Skip to main content

Hvilken betydning har dit valg af tilvalg/sidefag og kandidat for din karriere?

Tilvalg/sidefag

Hvor stor betydning har det for din fremtidige karriere, at du vælger et bestemt tilvalg eller sidefag?

 

Når det har betydning

Drømmer du om en bestemt kandidat, som din bachelor ikke giver direkte adgang til? Så kan dit tilvalg have betydning for dine muligheder for at komme ind på studiet. Du kan bruge dit tilvalg på at læse nogle bestemte fag, du skal have for at opfylde adgangskravene til kandidaten. Se hvilke tilvalg/sidefag du kan læse på SDU, og hvilke kandidater de forskellige kombinationer giver adgang til. Hvis du gerne vil tage en kandidat, der ikke står på listen, skal du ind på studiets hjemmeside og læse om optagelseskravene. Du kan også snakke med Optagelse om dine muligheder.

Vil du gerne arbejde med noget bestemt efter dine studier? Du studerer måske Biologi og vil virkelig gerne arbejde med kommunikation på sociale medier og hjemmesider. Så kan det måske været en god idé at vælge Webkommunikation som tilvalg. Tænk over, om der er nogle kompetencer du mangler eller gerne vil blive endnu bedre til. Det kan du bruge som rettesnor, når du skal vælge.

Drømmer du om at undervise? Så kan det være en idé at vælge et sidefag i et gymnasiefag, du synes, er spændende og gerne vil undervise i. Hvis du læser en bachelor i et gymnasiefag, tager et sidefag i et andet gymnasiefag og en to-faglig kandidat i de to fag, får du undervisningskompetence i begge. 

 

Når det ikke har så stor betydning

Har du ikke en bestemt drøm, der kræver noget helt særligt? Så betyder det normalt ikke så meget for dine fremtidsmuligheder, hvilket tilvalg eller sidefag du vælger. Alle tilvalg/sidefag vil give dig forskellig viden og forskellige faglige kompetencer, men flere uddannelser kan føre samme vej.

 

Mere af det samme eller nye udfordringer?

Hvis flere uddannelser kan føre samme vej, hvordan vælger du så den ene frem for den anden? Det er et godt spørgsmål.

Overvej:
  • Hvad vil du gerne have ud af dit tilvalg/sidefag? Hvad skal den give dig med i rygsækken?
  • Vil du gerne blive endnu mere specialiseret og have mere af det sjove?
  • Vil du gerne springe ud i noget nyt og tilegne dig så mange forskellige kompetencer som muligt?
  • Hvilke elementer er vigtigst for dig på et studie? Arbejdsmåden? Stor valgfrihed? Godt socialt miljø? Antallet af undervisningstimer? Hvad har været bedst for dig indtil videre?

En del tilvalg/sidefag ligner hinanden i deres opbygning. Du vil typisk få mulighed for at skabe din egen profil gennem dine valgmuligheder undervejs. Det kan være projektorienteret forløb, projekter og valgfag. Det er muligheder for at udfordre dig selv, prøve nye ting af og få erfaring med erhvervslivet.

Prøv DIVA og se, hvordan du kan sammensætte din uddannelse på SDU. Lige meget hvad du vælger, skal det nok gå godt og føre dig et godt sted hen.

 

Kandidat

Én kandidat kan lede flere veje

Der findes mange kandidater på SDU og i Danmark. Din bacheloruddannelse giver ofte adgang til flere forskellige kandidater, bare på SDU (ikke at forveksle med retskrav). På tværs af alle danske universiteter har du adgang til endnu flere.

Når der er så mange forskellige, kunne man godt tro, at de leder til nogle specifikke job. Men sådan er det sjældent. Din uddannelse kvalificerer dig mange forskellige stillinger og typer jobs. Din fagspecifikke viden om de emner, du har haft om på din uddannelse gør, at du kan være specialist inden for det område. Men du er også kvalificeret til en hel masse andre mere generelle stillinger, fordi du har gået på universitetet. Ved en del generalist-stillinger kan det faktisk næsten være lige meget, hvad du har studeret. Dét at du har en akademisk uddannelse kvalificerer dig.

Dog er der selvfølgelig også nogle kandidater, der peger i en mere specifik retning. Hvis du har en specifik type job eller område i tankerne, er det en god idé at studerende en kandidat, der giver adgang til det.

Mere af det samme eller nye udfordringer?

Hvis flere kandidater kan føre samme vej, hvordan vælger du så den ene frem for den anden? Det er et godt spørgsmål.

Overvej: 
  • Hvad vil du gerne have ud af din kandidat? Hvad skal den give dig med i rygsækken?
  • Vil du gerne blive endnu mere specialiseret og have mere af det sjove? Eller vil du gerne udfordre dig selv med og springe ud i noget nyt for at få flere kompetencer?
  • Hvilke elementer er vigtigst for dig på et studie? Arbejdsmåden? Stor valgfrihed? Det sociale miljø? Antallet af undervisningstimer?  Hvad har været bedst indtil videre?
  • Hvad skal studiet indeholde? Hvad vil du gerne nå at opleve på de sidste 2 år af din studietid?

En del kandidater ligner hinanden i deres opbygning. Du vil typisk få mulighed for at skabe din egen profil gennem dine valgmuligheder undervejs. Det kan være projektorienteret forløb, projekter og speciale. Det er muligheder for at udfordre dig selv, prøve nye ting af og få erfaring med erhvervslivet.

Har du brug for at snakke om dine overvejelser? Se, hvordan du kommer i kontakt med os.

Har du brug for sparring?

Book en tid til karrierevejledning og få en snak om dine muligheder og hvilken vej du skal gå.

Book

Lyt dig klog

Lyt til podcasten Karrierelands afsnit om at tage valg undevejs i din uddannelse.

Lyt nu

Se vores arrangementer om dine valg undervejs

Få hjælp og input til, hvordan du tager gode valg undervejs i din uddannelse.

Se arrangementer

Sidst opdateret: 20.08.2022