Skip to main content

En karriere fyldt med datalogi og udvikling

Portræt af Kim Lantz

Da Kim Lantz blev færdiguddannet som datalog i sommeren 1994, begyndte han hurtigt at sende jobansøgninger. Kim læste Datalogi på SDU, dengang Odense Universitet, fra 1989 til 1994. Det var dengang svært at få arbejde som nyuddannet datalog, men han var heldig og fik hurtigt skaffet sig et job ved et trykkeri i Aarhus.

– Det var super fedt. Det var første gang, de ansatte en datalog fra Odense Universitet. Ellers havde de dataloger fra Aalborg og Aarhus, som kunne noget helt andet end det jeg kunne som datalog fra Odense.

Efter Aarhus gik turen videre til Rødding. Her havnede Kim hos GIS-Danmark, som laver geografiske informationssystemer. Oplevelsen hos GIS-Danmark var specielt positiv, da den var præget af høj faglighed og frihed til at arbejde med de ting, han syntes var spændende.

– Vi arbejdede meget med fjernvarme og ledningsregistrering og lavede nogle forskellige topologiske analyser af ledningsnet. Så der var meget datalogi og meget optimering. Det var et super spændende job.

Senere bød der sig nye opgaver i Elsam, som senere blev fusioneret til Dong. Her var Kim i 8 år, hvor han var leder for et team af knivskarpe specialister, som blandt andet var med til at opfinde helt nye metoder til at styre og regulere verdens første store havvindmøllepark – Horns Rev 1. En anden spændende opgave kom i forbindelse med, at 7 store energiselskaber blev fusioneret. Det var en uhyre kompleks proces, og involverede rigtig mange mennesker og aktiver. Kim skulle repræsentere Elsam i et team, der fik til opgave at beskrive en ny IT-strategi for det nye selskab:

– Det var på den ene side utroligt spændende, men på den anden side også ekstremt udfordrende. Der var rigtig mange interesser: 7 selskaber, der havde hver deres syn på, hvordan penge og ressourcer skulle fordeles, og en forretningsstrategi, der endnu ikke helt var formet. Da vi var ved at være færdige, bød der sig en mulighed hos Energinet, som var i gang med en fusion af 3 forskellige transmissionsselskaber; det lød enormt spændende og var en glimrende fortsættelse af det arbejde, jeg havde lavet i Elsam.

Hos Energinet blev Kim leder af en lidt større afdeling på 25 mand, som stod for Teknisk IT, dvs. systemer der overvåger og styrer el- og gastransmission, samt etablerede systemer til at håndtere online energihandel. Teamet skullet blandt andet lave helt nye systemer inden for både handel og teknisk styring, og det fandt Kim enormt spændende.

Efter tre år hos Energinet tog Kims karrierer en drejning, da han besluttede at han ville forsøge sig som selvstændig. I tæt samarbejde med et større dansk konsulenthus, ProData Consult, etablerede Kim et firma, der leverede strategisk rådgivning til forsyningsbranchen i Danmark. Det har været en skelsættende oplevelse i Kims arbejdsliv.

– Det var noget, jeg havde haft lyst til i lang tid, men som jeg ikke rigtig havde turdet. Dengang syntes jeg godt nok, at det var lidt farligt, og det var jo ekstra svært at skulle tage springet fra en sikker månedsløn til pludselig at stå helt uden sikkerhedsnet og starte en helt ny virksomhed uden kunder og omsætning. Det gik heldigvis over al forventning – og det var en epoke, som lærte mig en hel masse nye kompetencer.

Firma leverede management rådgivning

– Specifikt tog vi ud og hjalp forsyningsselskaber med at lave IT-strategier og overholde lovgivningen. Jeg syntes nok dengang, at det var meget langt væk fra det, jeg brændte for, nemlig softwareprogrammering, men ideen var, at det var noget, der skulle komme i anden bølge. I firmaet arbejdede vi typisk med rådgivningsopgaver.

En stor del af arbejdet bestod i at tage på workshops, hvilket resulterede i, at Kim ofte boede på hoteller i hverdagen og kun kunne se sin familie i weekenderne.

– Det var i hvert fald ikke dét, jeg havde drømt om. Jeg var meget væk fra min familie. Det blev bare for meget til sidst.

Derfor valgte Kim at overlade roret i firmaet til en ny administrerende direktør og blev selv bestyrelsesmedlem. Selve oplevelse med at starte sit eget, vellykkede firma skulle senere hen give Kim blod på tanden til at starte firma igen.

Efter kort tid blev Kim headhuntet til et lille selskab i Billund ved navn Air Support. De havde brug for at lave et turn-around: Virksomheden var endt i en svær krise, og der skulle friske kræfter til for at vende udviklingen.

– Det var en meget stor udfordring. Firmaet havde nogle fantastisk dygtige medarbejdere og en fremragende ejer-leder. Men virksomheden havde forsøgt at forny sine kerneprodukter, og de projekter var desværre slået fejl.

Efter kort tid i virksomheden blev Kim enig med ejer-lederen om at etablere et helt nyt produkt sammen, som var baseret på cloud-teknologi. Selvom det ikke var helt nyt i 2011, så var det meget dristigt i flyindustrien, og det skulle vise sig at være en rigtig god satsning. Det nye firma blev startet i 2012, og de kaldte det AviationCloud.

– Vi fik en tredje med, som jeg havde mødt som censor ude på SDU. Jeg tror faktisk, han var på andet semester på det tidspunkt. Det var meget tidligt. Han var virkelig, virkelig brillant. Jeg fik ham ansat som studentermedhjælper, og han var virkelig dygtig. Så ham fik vi også med i AviationCloud-projektet.

Over årene gik det så godt for AviationCloud, at det til sidst blev solgt til ForeFlight. ForeFlight er siden hen, i 2019, blevet opkøbt af Boeing, så i dag er AviationCloud en del af en koncern med 140.000 ansatte på verdensplan.

Find frem til det, du brænder for, og tro på dig selv!

De første af Kims ansættelser blev brugt til at spore sig ind på, hvad han syntes var sjovt. Han mener, at man skal mærke efter og gøre det klart for sig selv, hvad man gerne vil arbejde med:

– Jeg tror, at det er en god idé, man som nyuddannet prøver at spore sig ind på, hvad det er man brænder for, og hvad man godt kan lide at arbejde med. Er det programmering? Er det ledelse? Er det arkitektur? Dét, som har været afgørende for mig i min karriere, er dér, hvor jeg er kommet tilbage til det, jeg synes er sjovt. Det er også her, hvor min karriere har flyttet sig i den rigtige retning. Det er måske lidt sjovt, at jeg siger det, eftersom jeg i dag ikke selv sidder og programmerer så meget, som ellers er det, jeg brænder for, men jeg har lavet softwareudvikling hele min karriere, og jeg har programmeret rigtig meget. Selvom jeg har været leder, har jeg altid fundet tid til at kunne programmere, fordi det er det, jeg altid har syntes var sjovt.

Når man skal vælge sit første job, synes Kim, at man skal fokusere mindre på løn og mere på jobindhold. Kim fortæller, at han har lavet nogle karrieskift, hvor han skiftede fra godt jobindhold til høj løn, og dethar aldrig været en succes. Han mener, at det i starten er særligt vigtigt, at man prøver at finde et job med godt indhold. Pengene skal nok komme, hvis ellers man performer godt i et job med indhold.

Kim fortæller, at starten på hans karriere blev begrænset af, at han ikke turde tro på, at han havde kapacitet til at lave de ting, han gerne ville. Men han mener også, at man nok skal nå et punkt, hvor man er moden nok eller har selvtillid nok til at tro på, at man kan lykkes.

– Hvis nu jeg havde haft en krystalkugle i starten af min karriere, så kunne jeg havde sagt til mig selv, at jeg skulle have lidt mere ro i maven.

Det har været en vigtig læring for Kim at lære at tro på sig selv – at opdage, at man kan mere, end man umiddelbart tror.

I direktørens fodspor

Kim er i dag direktør i ForeFlight og ansvarlig for virksomhedens internationale operationer. Kims arbejdsdage byder på administrativ ledelse, økonomi og salg, mere end de byder på programmering. Men dét er ikke noget, der bekymrer ham:

– En af fordelene ved det er, at jeg forstår kundernes udfordringer rent softwareudviklingsmæssigt. Det giver mig en god fornemmelse af, om det er en svær eller nem opgave, eller om vi overhovedet kan lave det. Det er en fordel, jeg har fra min baggrund i datalogi.

En typisk arbejdsdag for Kim starter med et møde med de forskellige teams. Her siger de godmorgen og fortæller, hvad der skete i går, og hvad der skal arbejdes på i dag. Derefter er der typisk nogle kundemøder, hvor der måske bliver demonstreret nye produkter.

– Omkring eftermiddagstid vågner vores kollegaer i USA. Herfra afholdes der både direktionsmøder, møder med salgsteams eller noget helt tredje. De kan godt stå på fra kl. 14 frem til kl. 19 om aftenen. Derfor kan nogle dage være lange. Det er utrolig spændende at være en del af ForeFlight – en amerikansk virksomhed, som er vanvittig dygtig. Det er meget lærerigt, men til tider også hårdt. Der er meget at skulle sætte sig ind i – og det spænder vidt, fra administration og strategi til teknik. Herudover er der også rigtig meget rejseaktivitet. Jeg rejser meget til kunder, hvor vi laver workshops eller har salgsmøder. Vi er også til rigtig mange shows eller store udstillinger, hvor vi har en stand og møder kunderne.

Som studerende kan du selv gøre noget for din fremtidige karriere

Hos ForeFlight arbejdes der både med algoritmer og softwareudvikling. Man skal have nogle gode allround-egenskaber. ForeFlight får mange nyuddannede ind, og studerende er faktisk det primære rekrutteringsgrundlag. Kim fortæller, at noget af det, ForeFlight har haft stor succes med, og som han tror fungerer rigtig godt for de studerende, er studiejobs:

–Det kan godt være, man synes, det er sådan lidt ”ah, kan jeg nu klare det ved siden af mit studie?” Er det for meget for mig? Og jeg behøver jo ikke penge” … men jeg tror, at det som karriereboost er et rigtig godt redskab til at prøve at gøre sig nogle erfaringer med, hvad man synes er sjovt. Vores studerende får nogle spændende og sjove opgaver, som de selv skal udfylde. De får lov til selv at drible med bolden, som vi siger. Det er vigtigt for os, da vi kan se, hvor godt de gør det, og deraf få en fornemmelse af, hvad det er for nogle kompetencer de har.

Når ForeFlight ansætter nyuddannede kandidater, er det ud fra et helhedsbillede. Karaktererne er ikke det eneste saliggørende.

– Vi vil gerne have mennesker ansat – folk der elsker at skabe, elsker at være kreative, uanset om de arbejder med softwareudvikling, salg, data eller andet. Vores softwareudviklere kommer igennem en programmeringstest; det er en rigtig god måde at se, hvordan kandidaterne griber en opgave an. Opgaverne er lavet, så alle kan løse dem, men vi ser meget på, hvordan man gør det, og hvilke valg man træffer. Hvis man er et geni til at programmere, men ikke har så gode karakterer, er det ikke nødvendigvis en hindring.

Selvom karaktererne ikke er altafgørende, så opfordrer Kim til, at man som studerende holder et fornuftigt højt fagligt niveau, og at man virkelig gør sig umage og prioriterer sin uddannelse. En ting, ForeFlight også gør meget ud af, er at give plads til studierne.

– Vi sørger for, at vores studenterprogrammører kan prioritere deres studier over arbejdet her, og opfordrer de studerende til at få en kandidatgrad, hvis de bliver tilbudt ansættelse, før de færdiggør deres bacheloruddannelse. ForeFlight har også været med til at finansiere et par ErhvervsPhD-projekter, og det er noget, vi meget gerne fortsætter med.

Sidst opdateret: 11.08.2023