem du som studerende selvstændigt skal demonstrere dine evner til på kvalificeret vis at formulere, analyse og bearbejde problemstillinger inden for et afgrænset fagligt emne, der afspejler hovedvægten i uddannelsen.

Kandidatspecialet kan udarbejdes individuelt eller af højst to studerende i fællesskab efter aftale med vejleder.

Det tilrådes, at du allerede i begyndelsen af 1. år på kandidatuddannelsen overvejer specialeemne og tager kontakt til en potentiel vejleder, som kan rådgive dig om relevant valgfrie kurser for dit ønskede speciale.

Du kan vælge et selvvalgt specialeemne i samråd med din vejleder.

Specialeemner udbudt af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og eksterne samarbejdspartnere offentliggøres på Itslearning. Du skal dog være opmærksom på at antallet af udbudte emner er begrænset.

Specialeemner på Det Naturvidenskabelige Fakultet kan skrives inden for de samme emner som for bachelorprojekter, som findes på denne hjemmeside.

Tilmelding til specialet finder sted sammen med den øvrige undervisningstilmelding via SDU's student-selvbetjening inden for de fastsatte tidsrammer.

Efter tilmelding - dog senest inden semesterstart - skal du udfylde en elektronisk specialekontrakt. Skriver to studerende speciale sammen, skal der kun indsende en specialekontrakt med angivelse af begge studerende. 

I specialekontrakten skal du udfylde information om specialet - herunder problemformulering, metodebeskrivelse og vejledningsplan. Problemformuleringen skal udarbejdes sammen med din vejleder. 

Specialekontrakten skal godkendes af vejleder og studieleder inden projektet påbegyndes.

Formålet med kandidatspecialet er at definere og afgrænse en klar videnskabelig problemstilling samt kvalificeret redegøre for og anvende relevant forskningslitteratur og -metoder. Kritisk og selvstændigt skal problemfeltet systematiseres og prioriteres i forhold til det, som er væsentligt for emnet. Undersøgelser, analyser og diskussioner skal på videnskabelig baggrund behandles ud fra relevante faglige teorier og metoder. Specialets samlede analyse, argumentation og dokumentation skal samles i en klar, struktureret og sproglig korrekt fremstillingsform.

Kandidatspecialet består af følgende elementer:

  1. Eksperimentelt eller teoretisk udarbejdet projekt der munder ud i en specialerapport.
  2. En mundtlig specialeeksamen med udgangspunkt i den skriftlige specialerapport. 

Der er faste afleveringsdatoer for specialer:

30 ECTS speciale:

  • 1. juni (ved start 1. februar)
  • 1. januar (ved start 1. september)

45 ECTS speciale:

  • 1. juni (ved start 1. november)
  • 1. januar (ved start 1. april)

Specialet skal indleveres elektronisk i Digital Eksamen.

Prægraduat forskningsår er for studerende, der har lyst til at prøve kræfter med et forskningsprojekt og overvejer en Ph.D. Du får mulighed for at lave et afrundet forskningsprojekt, som er beskrevet sammen med din vejleder.

Hvis du skriver speciale, hos en vejleder på SUND, har du mulighed for at lave prægraduat.

Prægraduat forskningsår består af et forskningssemester og kandidatspecialet. Du skal være villig til at sætte tid af til det, da du skal tage orlov fra studiet i det ene semester; i selve det første forskningssemester. Og så det andet semester, hvor du skriver dit speciale.

Prægraduat kan først laves efter 2. semester, enten før eller efter dit studieophold, da specialet skal ligge på sidste studieår. Derudover skal du være opmærksom på, at du skal opfylde de obligatoriske forudsætninger for specialet, inden prægraduat kan påbegyndes.

Læs mere om prægraduat her.

Sidst opdateret: 19.10.2023