Som nyuddannet havde Simone Knudsen ikke rigtig nogen idé om, hvad hun ville arbejde med. I stedet valgte hun at følge sit hjerte, og fokusere på, hvad ville hun gerne, og hvad hun syntes lød spændende.
For Simone Knudsen fungerer det bedst at lade sig drive af interesser og ønsker, fremfor at fokusere på, hvad der er det “rigtige”, eller hvad der ser “bedst” ud. Den taktik brugte hun også, da hun skulle finde et job efter sin uddannelse i Datalogi fra SDU.
Et godt fundament løser problemerne
Simone arbejder som softwareudvikler hos Bankdata i afdelingen Digital Kollaboration & Teknologi, hvor hun primært arbejder med udviklingen af det system, som pengeinstitutter benytter sig af, når de får nye kunder. Her arbejder hun med softwareforbedringer, bug fixes, og videreudviklingen af det nuværende system, så det stemmer overens med pengeinstitutternes ønsker og behov.
– Ingen af mine arbejdsopgaver er ens, og arbejdsopgaverne trækker på forskellige kompetencer, så jeg bliver udfordret dagligt rent fagligt. Bankdata er en virksomhed med stort fokus på medarbejderudvikling, så jeg har mange muligheder for at udvikle mig som udvikler og medarbejder. Samtidig er der er et hyggeligt og uformelt arbejdsmiljø, fortæller Simone.
Simone fortæller, at den viden, hun har tilegnet sig igennem studiet, har lagt et fundament, som gør det lettere at forstå og løse de problemstillinger, som hun møder på sit arbejde.
Man er bedst, når man er uperfekt – og helst sammen med studiekammeraterne
Som studerende ville Simone gerne have vidst, at det er OK ikke altid af være perfekt:
– Man skal lære at give sig selv en pause. Man kan ikke være god til alting altid. En dårlig karakter er ikke verdens undergang, og det ødelægger ikke ens fremtid, hvis man klarer sig dårligt i et fag. Gør dit bedste, og nogen gange er det ikke nok, og det er helt OK!
Simone lægger også vægt på, betydningen af at få et godt forhold til sine studiekammerater:
– Man skal ikke undervurdere det sociale aspekt af studietiden. Ens studiekammerater er vigtige både som sparringspartnere rent fagligt i løbet af ens uddannelse, men også som adspredelse uden for studiet. Derudover er ens studiekammerater de eneste, som rigtigt kan forstå, hvilket pres man er under på uddannelsen.
Den hurtige og smarte vej på arbejdsmarkedet
Simone havde allerede fået sit første job, før hun var færdig med sin uddannelse, og hun startede kun to dage efter, hun havde forsvaret sit speciale. Hun fandt jobbet ved at søge via Jobindex og LinkedIn, og endte med at få det første job, hun søgte:
– Som datalog er man i forholdsvis høj kurs, så hvis man kommer velforberedt til samtalen, og har sat sig ind i firmaets værdier og eventuelt de værktøjer de bruger, så er man godt på vej, lyder det fra Simone.
Op til jobsøgningen havde Simones sat sig godt ind i, hvordan man laver et flot CV og skriver en god ansøgning. Derudover mener Simone, at hun havde en fordel i at have haft et studiejob og kodet i sin fritid. Derfra havde hun allerede fået praktisk erfaring ud af det teoretiske, hun havde lært fra studiet.
Simone foreslår også, at man bruger sit netværk, når man skal finde et nyt job.:
– Spørg venner og bekendte om jobåbninger på deres arbejdspladser, og bed dem have dig i tankerne, hvis de hører om noget, der kunne have interesse. På den måde kan du nå frem til et job, som måske ellers ikke ville være blevet slået op.
Stil spørgsmål
Selvom Simone hurtigt fik et job, havde hun svært ved at finde sin rolle på jobbet. Hun var meget tilbageholdende og følte også et pres, fordi hendes daværende kolleger havde flere års erfaring. Til trods for, at hun gav sit første job en reel chance, blev det dog klart efter et stykke tid, at det ikke var det rigtige job, hvorefter fandt hun sit nuværende job.
Derfra lærte Simone, at det er vigtigt, at man som nyuddannet stiller spørgsmål, hvis man er i tvivl:
– Der er ingen, som forventer, at du kan alt, når du starter på dit første job efter uddannelse. Derfor er der ingen skam i at stille spørgsmål.