Er du interesseret i kønshistorie, familiehistorie, velfærdshistorie? Kunne du tænke dig at skrive speciale indenfor disse temaer? Så har vi et godt tilbud til dig!
I forskningsprojektet Familierevolutionen i Danmark i 1960’erne og 1970’erne (finansieret af Veluxfonden) tilbyder vi et specialestipendium på 7.000 kr. til støtte for din specialeskrivning.
Forskningsprojektet Familierevolutionen i Danmark i 1960’erne og 1970’erne undersøger de dramatiske forandringer der skete omkring familien over en kort, men intens periode: Kvinder kom ud på arbejdsmarkedet, velfærdsstatens familiepolitik ekspanderede, antallet af skilsmisser røg i vejret, flere børn blev født udenfor ægteskab, p-pillen og seksualoplysning gav mere kontrol over reproduktion, og kønsrollerne blev sat til debat. Det var forandringer, som påvirkede alle.
Vi har en del statistik og generelle beskrivelser for perioden. Så vi ved fx, hvor mange kvinder der var på arbejdsmarkedet, eller hvor mange ægteskaber der endte i skilsmisse. Men vi ved næsten ingen ting om, hvordan disse gennemgribende forandringer blev oplevet. Det er det, vi gerne vil se nærmere på i projektet. Den smule vi ved om, hvordan det er oplevet, handler oftest om eliten. Det er dem, som har skrevet erindringer eller råbt højt i datidens debatter. Men eliten er sjældent repræsentativ for os alle, og det er oplagt, at disse forandringer ikke er blevet oplevet ens. Vi vil derfor grave lidt dybere og undersøge, hvordan kvinder og mænd, unge og ældre, by og land, højt- og lavt-uddannede har oplevet dem, og forskellene i disse oplevelser.
Der findes imidlertid meget få kilder til den del af historien. Et omdrejningspunkt i projektet er derfor indsamling af livshistorier fra mennesker, som har oplevet denne del af historien. Med brug af det man kalder borgerforskning (Citizen Science) og ca. 3.000 gymnasieelever, indsamler vi ca. 1.000 livshistorier, som vi bruger som kilder til den oplevede historie. Kilderne analyseres dels med brug af digitale analysemetoder, dels på traditionel vis, hvor vi læser dem og sætter dem sammen med andre kildetyper (fx mediedebatter, politiske dokumenter, film, litteratur etc.).
Vores projekt er bl.a. inspireret af History of Experiences, oral history, følelseshistorie, citizen science, digital historie, velfærdshistorie, politisk historie, familiehistorie m.v. Du skal være interesseret i noget af dette, men ikke nødvendigvis det hele. Er du god til digitale analyser, er det selvfølgelig fint, men det er det også, hvis du kan lave en analyse med en mere traditionel kvalitativ tilgang. Det vigtigste er, at du har en god idé til et speciale indenfor den beskrevne tematik.
Hvad er kriterierne?
Dette opslag er målrettet dem, der skriver speciale i efteråret 2025 eller foråret 2026 (Vi vil over de næste 4 år uddele 1-3 specialestipendier årligt). Du skal skrive om et emne, der falder indenfor vores projekts tematikker, og vi ser gerne, at du anvender dele af det kildemateriale, vi indsamler i projektet. Du kan læse mere om projektet nedenfor.
Hvad tilbyder vi?
Udover et stipendium på 7.000 DKK i støtte til specialearbejdet, får du engageret vejledning, hjælp til at udvikle dine ideer og bliver en del af et aktivt forskningsmiljø. Du indgår i forskningsgruppen i projektet og vil blive inviteret til vores workshops, arrangementer m.v. Du får bl.a. mulighed for at præsentere dit arbejde med specialet til andre forskere. Og vi vil hjælpe dig med at få publiceret specialets konklusioner efterfølgende.
Hvad skal du gøre?
Du skal indsende en ansøgning (se krav til ansøgning nedenfor). Du skal inden orientere dig i beskrivelsen af vores forskningsprojekt. Du er også velkommen til at kontakte os inden for en snak om dine ideer, før du søger.
Ansøgningsfrist: 2. april 2025
Ansøgningen skal indeholde:
- Kort beskrivelse af specialeidé(er) (max 1 side)
- CV (uden CPR-nummer)
- Karakterudskrift
Ansøgningen sendes til: klaus.petersen@sdu.dk
Kontakt: Lektor Cecilie Bjerre, cbjerre@sdu.dk
Professor Klaus Petersen, klaus.petersen@sdu.dk
Funded by Velux Foundation:
The Danish Family Revolution: Experiences and Institutions (FREI)