Skip to main content
DA / EN

Virksomhedsprojekt

Generelt om virksomhedsprojekter

Når du laver et virksomhedsprojekt, tilbringer du et semester helt eller delvist på en arbejdsplads. Det kan være i en privat virksomhed, en offentlig eller politisk organisation, frivillighedssektoren eller et andet praksisfelt, du og din vejleder vurderer er relevant.

Du indgår i arbejdspladsens dagligdag på lige fod med de ansatte medarbejdere og løser de aftalte opgaver. Det betyder, at du som udgangspunkt følger de normerede mødetidspunkter, deltager i medarbejdermøder m.m.

Et virksomhedsprojekt er dog ikke et egentligt ansættelsesforhold. Målet er, at du får en praktisk forståelse af og analytisk refleksion over, hvordan du kan anvende din faglighed under givne organisatoriske og erhvervsmæssige forhold, med afsæt i en konkret problemstilling på en konkret arbejdsplads. Typisk arbejder du på ét større gennemgående projekt, og efter en introduktionsperiode vil du typisk også hjælpe med at løse konkrete opgaver ad hoc i kortere perioder, efter aftale med virksomheden og din projektvejleder. Det forventes, at du løser disse opgaver selvstændigt og på et videnskabeligt grundlag.

Gennem et virksomhedsprojekt kan du blandt andet få:

  • styrket din faglige selvtillid og selvforståelse
  • erfaring, du senere kan slå på i din jobsøgning
  • netværk, der kan blive nyttigt senere
  • indblik i et bestemt jargon, en arbejdskultur og forretningsforståelse

Desuden bliver du muligvis klogere på, hvad du godt kunne tænke dig at arbejde med – eller hvad du måske ikke har lyst til at arbejde med. Uanset hvad, lærer du en masse af at afprøve dig selv og din viden i praksis.

En del virksomhedsprojekter fører til et efterfølgende specialesamarbejde – og i nogle tilfælde også et job efter endt uddannelse.

Et virksomhedsprojekt på 15 ECTS indgår i dit studieforløb som en fagperspektiverende aktivitet, typisk på kandidatuddannelsens 2. semester.

Et virksomhedsprojekt på 30 ECTS udgør kandidatuddannelsens 3. semester og indebærer at specialet nedskrives til 30 ECTS.

  • 15 ECTS svarer til 10 ugers fuldtidsarbejde eller 375 arbejdstimer, inkl. rapportskrivning og forberedelse af mundtlig eksamen. Hvis du laver et virksomhedsprojekt på 15 ECTS, er du derfor typisk i virksomheden/organisationen på fuld tid i 2 måneder eller på halv tid i 4 måneder, efter nærmere aftale.

  • 30 ECTS svarer til 20 ugers fuldtidsarbejde eller 750 arbejdstimer, inkl. rapportskrivning og forberedelse af mundtlig eksamen. Hvis du laver et virksomhedsprojekt på 30 ECTS, er du derfor typisk i virksomheden på fuld tid i 4 måneder, svarende til et semesters undervisning.

Et virksomhedsprojekt er en del af din uddannelse. Forløbet hverken hverken kan eller bør betragtes som et ansættelsesforhold, og derfor må du ikke modtage løn, honorarer eller vederlag i forbindelse med et virksomhedsprojekt i Danmark.

Du må dog godt få refunderet udgifter til dokumenterede og nødvendige udgifter under opholdet – for eksempel rejseforsikringer, transportudgifter, telefonregninger eller dobbelt husleje. Du skal kunne dokumentere at udgifterne er knyttet til dit virksomhedsprojekt og de opgaver, du arbejder med.

Du har dog ikke krav på at få sådanne udgifter refunderet af projektværten medmindre I har aftalt det.  Husk også at undersøge om værdien af et eventuelt tilskud kan være skattepligtig.

Du må også modtage en erkendtlighed på op til 3.000 kr. før skat pr. måned fra praktikpladsen. Denne erkendtlighed må ikke have karakter af at være en fastsat, forudaftalt lønindkomst. Den kan altså ikke skrives ind i en projektkontrakt, og du vil altid modtage den bagudrettet.

Bemærk at du som studerende ikke kan benytte dig af skattemæssige befordringsfradrag under et virksomhedsprojekt.

Læs mere om reglerne for kompensation og erkendtligheder på su.dk.

Biologisk Institut og SDU RIO afholder hvert år i marts en 3-timers workshop om virksomhedsprojekter hvor alle biologistuderende er velkomne.

Workshoppen annonceres via infoskærme, itslearning, sociale medier og flyers.

Din interne projektvejleder på SDU besøger dig i hos projektværten mindst én gang i forløbet.

Vi opfordrer til, at du holder løbende kontakt med din interne vejleder undervejs i forløbet.

Ved virksomhedsprojekter i udlandet kan du kontakte International Office for hjælp til planlægning af dit ophold.

Bemærk at du må gerne modtage løn i forbindelse med et virksomhedsprojekt i udlandet, hvis der er lovkrav om det i det pågældende land. Det gælder for eksempel i Tyskland og Frankrig.

Du skal kunne dokumentere at det er et lovkrav, at du får løn, og du må ikke samtidig modtage SU fra den danske stat.

Du afslutter virksomhedsprojektet med mundtlig eksamen der tager udgangspunkt i en skriftlig rapport over projektforløbet. De formelle krav til rapporten vil fremgå af kursets side i itslearning. Afleveringsdatoen for rapporten fremgår af kursusbeskrivelsen.

Projektet vurderes med ekstern censur og karakter efter 7-trinsskalaen.

Skulle det af en eller anden grund ikke lykkes dig at finde en virksomhed til dit virksomhedsprojekt, kan du i stedet vælge andre fagperspektiverende akvititeter hvis planen var et virksomhedsprojekt på 15 ECTS.

Hvis planen var et virksomhedsprojekt på 30 ECTS, kan du i stedet lave et helårsspeciale på 60 ECTS.

Du kan søge om dispensation til at ændre titlen på dit projekt hvis du undervejs i forløbet finder ud af, at dit projekt tager en anden drejning end først antaget.

Du kan søge om udsættelse af afleveringsfristen hvis du kan dokumentere, at du ikke kan aflevere projektrapporten rettidigt på grund af usædvanlige forhold. Udsættelse af afleveringsfristen skal først godkendes af din projektvejleder, derefter af instituttets undervisningsudvalg og endelig af studielederen. Det er derfor vigtigt at du kontakter din vejleder, før du sender en ansøgning om udsættelse af afleveringsfristen.

Uanset om du søger om titelændring eller om udsættelse af afleveringsfristen, skal du sende din ansøgning senest 4 uger før afleveringsfristen. Hvis du ikke overholder fristen, vil ansøgningen ikke blive behandlet.

Søg om ændring af projektet

Planlæg dit forløb

Gå i gang med planlægningen i god tid inden det semester, hvor du skal lave virksomhedsprojektet.

Sådan gør du

Alle lektorer og professorer på Biologisk Institut kan fungere som interne projektvejledere.

Den interne projektvejleder har det formelle ansvar for at vejlede dig under projektforløbet og skal sikre at projektets formål, indhold, omfang og niveau er i overensstemmelse med uddannelsens faglighed. Du er dog selv ansvarlig for at tage kontakt til din interne projektvejleder for at koordinere møder, vejledning, besøg i virksomheden m.m.

Hvis du har brug for hjælp til at finde en intern vejleder, kan du kontakte lektor Magnus Wahlberg, der er virksomhedsprojektansvarlig på Biologi. 


Det er dit eget ansvar at finde en virksomhed, organisation eller anden arbejdsplads der kan være projektvært for dit virksomhedsprojekt. Det er en god idé at gå tidligt i gang med at finde en projektvært, da det kan tage tid at finde et sted og få en aftale på plads.

Hvis du ønsker idéer til hvor du kan lave dit virksomhedsprojekt, kan du tjekke SDU's jobbank. Du kan også være, at projektvejlederen på din uddannelse har kontakter.

Gå til SDU's jobbank

SDU RIO kan hjælpe hvis du har brug for hjælp til at finde en virksomhed eller organisation at samarbejde med. Skriv en mail til Fleur Bernburg på fleub@sdu.dk.

Flere virksomheder har allerede et samarbejde med Det Naturvidenskabelige Fakultet i forhold til virksomhedsprojekter. Prøv at skrive til dem og hør om de har tid og mulighed for at samarbejde med dig om dit projekt.

Gå til virksomhedslisten

Du kan også få hjælp hos studievejlederne. Skriv en mail til studyscience@sdu.dk med følgende informationer:

  • Din uddannelse
  • Hvilken faglighed du ønsker at arbejde med
  • Hvilke interesseområder du kunne være interesseret i at arbejde med
  • Hvilke dage og tidspunkter du kan mødes for at få hjælp til at finde en virksomhed/organisation

Når du har skabt kontakt til en projektvært, er det vigtigt at I mødes og afstemmer forventninger:

  • Hvad kan du forvente af projektværten?
  • Hvad kan projektværten forvente af dig?
  • I hvilken periode skal du lave projektet?
  • Hvem er din eksterne projektvejleder?

Den eksterne projektvejleder skal være en medarbejder med en akademisk uddannelse der arbejder i den afdeling, som du bliver tilknyttet. Han eller hun fungerer som din daglige sparringspartner under projektforløbet og er ansvarlig for at skabe gode rammer for dit ophold. Den eksterne projektvejleder har således ansvar for at introducere dig til arbejdspladsen og for den løbende faglige vejledning.

Du skal tilmelde dig virksomhedsprojektet i studenterselvbetjeningen i perioden for kursustilmelding.

  • Hvis du vil lave et virksomhedsprojekt i forårssemestret, skal du tilmelde dig i perioden 20.-30. november.
  • Hvis du vil lave et virksomhedsprojekt i efterårssemestret, skal du tilmelde dig i perioden 20.-30. maj.

Gå til studenterselvbetjeningen

Når alle aftaler er på plads, skal du udfylde en projektkontrakt og en samarbejdsaftale.

Projektkontrakten indeholder blandt andet en projektbeskrivelse som skal godkendes både af din interne projektvejleder på SDU og af din eksterne projektvejleder i projektvirksomheden, inden du indsender kontrakten.

Ud over at projektkontrakten fastsætter projektets titel og periode, beskriver den andet dine og projektvirksomheden rettigheder og pligter under projektforløbet. Projektkontrakten sikrer for eksempel at du får tildelt meningsfyldte opgaver på et tilstrækkeligt højt niveau, og at virksomheden trygt kan lade dig få indsigt i fortrolige arbejdsgange og dokumenter.

Du skal indsende projektkontrakten senest en uge efter starten på det semester hvor du laver projektet:

  • Hvis du laver et virksomhedsprojekt i forårssemestret, er indsendelsesfristen 7. februar.
  • Hvis du laver et virksomhedsprojekt i efterårssemestret, er indsendelsesfristen 7. september.

Vi anbefaler dog at du indsender projektkontrakten hurtigst muligt, efter du har tilmeldt dig virksomhedsprojektet via studenterselvbetjeningen.

Når studienævnet har godkendt projektkontrakten, får du en bekræftelse på, at den er godkendt.

Gå til projektkontrakten (link til projektkontrakten i SPOC)

Samarbejds- og fortrolighedsaftaler

Projektkontrakten er en aftale mellem dig og universitetet. Derudover skal du også indgå en samarbejdsaftale med projektvirksomheden. Dette har SDU RIO udarbejdet en skabelon til, da samarbejdsaftalen skal godkendes af din institutleder.

Såfremt projektvirksomheden ønsker at underlægge din vejleder på SDU en fortrolighedsforpligtelse, skal der også udarbejdes en særskilt fortrolighedsaftale mellem dig, projektvirksomheden og universitetet. Dette har SDU RIO også udarbejdet en skabelon til, som vi anbefaler at I benytter.

I alle tilfælde skal en fortrolighedsaftale godkendes af Legal Services i SDU RIO før din institutleder kan underskrive aftalen på vegne af universitetet.

Læs mere om samarbejds- og fortrolighedsaftaler med virksomheder

Har du spørgsmål?

Studievejlederne på Naturvidenskab er klar til at hjælpe dig med dine studierelaterede spørgsmål eller udfordringer.

Kontakt studievejlederne på Naturvidenskab

Sidst opdateret: 19.06.2024